Haziran Merkezi Bütçe Dengesi: Yıllık Bütçe açığı / GSYİH oranı %2’ye yükseldi (Tacirler Yatırım)

Önemli notlar

" Haziran ayı bütçe açığı 13,7 milyar TL oldu ve yıllık %73,6 artış kaydetti. Faiz dışı denge ise %118 oranında kötüleşme gösterdi. Bir önceki ay %1,8 olarak gerçekleşen yıllık bütçe açığı / GSYİH oranının %2'ye yükseldiği, faiz dışı denge / GSYİH oranının ise -%0,2 olarak gerçekleşerek 2009'dan bu yana ilk defa negatife düştüğü görülüyor.
" Haziran ayı gelir yaratma performansının, zayıf vergi dışı gelirler nedeniyle zayıf kaldığı görülüyor. Harcamalar tarafında, faiz dışı harcamalar yıllık %13'lük yükseliş kaydetti 1Y17'nin yıllık %20'lik artışa göre daha sınırlı oldu.
" Hükümetin %2 seviyesinde oluşmasını beklediği 2017 yılsonu bütçe açığı / GSYİH oranının %2,3 seviyesinde oluşacağını öngörüyoruz.

Vergi borcu yapılandırmasından gelen taksit ödemesi ile birlikte Mayıs ayında görülen toparlanmasının ardından, Haziran ayı verileri bütçedeki kötüleşmenin sürdüğünü gösterdi. Haziran ayı bütçe açığı 13,7 milyar TL oldu ve yıllık %73,6 artış kaydetti. Faiz dışı denge ise %118 oranında kötüleşme gösterdi. Kümülatif olarak bakıldığında kötüleşme çok daha net görülüyor: 1Y16'da 1,1 milyar fazla veren bütçe, 1Y17'de 25 milyar TL açık vermiş durumda. Faiz dışı denge ise yıllık bazda %94'lük önemli bir daralma kaydederek 1,7 milyar TL oldu. Bir önceki ay %1,8 olarak gerçekleşen yıllık bütçe açığı / GSYİH oranının %2'ye yükseldiği, faiz dışı denge / GSYİH oranının ise -%0,2 olarak gerçekleşerek 2009'dan bu yana ilk defa negatife düştüğü görülüyor.

Haziran ayı gelir yaratma performansının, zayıf vergi dışı gelirler nedeniyle zayıf kaldığı görülüyor. Vergi gelirleri Mayıs ayında yıllık %9,7 artarak 1Y17'nin yıllık %13,6'lik yükselişinin altında kaldı. Vergi dışı gelirler ise yıllık %80'lik düşüşle görece zayıf bir performans sergiledi ve bütçe gelirleri üzerinde olumsuz bir etki yarattı. Harcamalar tarafında, faiz dışı harcamalar yıllık %13'lük yükseliş kaydetti ve 1Y17'nin yıllık %20'lik artışa göre daha sınırlı oldu.

Hükümetin %2 seviyesinde oluşmasını beklediği 2017 yılsonu bütçe açığı / GSYİH oranının %2,3 seviyesinde oluşacağını öngörüyoruz. Bozulan bütçe dinamikleri kamu borçlanma gereğini artırarak Hazine'nin yurt içi borç çevirme oranında sert bir yükselişe neden oldu. Ancak, yüksek seyretmekte olan küresel risk iştahı Hazine'nin görece düşük maliyetle borçlanmaya devam etmesini sağlıyor. Dolayısı ile artan kamu borçlanma gereğinin borçlanma maliyetleri üzerinde sınırlı bir etkisi olduğunu düşünüyoruz. Ancak asıl önemli konu, önümüzdeki dönemde bütçe tarafında bir normalizasyon sürecine girilip, girilmeyeceği. Hükümet yetkilileri, önümüzdeki dönemde reform gündemi ve bütçe disiplini konusundaki kararlılıklarını sürdüreceklerini her fırsatta dile getiriyorlar. Bu çerçevede normalizasyon sürecinin önümüzdeki aylarda kademeli olarak kendini göstermesini bekleyebiliriz. Ancak, reform süreci şu ana kadar önemli sonuçlar üretmekten uzak bir görünüm sergiliyor.



Tacirler Yatırım Menkul Değerler A.S
 http://www.tacirler.com.tr/


***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş