Kuruluştan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:
2022 yılında Türkiye’nin en çok ihracat gerçekleştiren birinci sektörü olan kimyanın ihracat yıldızları belli oldu. İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin (İKMİB) her yıl düzenlediği “İKMİB İhracatın Yıldızları Ödül Töreni”nin sekizincisi, bu yıl 16 Haziran 2023 tarihinde gerçekleştirildi. 2022 İKMİB İhracatın Yıldızları Ödül Tören’inde 34 kategoride 170 ödül sahiplerini buldu.
2019 yılında ihracatta ikinci sıraya yükselmesinin ardından liderliğe odaklanan kimya sektörü, 2022 yılında gerçekleştirdiği 33,6 milyar dolarlık rekor ihracat ile Türkiye’nin en fazla ihracat yapan sektörü olmayı başararak zirveye yükseldi. Sektörün 2022 yılı ihracatı miktar bazında ise yüzde 4,19 artışla 28 milyon 913 bin ton olarak gerçekleşti. Bir önceki yıla göre ihracatta yüzde 32 büyüme yakalayarak çıtayı yükselten kimya sektörü Türkiye’nin toplam ihracatındaki payını yüzde 13,2’ye çıkardı.
Plastikten, boyaya, kozmetikten ilaca 16 alt sektörüyle birlikte diğer sektörlere hammadde veya yarı mamul vererek ekonomide stratejik bir görev üstlenen kimya sektörü, ülke ekonomisine büyük bir katma değer sağlıyor. 2022 yılı verilerine göre, dünya kimya ihracatı 7,2 trilyon dolar olurken, Türk kimya sektörü küresel sektör ihracatında yüzde 0,6 pay ile 37’inci sırada yer aldı. 9 bin üzerinde aktif ihracatçı firmayı temsil eden İKMİB ise, Türkiye’nin toplam kimya ihracatının yarısından fazlasını gerçekleştirdi ve yüzde 60 pay aldı.
Kimya sektöründeki üye firmalarını başarılı ihracatlarından dolayı onurlandırmak ve teşvik etmek amacıyla İKMİB tarafından bu yıl sekizincisi düzenlenen 2022 İKMİB İhracatın Yıldızları Ödül Töreni, 16 Haziran 2023 tarihinde gerçekleştirildi. İKMİB’in youtube kanalından da canlı olarak yayınlanan törene, T.C Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister ve ödül alan firma temsilcileri katıldı. Ödül Töreni’nde kimyanın alt sektör ve ürün gruplarında toplam 34 kategoride ilk 5’e giren 170 firma ödül almaya hak kazandı.
Özgür Volkan Ağar: “Kimya sektörü ihracatımızın 2028 yılında 50 milyar dolar seviyesine çıkarılması temel hedefimiz olacak”
Ödül töreninde konuşan T.C Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar, “Bu dönemde de Sayın Cumhurbaşkanımızın Türkiye Yüzyılı vizyonu içerisinde büyük ve güçlü Türkiye’yi inşa etmenin mücadelesi içinde olacağız. Sayın Bakanımızın önderliğinde ihracat ailesi olarak her türlü gayret ve fedakarlıkla çalışmalarımıza hızla devam edeceğiz. Her türlü zorluğa rağmen ülkemiz ekonomisi 2022 yılında yüzde 5,6 ile dünya ortalamasının oldukça üzerinde bir büyüme göstermiş, ihracatımız ise 254,2 milyar dolar seviyesine ulaşarak Cumhuriyet tarihimizde yeni bir rekora imza atmıştır. Böylece dünya ihracatından ülkemizin aldığı pay da tarihte ilk defa yüzde 1’in üzerinde bir seviyeye ulaşmıştır. İhracat ailemiz de her geçen gün büyümeye devam etmiştir. Kimya sektörümüz birçok alt segmenti içinde barındıran geniş yelpazesi ile tüm ekonomimiz için oldukça önemli bir sektör. Özellikle Rusya-Ukrayna çatışması nedeniyle önce şiddetli artan daha sonra önemli ölçüde geri çekilen enerji ve emtia fiyatları nedeniyle kimya sektörü ihracatımız 2023 yılı ilk 5 aylık dönemde değer bazında yüzde 10,5 oranında azalış ile 12,27 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Ancak biz bu azalışı 2023 yılının geri kalan kısmında telafi edeceğimize, ihracatçılarımızın bunu başaracağına yürekten inanıyoruz. Bakanlık olarak katma değeri yüksek, yenilikçi, rekabet gücü yüksek, dinamik, istikrarlı ve sürdürülebilir bir ihracata ulaşmak vizyonu içerisinde ihracatçılarımızla birlikte hareket ediyoruz. Bu vizyon içerisinde kimya sektörü ihracatımızın da 2028 yılında 50 milyar dolar seviyesine çıkarılması temel hedefimiz olacak. İhracatçılarımızla üstün bir gayret ile bu hedefe ulaşacağımıza hatta geçeceğimize yürekten inanıyorum” dedi.
Mustafa Gültepe: “Kimya sektörü, son yıllarda en fazla artış sağlayan sektörlerimizin başında geliyor”
Ödül törenlerini ihracat ailesini bir arada görmek için bir fırsat olarak değerlendirdiklerini ifade eden Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, aynı zamanda başarıları beraberce taçlandırdıklarını belirterek, “İhracatta 2022 yılı başarılarla dolu bir yıl oldu. Mal ihracatımızı 254 milyar doların, hizmet ihracatımızı da 90 milyar doların üzerine taşıdık. Hem mal hem hizmet ihracatında 2022’yi rekorlarla tamamladık. Burada kimya sektörümüz için gerçekten ayrı bir parantez açmak gerekiyor. Sektörümüz önceki yıllarda olduğu gibi 2022’de de çok çalıştı. 16 ürün grubunun 14’ünde ihracatını artırmayı başardı. 33,6 milyar dolarla en yüksek yıllık ihracata imza attı. Aynı zamanda 2022 yılında ihracat şampiyonu olan sektörümüz oldu. Bu sektör tam 227 ülke ve bölgeye ihracat gerçekleştirdi. Özellikle kimya sektörü son yıllarda en fazla artış sağlayan sektörlerimizin başında geliyor. 2022 yılında uzun yıllardan beri birinci olan otomotiv sektörünün birinciliğini aldı. Diğer yandan Türkiye’nin en büyük problemi cari açık problemi. Dolayısıyla sanayicilerimizi, üreticilerimizi özellikle çok fazla cari açık verdiğimiz noktalarda Türkiye’ye yatırım yapmaya davet ediyorum. Bu büyük başarıda katkısı olan, ihracatımıza değer katan tüm firmalarımıza teşekkürlerimi sunuyor, şükranlarımı bildiriyorum. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında da başarılarının aynı şekilde devam etmesini diliyorum” diye konuştu.
Adil Pelister: “Kimya Teknoloji Merkezi ile ihracatçılarımızın analiz bedellerini yaklaşık yüzde 70 oranında azaltacağız”
2022 İKMİB İhracatın Yıldızları Ödül Töreni’nin açılış konuşmasını gerçekleştiren İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister,” İKMİB olarak pandeminin tüm zorluklarıyla topyekün mücadele ederken; ilk dijital satın alma heyeti, ilk dijital fuar organizasyonu ve ilk dijital kimya sanayi şurasını düzenledik. Zorlu geçen 2020 ve 2021 yıllarından ardından ülkemizin de artık dünya gibi yeniden toparlanma sürecinde olduğunu görüyoruz. Küçülmeye sebep olan ekonomik dalgalanmaların yeniden yükseliş trendine girebilmesi için yüksek teknoloji, inovasyon ve bunlara bağlı olarak yüksek katma değer yaratabilmek gerektiğini biliyoruz. İKMİB olarak bu motivasyonla Kimya Teknoloji Merkezi (KTM) projemizi geliştirdik. K.T.M’ nin açılışını, inşallah yine hep birlikte gerçekleştireceğiz. Büyük uğraşlar sonucu hayata geçireceğimiz, Kimya Teknoloji Merkezimizde ihracatçılarımızın analiz bedellerini yaklaşık yüzde 70 oranında azaltıp, çok ciddi miktarda para ve zaman tasarrufu sağlanacak.” dedi.
Pelister: “2030 vizyonumuz doğrultusunda ihracat hedefimiz 50 milyar dolar”
Kimya sektörünün, Türkiye’nin yükselen ihracatı içerisinde önemli bir pay sahibi olduğunu belirten Pelister, “Sektörümüz 2018 senesinde 17,4 milyar dolarlık ihracatını 2022 yılı sonu itibariyle 33,6 milyar dolara yükseltip, büyük bir başarıya imza atarak, tüm sektörler arasında birinciliği göğüslemiştir. Toplam ülke ihracatımızın yaklaşık yüzde on üçünü biz kimya sektörü olarak gerçekleştiriyoruz. Türkiye yüzyılında kimya sektörü önemini fazlası ile gösterecektir. Çünkü kimyasız, hiçbir şey yapılamaz. Bu çerçevede bizim vizyonumuz 2030. Vizyonumuzu belirlerken sürdürülebilirlik özelinde ortaya konulan norm ve standartlara uyumu baz aldık. Önümüzdeki günlerde kamuoyuna açıklayacağımız kimya sanayisi sürdürülebilirlik aksiyon planımızı da oluşturarak ihracat hedefimizi 50 milyar dolar olarak belirledik. Ayrıca bu hedefler doğrultusunda ‘2030 Vizyonu’ çerçevesinde Sürdürülebilirlik Temelli 2030 Kimya Sanayi Stratejimizi de birlikte oluşturmak için ulusal ve uluslararası katılımcılı büyük bir kimya şurası düzenlemenin hazırlığı içerisindeyiz. İKMİB olarak pek çok faaliyet gerçekleştiriyoruz. Faydasından kuşku duymadığımız ve kamu yönetimimizden de katılım alan ve takdir gören faaliyetlerimizin devamlılığı için limitlerimizin reel enflasyonla paralel olarak yükseltilmesini Ticaret bakanlığımızdan talep ediyoruz. Özellikle KOBİ statüsündeki ihracatçılarımızın ihracat destekleri için kredi garanti sistemi niteliğinde kurulan İGE AŞ’deki finansman desteğinde payımızın olması bizler için ayrıca gurur verici ve önemli. Siyasi istikrarın öneminin farkındayız ve ekonomik stabilizasyonun ve gelişimin de bu istikrarla eşgüdüm içerisinde sağlanmasını arzu ediyoruz. Enflasyon / faiz makası ve enflasyon / kur makasının reel düzeye erişmesi ve finansmana erişimin düzene sokulması başlıca beklentilerimiz olarak öne çıkıyor. Ödül alacak ihracatçılarımızı bir kez daha kutluyor, önümüzdeki dönem çok daha büyük projelere birlikte imza atacağımızın ve kimya sektörümüzü çok daha yükseklere taşımanın gayreti içerisinde olacağımızın sözünü şimdiden veriyoruz” dedi.