Yabancı yatırımcılar 15 - 22 Mart haftasında hisse senedi piyasasında üst üste beş haftalık satışın ardından net alıcı konumunda yer alırken, tahvil piyasasındaki çıkışın ise sürdüğü izlendi. Buna göre söz konusu hafta içerisinde hisse senedi piyasasında 428,8 milyon dolarlık bir yabancı girişi görülürken, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç toplam 103,8 milyon dolarlık yabancı satışı gerçekleşti. Yılbaşından bu yana bakıldığında hisse senedi piyasasındaki yabancı hareketliliği 410 milyon dolarlık satıştan 19,6 milyon dolarlık sınırlı bir alıma dönerken, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç toplam 112,4 milyon dolarlık bir yabancı çıkışı olduğu takip ediliyor. Son bir sene içerisindeki kümülatif veriye baktığımızda ise hisse senedi piyasasında toplam 2,24 milyar dolar, bono piyasasında ise repo işlemleri hariç toplam 1,85 milyar dolarlık bir yabancı girişi ön plana çıkıyor.
Yerel seçimler öncesinde geçtiğimiz hafta içerisinde bireysel döviz talebi artmaya devam etti. Para & banka istatistikleri cephesinde 15 - 22 Mart haftasında yerleşiklerin DTH’larında 2,5 milyar dolarlık bir artış yaşanırken, verinin detayını hesapladığımızda hane halkı DTH’larının 1,1 milyar dolar, kurumlar DTH’larının ise 1,4 milyar dolar yükseldiğini görmekteyiz. Aynı hafta içinde altın talebinin de yüksek kalmaya devam ettiği görüldü. Öyle ki kıymetli maden mevduat hesaplarında 15 - 22 Mart döneminde 1,1 milyar dolarlık bir yükseliş yaşanırken, söz konusu yükselişin tamamı hane halkı kıymetli maden hesaplarındaki artıştan kaynaklandı. Özetle, 15 - 22 Mart Mart haftasında yerleşiklerin altın dahil DTH hesaplarında fiyat etkisinden arındırılmış olarak 3,6 milyar dolarlık güçlü bir artış gerçekleşti.
22 Mart itibariyle TCMB rezervleri: Brüt döviz rezervleri 123,9 milyar dolar ile bir önceki haftaya göre 4 milyar dolar gerileme kaydederken, net uluslararası rezervler ise 15,2 milyar dolara inerek haftalık bazda 4,4 milyar dolar gerileme kaydetti. Net rezervlerdeki bu seviye Ağustos 2023’ten bu yana en düşük düzeyi işaret ediyor. Swaplar hariç net rezervi ise 22 Mart itibariyle -65,1 milyar dolar düzeyinde hesaplıyoruz.
Seçimler sonrasındaki süreçte TMCB rezervlerindeki erimenin durulması adına finansman bacağında bir iyileşme görülmesi önem arz ediyor. Geçtiğimiz yılın ortalarından bu yana değişen ve gelenekselleşen para politikası duruşu ile birlikte TL’nin gardının önemli ölçüde güçlendiği ve Türkiye’nin yabancı kurumların radarlarına yeniden girmeye başladığını takip ediyoruz. Ancak bu yılın ilk çeyreği itibariyle gözle görülür olması beklenen yabancı talebinin beklenen parlamayı gerçekleştirememiş olmasının bu noktada kaygı verici olduğunu belirtmek gerekir. Seçim sürecinin geride bırakılmasının ardından odak noktamız yabancı sermaye akımları olacak. Bu noktada seçim sürecinin ardından TL’de hızlı bir değer kaybı yaşanacağına yönelik bir baz senaryomuz bulunmadığını belirtmekte fayda görüyoruz. Kurdaki yükselişin kademeli olarak devam etmesini bekliyoruz.
Tacirler Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.tacirler.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.