İtalya'da bundan sonra ne olabilir (AK Yatırım)

Global piyasalarda İtalya’da Euro karşıtı koalisyona (5 Star + Northern League) Başkan Matarella’dan onay gelmemesi sonrasında başlayan dalgalanma devam ediyor. Son bir haftada İtayla MIB endeksinde düşüş %8’i bulurken İtalyan CDS’leri 70 baz puan yükseldi. İtalya’daki negatif görünüm en belirgin şekilde Fransa ve İspanya’ya yansıdı. Euro/Dolar 1,15’e kadar geriledi (kritik destek 1,1450). Global tarafta ise ABD ve Asya hisse senedi endeksleri olumsuz etkilendi. Gelişen ülkeler tarafına bakıldığında ise MSCI Turkey (dolar bazlı) hisse senedi endeksi son bir haftada %3 üzerinde bir getiri ile emsallerinden olumlu ayrışırken, iç gündemde hareketlilik yaşayan Brezilya’da dolar bazlı %7 düşüş görüldü.
İtalya krizinde bundan sonra gelişmeler nasıl olabilir?


1- Olumsuz senaryo: Son anketlere bakıldığında Temmuz ayında bir erken seçime gidilmesi durumunda Euro karşıtı koalisyonun toplam oyu %60’a ulaşıyor. Bu durumda Cotarelli’nin bugün Matarella’ya sunduğu kabine kabul edilmez ise Temmuz ayında yapılması beklenen erken seçimlerden Euro-karşıtı bir Hükümet çıkma olasılığı yüksek. Bu durum ise Euro ve Avrupa hisse senetleri başta olmak üzere global endeksler için belirgin negatif. Seçim dönemine kadar geçecek sürede ECB’nin parasal genişleme program miktarını artırması bile söz konusu (hisse senetleri için yeniden pozitif) olabilir.


2-Olumlu senaryo: Bizce daha olası olan bu senaryoda, Euro-karşıtı Hükümeti’nin hızını kesmek isteyen Matarella bugün Cottarelli’nin kendisine sunacağı alternatif Kabine’yi kabul edebilir. Böyle bir durumda Euro/Dolar ve borsalarda sert yukarı yönlü, tahvil faizlerinde aşağı yönlü bir hareket görebiliriz.


Orta vadeli trade önerilerimize bakıldığında ise göreli olarak düşük borçluluk oranına sahip şirketlerden oluşan İngiltere FTSE endeksinden uzun süredir yukarı yön düşüncemizi koruduğumuzu belirtmiştik. Burada İtalya krizinin AB borsalarına yansıması nedeniyle İngiltere FTSE endeksinde yukarı yön düşüncemizi %2 kar ile kapatıyoruz.




Önümüzdeki dönem ve gelişmeler
Perşembe - ABD enflasyon PCE (Nisan)
Cuma - ABD saatlik ücretler ve tarım dışı istihdam (Mayıs)
2 Haziran - Türkiye - Gümrük Bakanlığı geçici dış ticaret verileri (Mayıs)
4 Haziran - Türkiye - Enflasyon CPI (Mayıs)
4 Haziran - ABD savunma harcamaları tasarısı Kongre oylaması
7 Haziran - TCMB toplantısı
11 Haziran - Türkiye cari denge (Nisan)
12 Haziran - ABD enflasyon CPI (Mayıs)
12 Haziran - ABD, Kuzey Kore toplantısı
13 Haziran - FED toplantısı
14 Haziran - ECB toplantısı
15 Haziran - BOJ toplantısı



AK Yatırım
www.akyatirim.com.tr
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yoorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
IMF: BÜTÜN TARAFTLARI TİCARET GERGİNLİKLERİNİ YAVAŞLATMAYA, ÇOK ORTAKLI TİCARET VE YATIRIM REJİMİNİ GÜÇLENDİRMEK İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞMAYA DAVET EDİYORUZ
Emisyon hacmi 29.05.2018 itibariyle 135.55 milyar TL
MOODY'S: BÜYÜMEYE YÖNELİK AŞAĞI YÖNLÜ RİSKLER, GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDEKİ FİNANSAL PİYASA STRESLERİ, PETROL FİYATLARININ ARTMASI VE ABD-ÇİN ARASINDAKİ TİCARET GERİLİMİ İLE SOMUTLAŞIYOR
MOODY'S: GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERİN 2018 VE 2019'DA % 5.2 BÜYÜMESİ BEKLENİYOR (2017'DE % 5.3 BÜYÜME KAYDEDİLMİŞTİ)
MOODY'S: GLOBAL EKONOMİK BÜYÜMENİN 2018'DE DEVAM ETMESİ BEKLENİYOR
Facebookta Paylaş