Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), çeyreklik olarak yayınladığı raporunda küresel borç seviyesinin yılın üçüncü çeyreğinde dolardaki yükselişin etkisiyle düştüğünü belirtti. Bu düşüşe rağmen gelişen ülkelerin borç/GSYH oranının artmaya devam ettiği ifade edildi.
IIF çeyreklik olarak açıkladığı “Küresel Borç Monitörü” adlı raporunda küresel borç seviyesinin borçlanma maliyetlerindeki artışla üçüncü çeyrekte 6,4 trilyon dolar düşerek yaklaşık 290 trilyon dolara gerilediğini açıkladı.
Raporda, toplam borç miktarındaki düşüşün doların değerlenmesinden kaynaklandığı vurgulandı.
2021’in ilk çeyreğinde zirveyi gören küresel borcun, ülkelerin toplam gayrisafi yurt içi hasılasına (GSYH) oranının yüzde 343’e gerilediği ve böylece düşüşün altıncı çeyrekte de devam ettiği belirtildi.
Ancak buna rağmen gelişen ülkelerin borç/GSYH oranının özellikle finans sektöründe artmaya devam ederek yüzde 254’e ulaştığı ifade edildi.
Türkiye'de borçların GSYH'ye oranları dikkate alındığında, yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine kıyasla hane halkına ait borçlar, yüzde 12,7'ye düşerken finansal olmayan şirketlere ait borçlar yüzde 62,2’ye geriledi. Ülkede kamuya ait borçlar bu dönemde yüzde 37,4’e gerilerken banka gibi finansal şirketlere ait borçlar ise yüzde 28’e ulaştı.
bloomberght.com internet sitesinde yayınlanan sözkonusu habere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
https://www.bloomberght.com/iif-kuresel-borclar-3-ceyrekte-geriledi-2319720