Hazır giyimde, ihracat birim fiyatı düştü - Dünya

Dünya gazetesinde yayınlanan habere göre; Geçen yıl rekor ihracata imza atan hazır giyimde, birim fiyatı düştü. Sektörün kg başına ortalama ihracat birim değeri 2019’da 16,3 dolar iken 2021’de yüzde 0,6 düşüşle 16,2 dolara indi. Sektör temsilcileri, fiyattaki gerilemeyi, TL’deki sert düşüşün ardından alıcılardan gelen “indirim” baskısına bağlıyor. Türkiye’ye kayan taleplerin katma değeri düşük “basic” ürünlerde yoğunlaşmasının da etkili olduğu belirtiliyor. Geçen yıl tarihinin en büyük ihracat rakamına ulaşan hazır giyim sektörü kg başına ihracatta gerileme yaşadı. Sektör temsilcileri gerilemeyi, TL’de yaşanan sert değer kaybı nedeniyle müşterilerin fiyat baskısı yapmasına bağladı. Gerilemenin bir diğer sebebinin ise katma değeri düşük basic ürünler için Türkiye’nin tercih edilmesi olduğu belirtildi. İş insanları, karlılığın korunması için birim değerin en az yüzde 5-10 arasında artması gerektiğini açıkladı.

Dünyanın 5, AB’nin ise en büyük 3. tedarikçisi olan Türk hazır giyim sektörü, salgın ile birlikte önemli başarılara imza attı. 2019’da 17,6 milyar dolarlık ihracata imza atan sektör, geride bıraktığımız yıl ise söz konusu rakamı yüzde 15’e yakın artırarak 20 milyar 250 milyon dolara çıkardı. 18 bini aşkın ihracatçı hazır giyim şirketi, salgında yakından tedarik trendinin avantajını kullandı ancak söz konusu avantaj hazır giyim ihracatı birim değerine aynı oranda yansımadı.

2019’da hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün kg başına ihracat değeri, 13,2 dolardan 13,3 dolara çıktı. Sektör içinde gruplandırılan tekstil ürünleri çıkarıldığında ise söz konusu rakam 2019’da 16,3 dolar iken 2021’in tamamında ise 16,2 dolara düştü.

Söz konusu düşüşte en önemli etken kurda yaşanan gelişmeler olarak öne çıktı. Her ne kadar tüm dünyada hammadde başta olmak üzere tüm girdilerde fiyat artışları yaşansa da, TL’deki değer kaybı, rekabetin yoğun olduğu hazır giyim sektöründe, söz konusu artışları fiyata yansıtmanın önünde en büyük engel olarak öne çıktı. Kg başına değer artışının önündeki bir diğer engel ise salgın döneminde daha çok basic ürünler için Türkiye’nin tercih edilmesi oldu. Bu konuda harekete geçen İstanbul Hazır Giyim ve İhracatçıları Birliği (İHKİB), bu yıl fuarlara daha fazla ağırlık vererek katma değerli ihracatın artırılması için çalışma başlattı.