İklim Dünyada Zeytin Rekoltesini Vurdu, Ülkemizde de Verim Kaybı Yaşanabilir- Zeytindostu Derneği

Bu yıl zeytin ve zeytinyağında İspanya dışındaki Akdeniz ülkeleri adeta rekolte krizi yaşıyorlar. Özellikle son yılların en düşük zeytin ve zeytinyağı rekoltesi beklenen İtalya bu alanda kara bir tabloyla karşı karşıya… Zeytindostu Derneği Başkanı Prof. Dr. Fügen Özkaya, ülkemizde de belirli bir ölçüde verim kaybı gözleneceğine işaret etti.
 
Bu yıl iklim koşulları ve hastalık nedeniyle İspanya dışındaki zeytin üreticisi ülkelerde rekolte kaybı yaşanıyor. Özellikle dünyanın en önemli zeytinyağı üreticisi ve ihracatçısı ülkelerinden İtalya’da durum daha da karamsar. Ülkede iklimin yanı sıra zeytin ağaçlarını vuran hastalık rekoltede kayba neden olurken zeytin üreticileri de artan maliyetlerden şikayetçi. Dünya zeytin üretiminin tamamına yakınını karşılayan Akdeniz çanağındaki bu verim kaybına dikkat çeken Zeytindostu Derneği Başkanı Prof. Dr. Fügen Özkaya değerlendirmesinde şunları kaydetti;
“Dünyada üretilen 3 milyon ton zeytinyağının yüzde 95’ini üreten Akdeniz ülkeleri aynı zamanda yüzde 75’ini de tüketmektedir. Bu rakamlara göre Akdeniz ülkeleri dışında kalan ülkeler ancak yüzde 25’ini tüketmektedir. Aynı durum sofralık zeytin için de geçerlidir.
Uluslararası Zeytin Konseyi verileri (UZK) incelendiğinde özellikle üretim rakamlarında son 10 yılda meydana gelen iniş-çıkışların sebebinin iklim değişikliği kaynaklı yağışlardaki düzensizlik, erken çiçeklenme, hastalık ve zararlı gibi sorunlar olduğu söylenebilir. UZK’ne göre Akdeniz kuşağını ilgilendiren bu koşullarda bu yıl İspanya’da üretim artarken diğer ülkelerde neredeyse dibe vurmuş gibidir. Özellikle İtalya rekolte kaybına belirgin bir şekilde maruz kalmıştır.
Ülkemizde de benzer bir durum söz konusu olmuştur. Geçtiğimiz sezon hem verim hem de kalite yönünden çok iyi bir yıl olmuştur. Ancak bu sezon düzensiz ve aşırı yağış ve takip eden sıcak hava ve kuraklık sonucu hastalık ve zararlılar nedeniyle verim ve kalite düşüklüğü meydana gelmiştir. Tüm bu olumsuzluklara rağmen 2018-2019 hasat yılının tüm üreticilerimmiz için kaliteli ve bereketli, tüketiciler için sağlık dolu olmasını diliyorum.



Diğer Haberler
BAKAN PAKDEMİRLİ: YAPTIĞIMIZ HESAPLAMALARA GÖRE 6 AY-1 YIL ET İTHALATINA GEREK YOK- BLOOMBERG HT
TCMB TL depo karşılığı döviz depo ihalesinde gerçekleşen tutar 380.00 milyon dolar
TCMB TL depo karşılığı döviz depo ihalesinde gelen teklif 380.00 milyon dolar
TCMB, 07.12.2018 vadeli 92.00 milyar TL tutarlı repo ihalesi açtı
TCMB, 500.00 milyon dolar tutarlı 1 hafta vadeli TL depo karşılığı döviz depo ihalesi açtı
TCMB TL depo karşılığı döviz depo ihalesinde TL faiz oranı % 24,00 ,dolar faiz oranı % 2,25 olacak
Facebookta Paylaş