FX BÜLTENİ 1 Haziran 2022
USD/TRY: Dün petrol fiyatlarındaki yükseliş piyasalarda kısmi oynaklık yaratırken, Dolar değer kazandı. Diğer yandan petroldeki yükselişin kalıcılı olamadığını izlesek de yarınki OPEC+ Grubu toplantısı öncesinde Rusya'nın yaptırımlar nedeniyle daha az petrol üretebildiğine yönelik haber akışı petrol fiyatlarındaki düşüşleri sınırlandırdığı söylenebilir. Çin Caixin PMI verilerinin de resmi PMI verileri gibi nisan ayına göre toparlanmaya işaret etmesi de petrol için destekleyici iken, enflasyon endişelerinin tekrar gündemin ön sıralarına gelmesi Dolar'a talep getirmekte. Yaşanan düşüşlerin ardından dün %0,4 oranında yükselen Dolar endeksi (DXY) bu sabah da primli. Bugün Fed yetkililerinin ve ECB Başkanı'nın konuşmaları, küresel imalat PMI verilerinin mayıs ayına ilişkin nihai hali ve ABD ISM imalat sanayi PMI endeksi açıklanacak. Veriler paritelerde kısmi oynaklık yaratabilecekken, DXY'deki toparlanma isteğinin sürebileceğini düşünüyoruz. Dolar/TL'de ise 16,40 seviyesi etrafında hareketlilik sürüyor. Petrol ve tahvil faizlerindeki görüntü dışında yurtiçinde enflasyon görünümü ve jeopolitik riskler kurda düşüşleri sınırlayabilir. Destek 16,27 seviyesinde. Yukarıda ise 16,47 direnç konumunda. Şimdilik kurda söz konusu seviyeler arasında dalgalanma sürebilir. Aksi durumda, 16,17 ve 16,55 sıralı yakın destek ve direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Yurtiçinde bu sabah mayıs ayı imalat PMI verisi takip edildi. Buna göre, imalat PMI mayıs ayında da eşik 50 seviyesinin altında kalmaya devam etti ve 49,2 olarak gerçekleşti.
EUR/USD: Merkez bankalarının yükselen enflasyon karşısındaki parasal sıkılaşma hamleleri piyasalarda belirleyici olmaya devam ediyor. ABD tarafında enflasyon konusunda artan endişeler sonucunda Biden, Beyaz Saray'da Fed Başkanı Powell'ı ağırladı. Görüşmeden sonra Biden, Fed'in temel görevinin enflasyonu düşürmek olduğunu ve bu konuda Fed'in işini yapması için gerekli imkanı sağlayacağı vurgusunu yaptı. Bugün Fed yetkililerinin ve ECB Başkanı'nın konuşmaları ile bazı önemli makro veriler takip edilecek. Dün, parite bir süredir devam eden yükseliş trendinin altına sarkma denemesi yapsa da 50 günlük ortalama ve trend çizgisine yakın kapatmayı başardı. Özellikle bugünkü makro veriler yön konusunda biraz daha sinyal verebilir. Teknik olarak, 1,0750 seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlanmadıkça aşağı yönlü riskler sürebilir ki 1,0680 desteğinin altında yükseliş trendi yerini düşüş trendine bırakabilir. Sonraki destek ise 1,0640 seviyesindeyken, 1,0750 direncinin üzerindeki bir kalıcılıkta 1,0820 hedef olabilir.
XAU/USD: Petrol fiyatlarındaki hareketlilikle birlikte ABD on yıllık tahvil faizinde gözlenen yükseliş ve Dolar'daki toparlanma değerli maden üzerinde baskı yaptı ve Ons Altın günü %1 oranında düşüşle 1.837,5 seviyesinden tamamladı. Dolar'daki toparlanmanın sürmesi ile değer madendeki baskının bu sabah da devam ettiğini izliyoruz. Teknik olarak, 1.840 yakın direncinin üzerine tekrar kalıcılık sağlanmadıkça 1.820 hedefte kalabilir. Sonraki hedef ise 1.811 seviyesindeyken, olası yükselişlerde 1.840 direncinin üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda 1.860 direncine doğru yükseliş gözlenebilir.
Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.