Haftalık Strateji ve Hisse Raporu (İntegral Yatırım Menkul Değerler )

Haftalık Değerlendirme ve Strateji Borsa BIST 100 endeksi zayıf seyirlerine geçen haftada devam etti. Endeks %2.5 değer kaybı yaşadı ve 107000 seviyesindeki 50-günlük ortalamasının altında bir kapanış gerçekleştirdi. Piyasada oynaklık son bir aydır oldukça yüksek. Yabancı takas oranındaki azalma piyasada yabancı satışlarının yoğun olduğunu gösteriyor. Ancak bu ne kadar devam edecek söylemesi zor. Piyasada bilanço dönemi sona ererken, iyi bilançosu gelen şirketlerde bile etkili kar satışları gözlemledik. Ancak bu oynaklığın çok daha fazla aşağı yönlü uzamasını beklemiyoruz. Çünkü açıklanan bilançolar oldukça güçlü ve bu bilançolar varken endekste ciddi şekilde aşağı yönlü sert uçurum düşüşleri beklentimiz yok. Bu noktada 105000 desteği önemli olurken, bu destek üzerinde satışların karşılanması durumunda yeniden tepkiler gelebilir. Buna karşın 105000 desteğinin kırılması durumunda 100000 seviyesine doğru satışlar hızlanabilir. Ancak böyle bir düşüş alım için fırsat olabilir. Hatta şu ana kadar iyi bilanço getiren pek çok hissede yaşanan düşüşler şimdiden fırsat vermeye başlamış görünüyor. Bu hafta içeride fazla bir gelişme bulunmuyor. Çarşamba günü kasım ayı Tüketici Güven endeksi verisi ve Cuma günü ise kasım ayı kapasite kullanım oranı beklenecek. Her iki veride piyasa üzerinde belirleyici veriler değil. Ancak kapasite kullanımının artması büyümeye yönelik olumlu beklentiler yaratabilir. Güven endeksinde sert iyileşmeler olması durumunda ise hem piyasalar için olumlu olabilir hem beyaz eşya sektörü için. Bekleyip verileri göreceğiz. Dolar/TL paritesinde 3.8440-3.91 bandı arasında geçen bir haftayı geride bıraktık. Dolar ‘daki yükseliş geçen hafta durdu ancak gevşeme oluşmaması dikkat çekici. Burada diğer gelişmekte olan piyasa para birimlerindeki kötü performansında etkisi bulunuyor. Aslında bir süredir global piyasalarda gelişmekte olan ülkelerden bir çıkış var ve bundan TL’de nasibini almakta. TCMB’nin TL uzlaşmalı döviz satım ihaleleri bu hafta başlıyor. Burada yıılsonuna kadar 3 milyar dolarlık bir pozisyon alınması planlanıyor. Ancak burada TCMB’nin bankalara döviz vermeyeceğini, fiili olarak döviz alım satımının olmayacağını, vade sonunda oluşan kur farkının TL cinsinden ödeneceğini belirtelim. Bu nedenle bunun doğrudan dolara müdahale gibi algılanması yanlış olacaktır.

USDTRY paritesinde tansiyonun düştüğünden bahsedebilmek için 3.8440 seviyesinin altına gerilemeler olması gerekli. Aksi halde 3.8440 seviyesi üzerinde kaldığı sürece dolar’da yönü yukarı olarak izleyeceğiz. 3.91 direncinin üzerinde yukarı hareket hızlanabilir. Diğer yandan Moody’s’in raporunda Türkiye ile ilgili açıklamalarını olumlu buluyoruz. Euro’da ise haftaya olumsuz bir başlangıç yapıldı. Almanya’da Merkel koalisyon hükümetini kurmakta başarısız kaldı. Bu Euro üzerinde baskı yaratmış durumda. EURUSD paritesi 1.1850 seviyesinden 1.1733 seviyesine gerilemiş bulunuyor. Bugün Draghi konuşurken, Çarşamba günkü Yellen’ın konuşması takip edilecek. Perşembe tam gün ve Cuma yarıım gün ABD piyasaları şükran günü nedeni ile kapalı olacak. Ons Altın ise 1295$ direncini geçmekte yine başarılı değil. 1275$ seviyesine doğru geri çekilme görebiliriz. Ancak Altında 1275$ - 1295$ aralığında yatay ve sıkışık seyirler devam edecek gibi görünüyor

 İntegral Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.integralmenkul.com.tr

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun soonuçlar doğurmayabilir.