Moody's, en çok gelişmekte olan ekonomiler arasında Latin Amerika ve gelişmekte olan Avrupa'daki bankaların en yüksek dolarizasyona maruz kaldığını ve bunun bankaları daha zayıf yerel para birimlerine karşı savunmasız hale getirdiğini bildirdi..
Moody's, ABD Merkez Bankası'nın faiz oranlarını artırmasının, gelişmekte olan piyasalara sermaye akışını yavaşlatması, ülkelerin para birimlerini ve ekonomik büyümeyi zayıflatması ve yüksek oranda dolarize edilmiş bankalarda potansiyel olarak kredi riskini tetiklemesi muhtemel olduğunu ifade etti.
Moody's analistleri, "Bilançolarında büyük miktarda döviz kredisi ve mevduatı olan bankalar, yerel para biriminin değerinde keskin bir düşüş olduğunda kredi kayıplarındaki artışa ve kârlılıkları ve likiditeleri üzerindeki baskıya karşı savunmasızdır.Korunmasız borçluların yabancı para kredilerini geri ödemeleri zorlaşıyor ve mudiler fon çekmeye eğilimli. Merkez bankalarının dolar açığı olan bankaları kurtarmak için yetersiz döviz rezervlerine sahip olması durumunda, yüksek dolarizasyon kriz zamanlarında finansal istikrarı da tehdit ediyor." dedi.
Moody's, Asya Pasifik'te nispeten düşük ve Afrika'da ılımlı olsa da, dolar mevduatının Latin Amerika, gelişmekte olan Avrupa ve eski Sovyet ülkelerindeki bankalar arasında en yüksek olduğunu belirtti. Körfez ülkelerindeki yüksek risk, güçlü döviz rezervleriyle dengeleniyor.