Kuruluştan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:
EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, “İstanbul yatırımcıları maalesef geçtiğimiz yıllarda ofise olan ihtiyacının üstünde imalat yaptı bu yüzden 2,5 milyon metrekare ofis alanı sahibini bekliyor. Tercih değişiklikleri ve ekonomik konjoktür ofis olarak inşaa edilmiş bu alanları alternatif yollarla değerlendirmemiz gerektiğini gösteriyor. Bunları nasıl ekonomiye katabilir miyiz düşünmenin ve ortak akıl oluşturmanın zamanı geldi” dedi.
İstanbul finans merkezi ve devam eden inşaatlarla birlikte 2,2 milyon m2 alanın takribi bir sene içinde devreye gireceğini vurgulayan EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, ”Bunların bir kısmı yapılmasa da İstanbul Finans merkezi hızla devam ediyor en azından bu stok devreye girecek. Sonuç olarak ofis fiyatları düşüyor, ofisler küçülüyor. Yapılmış ofis binalarında son dönemde biraz hareket olsa da birçoğu atıl durumda. Boş kalan ve uzun süre daha kiralanamayacak gibi duran ofis binalarının konuta dönüştürülebilmesi gerekli.” dedi.
Mevzuata göre imar planına uygun inşaat yapmak zorunluluğuna da dikkat çeken Yazıcı, “Hali hazırda ofis olarak imarı olan ve ofis olarak yapılmış binaları mevzuat açısından konuta çevirmek mümkün değil. Bu tür binalar için özel bir izin verilmeli ve düzenleme yapılmalı. Aksi durumda bu binalar cansız birer yatırım olarak milli servetimizden kaybetmemize neden olacak. Konut imal edildiğinde tabik i donatı alanı dediğimiz halkın ihtiyacı olan ekstra alanlar ayrılması gerekli. Bu konuda ise farklı uygulamalar yapılabilir. Örneğin; ofisinin konuta çevirmek ama isteyen ama imar planı izin vermeyenler park bahçe vb. bölgedeki sosyal donatı alanlarının iyileştirilmesi için para harcayarak izin alabilir. Farklı yaratıcı uygulamalar mutlaka bulunacaktır.
İmar planında hem ofis hem konut alternatifi olup ta ofis yapmayı tercih edenler için iş biraz daha kolay olabilir. Proje tadilatı ile değişikliğe gidebilirler. Ama planlamaya göre ticari imar ve konut imarı arasında kapalı alan büyüklüğü imalatı alanı kapasitesi farklıysa sorun büyüktür. Ama konut yaptığınızda daha az, ofis yaptığınız da daha fazladan yapabiliyorsanız ve daha fazla alan inşaa ettiyseniz bu durumda sıkıntılarınız olur. Her türlü durumda bu binaların boş kalmayıp ekonomiye kazandırılması büyük önem taşıyor. Ülkemizdeki barınma sorununun daha da zora sokulmaması için yerel yönetimlerin ve kanun yapıcıların bu konuda hızla karar almaları gerekli.” şeklinde konuştu.
EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık Hakkında: EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık AŞ, gayrimenkul sektörün uzman isimleri tarafından 2008 yılında kuruldu. EVA, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yetkilendirilen Değerleme Şirketlerinden olup ayrıca, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından finans kurumlarına, “gayrimenkul, gayrimenkul projesi veya bir gayrimenkule bağlı hak ve faydaların değerlemesi” hizmet verme yetkisine sahip şirketler arasındadır. Ayrıca uluslararası bir kurum olan RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) tarafından Türkiye’de “Regulated by RICS” olarak ünvanı verilen ilk kuruluştur.
EVA Değerleme’nin kendi alanında 24 adet uluslararası ödülü bulunmaktadır. Finans piyasaları konusunda dünyanın önemli otoritelerinden Euromoney Yayın Kurumunun lider dergisi olan Euromoney Magazine her yıl dünyanın birçok ülkesinde çeşitli kategorilerde en başarılı kurumları bilimsel bir çalışma ile belirlemektedir. EVA Değerleme, 2011 senesinde Euromoney tarafından Değerleme Konusunda Türkiye En İyi Gayrimenkul Danışmanlık Firması, 2013 senesinde Türkiye’nin En İyi Danışmanlık (Best Real Estate Advisory-Overall), En İyi Araştırma (Research) ve En İyi Değerleme (Valuation) Firması ödüllerinde, 2014 senesinde ise “Türkiye’nin En İyi Gayrimenkul Araştırma Firması" ödülüne, 2016, 2017 ve 2018 senelerinde tekrar Türkiye’nin En İyi Danışmanlık (Best Real Estate Advisory-Overall), En İyi Araştırma (Research) ve En İyi Değerleme (Valuation) Firması ödüllerinde layık görülmüştür. 2020 yılında ise Euromoney’in “Real Estate Awards 2020” ödülleri kapsamında, Türkiye'nin en iyi Gayrimenkul Araştırma ve Gayrimenkul Değerleme firması seçilmiştir. Ayrıca uluslararası International Property Awards, EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlığı 2013-2014 senesi ödüllerinde "Türkiye’nin En İyi Gayrimenkul Danışmanlık Firması" ve "Avrupa'nın En İyi Gayrimenkul Danışmanlık Firması"; 2014-2015, 2015-2016, 2016-2017, 2017-2018 ve 2018-2019 senesinde ise arka arkaya tekrar "Türkiye’nin En İyi Gayrimenkul Danışmanlık Firması" olarak seçmiştir. Tüm bu ödüller yanısıra 2017 senesinde Global Brands Magazine tarafından “Best Property Appraisal Company, Turkey 2017”, 2018 senesinde tekrar Global Brands Magazine tarafından “Most Innovative Real Estate Valuation Brand, Turkey,2018 ödülüne layık görülmüştür.
EVA Gayrimenkul Değerleme, her türlü gayrimenkul ve gayrimenkule dayalı hak ve faydaların değerlemesi, makine ve ekipman değerlemesi hizmetleri vermekte, gayrimenkul projelerinde fizibilite, şerefiyelendirme, yer seçimi analizi, çalışmaları yapmakta, en iyi ve en verimli kullanım etütleri hazırlamakta, kurumsal imar barışı danışmanlığı hizmeti vermekte, finansal kurumlar için kredilerde yatırım ilerleme raporları hazırlanması hizmetleri vermektedir. Şirketin ortakları ve Yöneticileri arasında Türkiye’nin ilk SPK Lisanslı Değerleme Uzmanlarından Cansel Turgut Yazıcı, Özdil Şahin, Özhan Yurtseven ve Zuhal Balsarı bulunmaktadır. Şirketin Türkiye Otel Sektörü Pazar Analizi Raporu, Türkiye Alışveriş Merkezleri Potansiyeli Analizi raporları, İstanbul Markalı Konut Piyasası Araştırma ve Öngörüler Raporu, İstanbul Yurt sektörü raporu gibi yayınlanmış sektörel araştırma raporları vardır.