Kuruluştan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:
Yalıtım konusunda kamuoyu ve sektörü bilinçlendirmeyi amaç edinen Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği İZODER, 31 Ekim Dünya Tasarruf Günü kapsamında açıklama yaptı. 2018 yılında hazırlanan Uluslararası Enerji Verimlilik Karnesi'ne göre Türkiye'nin enerji verimliliğinde 25 ülke arasında 16'ncı sırada yer aldığını belirten İZODER Başkanı Levent Pelesen, "Enerji verimliliğinde üst sıralarda yer alabilmemiz için konut ve işyerlerinde tüketilen enerjiden tasarruf edilmesi de büyük önem taşıyor. Isı yalıtım önlemleriyle 5 yıllık bir süre içerisinde 6 milyar TL'nin üzerinde tasarruf edilmesi söz konusudur" dedi.
31 Ekim Dünya Tasarruf Günü kapsamında açıklamada bulunan İZODER Başkanı Levent Pelesen, "2018 yılında hazırlanan Uluslararası Enerji Verimlilik Karnesi'ne göre Türkiye enerji verimliliğinde 25 ülke arasında 16'ncı sırada yer alıyor. 2017-2023 yılları arasında uygulanacak Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı kapsamında 55 eylem ile Türkiye'nin birincil enerji tüketiminin yüzde 14 oranında azaltılması ve enerji verimliliği sıralamasında üst sıralarda yer alması hedefleniyor. Bu hedef doğrultusunda konut ve işyerlerinde tüketilen enerjiden tasarruf edilmesi de büyük önem taşıyor. Türkiye'de binalarda kullandığımız enerji miktarı, toplam tükettiğimiz enerjinin çok önemli bir kısmına ulaşmış durumda. Dolayısıyla yalıtımın hepimizi ilgilendiren ciddi bir boyutu var. Alacağımız ısı yalıtımı önlemleriyle bu savurganlığın önüne geçmemiz mümkün" dedi.
5 yılda 6 milyar TL tasarruf mümkün
Türkiye'de enerjinin en fazla tüketildiği alanların başında binalar geldiğine dikkat çeken Levent Pelesen, şöyle konuştu: "Türkiye'de toplam tükettiğimiz enerjinin yüzde 32'sini binalarda kullanıyoruz. Binalarda tüketilen enerjinin yüzde 80'i ise ısıtma-soğutma için harcanıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın açıkladığı yeni eylem planı çerçevesinde her yıl 300 bin konutun mevcut mevzuatlara uygun olarak yalıtılması durumunda sağlanacak yıllık enerji tasarrufunu yaklaşık olarak ısıtma için 97,5 milyon metreküp doğal gaz ve soğutma için yaklaşık 314 milyon kWh elektrik enerjisine karşılık geliyor.
Isıtma ve soğutma birlikte değerlendirildiğinde elde edilecek tasarruf miktarı yaklaşık 220 bin ton eşdeğeri petrol (TEP) seviyesindedir. Petrol fiyatları üzerinden değerlendirildiğinde elde edilebilecek verimliliğin sağladığı yıllık ekonomik büyüklük ortalama 425 milyon TL/yıl mertebesindedir. Dolayısıyla 5 yıllık bir süre içerisinde 6 milyar TL'nin üzerinde tasarruf edilmesi söz konusudur.
Doğalgaz faturasını yüzde 50 azaltmanın tek yolu
Ülke olarak enerji ihtiyacımızın yüzde 75'ini ithal etmemize rağmen konutlarımızda, ısıtma ve soğutma amaçlı kullandığımız enerjinin yarısını israf ediyoruz. Oysa konutlarda gerçek tasarruf yalıtımla başlar. Son zamlarla daha da artan doğalgaz faturasını yüzde 50 azaltmanın tek yolu, yaşadığımız binalara ısı yalıtımı uygulaması yaptırmaktır.
Milli ekonomiyi de etkileyen ısı yalıtımının maliyeti yüksek değil
Isı yalıtımı, Türkiye ekonomisi ve son kullanıcı için büyük önem arz ediyor ve maliyeti de yüksek değil. Yaşadığımız binada dengeli ısı dağılımını sağlayarak sağlığımıza büyük ölçüde katkıda bulunan ısı yalıtımı, sadece kış aylarında değil, yaz aylarında da sıcağa karşı alınabilecek en etkili önemlerin başında geliyor. Yeni yapılan bir binada ısı yalıtımının maliyeti, toplam maliyetin yüzde 2 ila 5'i kadardır. Isı yalıtımına yaptığımız yatırım ısıtma faturalarından yaklaşık yüzde 50 tasarruf sağlayarak en fazla 5 yılda kendini amorti ediyor. Tesisat yalıtımında geri ödeme süresi 6 aya kadar düşüyor. Makul bir maliyetle uygulanabilen ısı yalıtımı sayesinde, her mevsim sağlıklı, güvenli ve konforlu bir yaşam alanına sahip oluyoruz."
Bununla birlikte bina yapım süreci içerisinde yapılan su, ses ve yangın yalıtım uygulamaları ile de bina kullanım süreleri tasarım ömürleri kadar bize hizmet vererek tasarrufun bir başka boyutunu da ortaya koymaktadır. Sağlıklı ve konforlu yapılarda güvenle yaşamamızda bu sayede mümkün olmaktadır.