Kıymetli Metallerden Endüstriyel Metallere (XTB Menkul Değerler)

Kıymetli Metallerden Endüstriyel Metallere
2016 senesinde aynı zamanda finansal olarak öne çıkan ve yatırım amaçlı talep gören altın piyasası en çok ilgi çeken piyasaydı. İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkışı ve Merkez Bankaları politikalarına ilişkin belirsizlik ile altın 1375 dolar seviyesini gördü. Sonrasından yaşanan geri çekilme tamamı ile güçlü dolar baskısını yansıtıyor.

 

2014-2017 senesi arasında kalan dönemde omuz baş omuz formasyonu yapan piyasa uzun vadede düşüş trendinden kurtulma çabasında. Ancak kısa vadede yeni zirveler için sıkıntı var. 2016 senesinde yükselişin yakıtını veren fonlar alım yönünde fazla istekli değil daha çok bekleme havası var. Derinlik raporuna göre, piyasa aşırı alım bölgesinden uzaklaştı ve Temmuz 2016 tarihinde 373 bin olan fon net uzun pozisyon miktarı 110 bin seviyesine geriledi.
Döviz piyasasında Amerikan doları dışındaki para birimleri varlık göstermekte zorlanırken altın ne kadar güçlü bir yükseliş yapabilir? Bu konuda piyasanın geçerli bir argümanı var, Trump politikalarının bütçe açığını artırıcı etkisi. İşte bu konu orta ve uzun vadeli altın hareketini belirleyecek olan gelişme ancak kısa vadede fiyatlar yukarı gitmekte zorlanabilir.
Dolar (DXY) endeksi ve 2016 yılının olası riskleri arasında gidip gelen altında gaza ya da frene basacak olan fonlar da Amerika'nın yeni ekonomik politikalarını anlamak istiyor. Biraz daha önümüzü görelim öyle alıcı olalım havası var. Gümüşe gelindiğinde fonların alım yönünde daha istekli olduğunu ve rekor seviyeye yakın net uzun pozisyon taşıdıklarını görüyoruz.

2017 senesinde küresel ekonomik büyümenin hız kazanması bekleniyorsa gümüş, platin ve paladyum gibi endüstriyel metalleri yatırım için radara alma zamanı geldi demektir.
Dolar (DXY) Endeksi
 
Kaynak Bloomberg

Teknik olarak, Ekim ayından bu yana 50 günlük hareketli ortalama 200 günlük hareketli ortalama üzerinde ve yükseliş eğilimi sürüyor. Yakın vadeye bakıldığında 09 Şubat tarihinden bu yana DXY, başlangıcı Ocak olann düşüş kanalının üzerinde 50 günlük hareketli ortalamaya yaklaştı. Yükselişin devamı için önce 50 günlük HO 101,440 geçilmeli ardından 102,250 seviyesi kritik. 102,250 sınırının aşılması ile DXY yeni zirveler deneyebilir. Dolar Endeksi'nin yönünü tekrar aşağı çevirdiği senaryoda ise 99,400 önemli destek seviyesi olarak karşımıza çıkıyor.









Altın/gümüş rasyosu
 
Kaynak Bloomberg

Şubat ayında 83 civarında olan altın/gümüş rasyosu Şubat ayı ile beraber 70 seviyesi üzerine çıkamadı. Arada yükseliş denemeleri olabilir ancak genel olarak rasyoda gümüş lehine yukarı yönlü fiyat hareketinin sürme ihtimali olduğunu düşünüyoruz.

XAU/USD Paritesi
 
Kaynak Bloomberg

23 Aralık 2016 tarihinden bu yana yaşanan yükselişin devamı için önce 200 günlük hareketli ortalama 1263 dolar/ons geçilmeli ardından kanal üst çizgisi yükselişe izdüşümü olabilir. Ancak Kasım ayından bu yana 50 günlük hareketli ortalama 200 günlük HO altında ve yükselişin devamı için altın piyasasının güç toplamaya ihtiiyacı var. Kısa vadede kanal alt çizgisi 1220 dolar/ons ilk destek aşağı yönde kırılma satıcıların kontrolü anlamına geliyor. Öte yanda, COT (derinlik raporu) 109,752 kontrat net uzun pozisyon miktarı ile 52 haftanın dip seviyesi 96,550 lota yakın iken aşağı yönlü potansiyel limitli denebilir. Yine de temkinli olmakta fayda var.


 


XTB Menkul Değerler A.Ş.
Araştırma Departmanı
https://www.xtb.com/tr

***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
AB: TÜRKİYE'DEKİ GELİŞMELERİ YAKIN BİR ŞEKİLDE TAKİP EDİYORUZ- BLOOMBERG HT
BOE/HALDANE : İNGİLTERE'DE ÜCRET ARTIŞI, ZAYIF VERİMLİLİĞE KIYASLA BİLE ZAYIF
BOE/MCCAFFERTY : GELECEK 2 YA DA 3 YILDA KADEMELİ FAİZ ORANI NORMALLEŞTİRMESİİNE BAŞLAYABİLECEĞİMİZİ UMUYORUM
BOE/CARNEY : BOE, UYGUN OLDUĞUNU DÜŞÜNDÜĞÜ TAKDİRDE, POLİTİKA DEĞİŞTİRMEKTEN ÇEKİNMEYECEKTİR
5 YIL VADELİ TAHVİL İHALESİNDE MİNİMUM FİYAT 98.205 TL, ORTALAMA FİYAT 98.287 TL
BOE/CARNEY : KASIM AYINDAN BU YANA, PİYASANIN ENFLASYON BEKLENTİLERİNDE YUKARI YÖNLÜ BİR YÜKSELİŞ OLMADI
BOE/CARNEY : EĞER, ÜCRET DAVRANIŞLARI ÜZERİNDE İKİNCİ ENFLASYON ETKİLERİ GÖRMEYE BAŞLARSAK, BU BİZİ ENFLASYON HEDEFİNİ TUTTURAMAMA TOLERASYONUNUN SINIRINA YAKLAŞTIRIR
BOE/HALDANE : BOE TAHMİNLERİ ÖLÇEK MALİ KRİZDEN ÖNCEKİ GİBİ OLMADIĞINDAN BREXİT'TEN BU YANA HATA VERİYOR
BOE/HALDANE : İNGİLTERE'NİN BÜYÜME BEKLENTİSİNE YÖNELİK YUKARI YÖNLÜ REVİZEYONLAR, REFERANDUMDAN BU YANA TEŞVİK, BEKLENMEDİK TÜKETİCİ DAVRANIŞLARI VE DAHA GÜÇLÜ DÜNYA EKONOMİSİNİ YANSITIYOR
BOE/VLİEGHE: DENGELİ İŞSİZLİK ORANI TAHMİNİNİN %4.5'A DÜŞÜRÜLMESİ KARARINDAN OLDUKÇA RAHATTIM
BOE/HALDANE : SONBAHAR BÜTÇE BİLDİRGESİ, İNGİLTERE'NİN EKONOMİK BÜYÜMESİNE SOMUT BİR ETKİ YAPACAK
Facebookta Paylaş