Avrupa PMI verileri daha güçlü büyüme görünümünü destekliyor. (KapitalFX)

Avrupa'da Şubat ayı PMI rakamları açıklandı. Buna göre;

" Fransa'da imalat PMI 52,3 seviyesine gerileyerek; 53,5 olan piyasa beklentisinin altında kalırken; hizmet sektörü PMI ise 56,7'ye yükselerek aynı zamanda 53,9 olan piyasa medyan tahmininin de üzerinde gerçekleşti.

Hizmet sektörünün beklentilerin üzerinde bir performans gösterdiği Fransa'da özel sektördeki büyümenin bu duumu desteklediği görülmektedir. Ayrıca izlenen sektörlerde üretimin de arttığını görmekteyiz. Hizmet sağlayıcıları; yeni siparişlerdeki ve istihdamdaki artışla büyümenin ana yönlendiricisi olmaya devam ediyorlar. İmalat sektöründe ise bir miktar ivme kaybı görülmekle beraber, ana resim pozitif olmaya devam ediyor. Sektörün üzerinde oluşan maliyet baskısı büyümenin gerilemesinde ana etken olmuş. Buna karşın, talepteki artan görünüm sektörü destekliyor.

" Almanya'da imalat PMI 57'ye yükselerek 56 olan piyasa beklentisinin üzerine çıkarken; hizmet sektörü PMI da 54,4'e yükselerek piyasa beklentisi olan 53,6'nın üzerinde gerçekleşti.

İmalat sanayii, Almanya'nın iktisadi büyüme görünümünü desteklemeye devam ediyor. İmalattaki büyümenin devam etmesi ve sene balında momentum kaybeden hizmet sektörünün yeniden güçlenmesiyle beraber, Alman ekonomisi son 3 yılın en güçlü büyüme görünümünü sergilemektedir. Yeni siparişler endeksindeki yükselş, firmalarda yüksek güvene işaret ediyor. Almanya'da 2016 4. çeyrek büyümesi, çeyrekten çeyreğe %0,4 ile piyasa beklentisi olan %0,5'in altında gerçekleşmişti. Son PMI verileri daha güçlü bir büyüme görünümüne işaret etmektedir. Aynı zamanda Ocak'ta %1,9 olarak gerçekleşen TÜFE ve %2,4 olarak gerçeklşeşen ÜFE'deki yukarı trend artan girdi ve çıktı fiyatlarıyla beraber devam edecek görünüyor.

" Euro Bölgesi'nin bileşik verilerinde ise; imalat sektörü PMI 55,5'a, hizmet sektörü PMI ise 55,6'ya yükseldi. Her iki sektörün büyümesi de beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

Gelen veriler Avrupa ekonomilerinin Şubat'ta bir ivmelenme yaşadığını gööstermektedir. 2016'nın son çeyreğinde çeyrekten çeyreğe %0,4 büyümüş olan Euro Bölgesi ekonomileri, PMI'lardaki güçlü büyüme eğilimi Mart'a kadar sürdürülebilirse 2017'nin başında daha güçlü bir büyüme görünümü sergileyebilir. Yeni siparişler artıyor, firmalar önümüzdeki yıl için daha iyimserler, büyüme önümüzdeki aylarda yukarılara taşınabilir. İki büyük güç; Fransa ve Almanya son çeyrekte; çeyrekten çeyreğe elde ettikleri %0,4'lük büyüme oranını 2017'nin başında daha yukarıya taşıyacak görünüyor. Fiyat baskıları da, artan maliyetler ile beraber yukarıya doğru dönmüş görünüyor, ki enflasyon için olumlu bir görüntü. Tabii talep ile de desteklenebilirse... Bu görünüm için aşağı yönlü risk oluşturan etmenler önümüzdeki aylarda Avrupa'da gerçekleşecek olan seçimler ve Brexit'in iş oramı üzerindeki negatif etkileri olacaktır. Eylül'de gerçekleşecek olan Almanya seçimleri de bölghe açısından kritik. Bu yüzden ekonomik veriler şimdilik Avrupa Merkez Bankası'nın politikaları açısından olumlu olsa da, yılın son çeyreğine kadar bir politika değişimi çok olası görünmemektedir



Enver ERKAN
Araştırma Müdür Yardımcısı
www.kapitalfx.com
yazal.kurgut@kapitalfx.com

***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
5 YIL VADELİ TAHVİL İHALESİNDE MİNİMUM FİYAT 98.205 TL, ORTALAMA FİYAT 98.287 TL
BOE/CARNEY : KASIM AYINDAN BU YANA, PİYASANIN ENFLASYON BEKLENTİLERİNDE YUKARI YÖNLÜ BİR YÜKSELİŞ OLMADI
BOE/CARNEY : EĞER, ÜCRET DAVRANIŞLARI ÜZERİNDE İKİNCİ ENFLASYON ETKİLERİ GÖRMEYE BAŞLARSAK, BU BİZİ ENFLASYON HEDEFİNİ TUTTURAMAMA TOLERASYONUNUN SINIRINA YAKLAŞTIRIR
BOE/HALDANE : BOE TAHMİNLERİ ÖLÇEK MALİ KRİZDEN ÖNCEKİ GİBİ OLMADIĞINDAN BREXİT'TEN BU YANA HATA VERİYOR
BOE/HALDANE : İNGİLTERE'NİN BÜYÜME BEKLENTİSİNE YÖNELİK YUKARI YÖNLÜ REVİZEYONLAR, REFERANDUMDAN BU YANA TEŞVİK, BEKLENMEDİK TÜKETİCİ DAVRANIŞLARI VE DAHA GÜÇLÜ DÜNYA EKONOMİSİNİ YANSITIYOR
BOE/VLİEGHE: DENGELİ İŞSİZLİK ORANI TAHMİNİNİN %4.5'A DÜŞÜRÜLMESİ KARARINDAN OLDUKÇA RAHATTIM
BOE/HALDANE : SONBAHAR BÜTÇE BİLDİRGESİ, İNGİLTERE'NİN EKONOMİK BÜYÜMESİNE SOMUT BİR ETKİ YAPACAK
BOE/CACCAFFERTY : BOE'NİN DENGE İŞSİZLİK ORANI TAHMİNİNDEKİ AZALTMAYI DESTEKLİYORUM, FAKAT AZALTMANIN ÖLÇEĞİ KONUSUNDA DAHA AZ EMİNİM
Facebookta Paylaş