İstihdam artışı stajyer kursiyer ve bursiyerlerden kaynaklı, geniş tanımlı işsizlik oranı %17,3 - Disk-Ar

Kuruluştan konuya ilişkin olarak yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Dairesi (DİSK-AR) Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK’in 15 Kasım 2017 günü açıkladığı Ağustos 2017 dönemi Hanehalkı İşgücü Araştırması ile Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) 15 Kasım 2017’de açıkladığı Ağustos 2018 dönemi sigortalı verilerini birlikte değerlendirdi. DİSK-AR’ın işsizlik ve istihdama ilişkin değerlendirmeleri aşağıda yer almaktadır.

TÜİK’e göre istihdamda son bir yılda 1 milyon 355 bin kişilik bir artış yaşandı ancak bu artışın büyük bölümü stajyer, çırak, kursiyer ve bursiyerden oluşuyor. TÜİK istatistikleri istihdamda yaşanan artışın gerçek nedenlerini yeterince ortaya koymamaktadır.
SGK verilerine bakıldığında istihdamda yaşanan artışın gerçek yüzü ortaya çıkmaktadır.
SGK Ağustos verilerine göre toplam sigortalı sayısı Ağustos 2016-2017 döneminde 1 milyon 370 bin arttı.
Ancak bu artışın sadece 205 bini zorunlu sigortalı işçilerden oluşuyor.
SGK verilerine göre son bir yılda çırak, stajyer, kursiyer ve bursiyer sayısı 1 milyon 127 bin arttı.
İstihdam artışının asıl kaynağı sigortalı işçi artışından değil stajyer, kursiyer ve bursiyer artışından kaynaklanıyor.
TÜİK verilerine göre dar tanımlı ve mevsimsel etkilerden arındırılmış işsizlik oranı yüzde 10,8 olarak gerçekleşti. Mevsimsel etkilerden arındırılmış işsiz sayısı ise 3 milyon 417 bin olarak gerçekleşti.
Geniş tanımlı işsiz sayısı 6 milyon, geniş tanımlı işsizlik oranı ise yüzde 17,3 olarak gerçekleşti.
Kadın işsizliği yüzde 15, genç kadın işsizlik oranı yüzde 27,7 olarak gerçekleşti.
Ne istihdam ne de eğitimde olan gençlerin oranı (NEET) 28’e yükseldi.
İstihdam Artışı Sigortalı İşçilerden Değil, Stajyer, Kursiyer ve Bursiyerlerden Kaynaklı
TÜİK Ağustos 2017 verilerine göre istihdamda son bir yılda 1 milyon 355 bin artış yaşandı. TÜİK verilerinde bu istihdam artışının gerçek nedenini görebilmek zor. SGK sigortalı verilerine bakıldığında istihdam artışının gerçek booyutu ortaya çıkıyor. İstihdamdaki bu artışın arka planına bakıldığında eğreti ve güvencesiz bir artış yaşandığı görülmektedir. SGK istatistikleri ile TÜİK verileri karşılaştırmalı olarak ele alındığında bu gerçek çarpıcı biçimde ortaya çıkmaktadır.

Kayıtlı istihdam artışının en sağlıklı izlenebileceği veriler Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) sigortalı sayılarıdır. Bu veriler kayıtlara dayalı olduğu için kesin niteliklidir. Son dönemlerdeki istihdam artışına ilişkin spekülasyonları gidermenin en sağlıklı yolu SGK verilerine bakmaktır.

Kayıtlı istihdam artışının en sağlıklı izlenebileceği veriler Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) sigortalı sayılarına ilişkin istatistikleridir. Bu veriler kayıtlara dayalı olduğu için kesin niteliklidir.

Bu nedenle SGK sigortalı sayılarındaki değişim istihdam artışının boyutlarını ortaya koymaktadır. SGK’nın sigortalı sayılarının ayrıntılarına bakıldığında istihdam artışının ayrıntıları ve arka planı daha net ortaya çıkmaktadır.

SGK verilerine göre son bir yılda (Ağustos 2016-2017) toplam sigortalı çalışan sayısında (tüm çalışanlar) 1 milyon 370 bin artış yaşandı. Ancak bu artışın sigortalılık türleri açısından dağılımına baktığımızda, zorunlu (işçi) sigortalı ve kamu görevlisi sayısı azalırken, çırak, stajyer, kursiyer ve bursiyer sayısında astronomik bir artış yaşandığı görülmektedir.



Facebookta Paylaş