Haziran Ayı Bütçe Gerçekleşmeleri: Haziran’da bütçe 13,7 milyar TRY açık verdi (Reel Kapital Menkul Değerler)

Haziran'da bütçe 13,7 milyar TRY açık verdi...

Maliye Bakanlığı'nın açıkladığı Haziran ayı bütçe verilerine göre; Mayıs 2017'de 6,4 milyar TRY fazla vermiş olan bütçe dengesi Haziran 2017'de 13,7 milyar TRY açık vermiştir. Bütçe geçtiğimiz senenin aynı döneminde ise 7,9 milyar TRY açık vermiştir. Aylık Bütçe Gerçekleşmeleri Raporu'nda belirtildiği üzre, Haziran 2016'da 5,7 milyar TRY olan faiz dışı açık, Haziran 2017'de 12,5 milyar TRY faiz dışı açığa yükselmiştir. Bütçe gelirleri Haziran 2016 - Haziran 2017 arasında yüzde 0,3 oranında azalarak 43,9 milyar TRY olurken, bütçe giderleri ise aynı dönemde %11 artarak 57,7 milyar TRY olmuştur. Benzer dönemde vergi gelirlerindeki artış %9,7 olarak gerçekleşerek 36,4 milyar TRY olmuştur. Faiz hariç bütçe giderleri ise %13,3 oranında artışla 56,4 milyar TRY olarak gerçekleşmiştir.

2017 kümülatif verilerine baktığımızda ise; yılın ilk 6 aylık periyodu olan Ocak - Haziran 2017'de bütçenin 25,2 milyar TRY açık verdiği görülmüştür. Geçen yılın ilk 6 aylık döneminde 1,1 milyar TRY fazla vermiş olan bütçenin geçen yıla göre daha olumsuz bir görüntü sergilediği görülmektedir. Ocak - Haziran 2016'da 27,5 milyar TRY olan faiz dışı fazla, bu yıl 1,8 milyar TRY olarak gerçekleşmiştir. Bütçe gelirleri Ocak - Haziran 2016 ile Ocak - Haziran 2017 arasında %8,8 artarak 299,2 milyar TRY olurken, bütçe giderleri ise aynı dönemde %18,5 artarak 324,4 milyar TRY olmuştur. Benzer dönemde vergi gelirlerindeki artış %13,6 olarak gerçekleşerek 246,1 milyar TRY olmuştur. Faiz hariç bütçe giderleri ise %20,2 oranında artışla 297,4 milyar TRY olarak gerçekleşmiştir.

 

Nisan ve Mayıs ayında yeniden yapılandırma kapsamında, vergi gelirlerinde görülen artışın toparlanmasının ivme kestiği görülmektedir. Haziran ayındaki vergi gelirleri artışı, genel anlamda tarilhsel ortalamanın altında kalmaktadır. Bununla beraber; ekonomik büyümedeki güçlenme ile beraber vergi gelirlerinde de kayda değer artışların önümüzdeki aylarda toparlanma olması beklenebilir. Yine de, ekonomik büyüme için sağlanan teşviklerin bütçeye yükü, bütçe açığı / GSYH'de hedeflenenin dışında kalınmasına neden olacaktır. İlerleyen dönemde de kamusal ve sektörel teşviklerin bütçe giderleri üzerindeki etkisi çerçevesinde bütçe açığı / GSYH oranının %2 üzeri seviyelerde kalması beklenecektir.


Enver ERKAN
Araştırma Müdür Yardımcısı





KapitalFX / Reel Kapital Menkul Değerler
www.kapitalfx.com
destek@kapitalfx.com


***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunnuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
BANKALARARASI DÖVİZ PİYASASI 12 AY SONRASI DOLAR KURU BEKLENTİSİ 3,9043 TL (ÖNCEKİ: 3,9042 TL) - TCMB BEKLENTİ ANKETİ
OHAL'İ 3 AY DAHA UZATAN TEZKERE MECLİS BAŞKANLIĞINA SUNULDU - NTV
KAZAKİSTAN MERKEZ BANKASI POLİTİKA FAİZİNİ DEĞİŞTİRMEDİ (ÖNCEKİ: 10.50%)
ÇALIŞMA BAKANI: İŞSİZLİKTE YIL SONU HEDEFİMİZ TEK HANELİ RAKAM -HABERTÜRK TV
ÇALIŞMA BAKANI: İŞSİZLİK VERİLERİ BEKLEDİĞİMİZDEN DAHA İYİ -HABERTÜRK TV
ÇİN/Xİ: YUANI TEMEL OLARAK İSTİKRARLI VE UYGUN ARALIKTA MUHAFAZA EDECEĞİZ
İNGİLTERE BAŞBAKANLIK SÖZCÜSÜ: ÜST DÜZEY BAKANLARA YARIN, MÜZAKERELERİN KABİĞNEDE ÖZEL KALMASININ ÖNEMİNİ HATIRLATACAĞIZ
Facebookta Paylaş