VİOP Bülteni (Reel Kapital Menkul Değerler)

Gündeme Dair

Küresel piyasalarda USD, hem gelişen hem de gelişmiş ülkelerin para birimlerine karşı Ekim ayı enflasyon ve perakende satışlar verilerinin açıklanmasının ardından düşüş yaşadı. Beklentileri karşılayan manşet enflasyon ve bir miktar üzerinde gelen çekirdek enflasyonun ardından DXY gerilerken, NAFTA görüşmelerinde ticaret bakanlarının yer almayacağına dair haberin belirsizliği ile bu kayıplarını bir miktar azalttı. ABD endekslerinde petrolün gerilemesi ve vergi reformuna ilişkin belirsizliklerin, tartışmaların devam ediyor olması neticesinde önceki günden gelen satışlar devam etmektedir.

ABD'de Ekim ayında tüketici fiyatları %0,1 olan beklentiye paralel bir şekilde arttı ve yıllık manşet enflasyon da aynı şekilde beklentiye paralel %2 seviyesinde gerçekleşti. Çekirdek enflasyonda ise, Ekim ayı artış oranı %0,2 ile beklentiye paralel. Aylık değişim %0,225'ten yuvarlandığı için yıllık çekirdek enflasyon ise beklenti %1,7'nin üzerinde %1,8 olarak gerçekleşti. Genel hatlarıyla çok sürpriz yaratan bir veri olmadığı görülüyor. Ancak manşetteki düşüşün %2,2'den %2'ye sınırlı kalması bakımından iyi veri olarak değerlendirebiliriz. Çekirdek enflasyon da 5 ay sonra yukarıya hareket etti, bu da olumlu bir ayrıntı.

Bir yandan ABD'deki vergi reformu belirsizliği ve açıklanacak önemli veriler risk iştahını olumsuz etkilerken, EUR'da görülen sert değer kazancı ve petrol fiyatlarındaki artışın enerji hisselerini aşağı çekmesi endekslerdeki değer kaybında etkili olmaktadır. Asya endeksleri bir iki gündür devam eden geri çekilmelerine son vererek bugün toparlanma belirtileri göstermişlerdir. Özellikle JPY'deki değer kazancıyla gerileyen Japon hisse senetleri de bugün yükselişe öncülük etmektedir.

TRY, yine sepet bazında değer kaybederken asıl hareketin EUR'ya karşı gerçekleşmeye devam ettiğini görüyoruz. 10 yıllık tahvil faizi rekor yüksek sveviyeye hareketle %12,49 seviyesine yükseldi. Piyasa faizlerindeki eğilim TRY'ye olumsuz yansımaya devam ediyor. TRY'nin haftalıık kapanışı 3,89 üzerinde yapması durumunda haftaya kurda yeni rekorlar gelebilir. Avrupa hisselerindeki olumsuz görünüm, özellikle seans sonuna doğru ABD verileri açıklandıktan sonra Türk hisse senetleri üzerinde de baskıyı artırdı ve bu kapsamda %2 üzerinde bir geri çekilmeye sahne oldu. Bugün ise BİST kapanışından sonra yatay seyreden TRY ve sepet kur ve Asya EM ortalama getirisinin sabah itibariyle pozitif olması kapsamında hafif pozitif bir açılış görebiliriz.



KapitalFX / Reel Kapital Menkul Değerler
www.kapitalfx.com
destek@kapitalfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunaanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.