IMF, büyük ekonomilerin dış pozisyonlarına ilişkin değerlendirmelerini paylaştığı Dış Sektör Raporu’nda Türkiye’ye de mali politikaları ve para politikalarını sıkılaştırma çağrısı yapıyor - NBE

Nasıl Bir Ekonomi (NBE) gazetesinde yayınlanan habere göre; MF, büyük ekonomilerin dış pozisyonlarına ilişkin değerlendirmelerini paylaştığı Dış Sektör Raporu’nda Türkiye’ye de mali politikaları ve para politikalarını sıkılaştırma çağrısı yapıyor. Dış borcun orta vadede sürdürülebilir olduğunu söyleyen IMF, kur riskine de dikkat çekiyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF) en büyük ekonomilerin dış pozisyonlarına ilişkin düzenli değerlendirmeler sunduğu Dış Sektör Raporu’nda fonla bir kurtarma paketi anlaşması için görüşmeler yapan Pakistan başta olmak üzere Türkiye’nin de aralarında olduğu bir çok ekonomiye enflasyonla mücadele ve dış denge cephesinde istikrar için sıkılaşmanın devam etmesi çağrısı yapıyor.

“Türkiye’nin dış pozisyonu zayıf”

“Çalkantılı Zamanlarda Dış Dengelenme” başlıklı raporun Türkiye ekonomisinin değerlendirildiği bölümünde Türkiye’nin 2022’deki dış pozisyonu için orta vadeli temellerde ve istenen politikalardakine göre görece daha zayıf olduğu vurgusu yapıldı. Düşük rezervler, çok yüksek finansman ihtiyacı ve net uluslararası yatırım pozisyonunun (UYP) ölçeği ve kompozisyonunun bu değerlendirmeyi desteklediği belirtildi. Cari açığın enerji fiyatlarındaki artışa bağlı olarak 2022’de kaydadeğer oranda arttığı vurgulanan raporda, net UYP’nin ise değerleme etkileri nedeniyle 2021 yılında sert daraldığı hatırlatılıyor ve şöyle deniyor: “Türkiye’nin şoklara kırılganlığı hala çok yüksek seyreden brüt dış finansman ihtiyacı nedeniyle hala çok yüksek. Orta vadede emtia fiyatlarındaki baskıların azalmasıyla cari açığın daralacağı öngörülüyor.”



https://www.ekonomim.com/ekonomi/imfden-turkiyeye-sikilasma-cagrisi-haberi-701313