Haftalık Piyasa Bülteni (Meksa Yatırım)

Data trafiğinin çok yoğun olmadığı bir haftayı arkamızda bırakarak yeni haftaya başlıyoruz. Geçtiğimiz haftanın piyasaya yön veren gelişmelerini kısaca hatırlatarak raporumuza başlayalım:

Şüphesiz en önemli gelişme ABD’de Obamacare olarak bilinen sağlık sigortası yasasının Temsilciler Meclisi’nde onaya sunulamamasıydı. Sunulamamasıydı diyoruz çünkü Trump, bu yasanın iptaline yönelik girişimlerde bulunmasına karşılık kendi partisinden yeterli desteği alamayarak yasanın iptaline yönelik oylamayı hem Perşembe sonra cuma günü ertelemek zorunda kaldı. Demokratlardan hiç destek alamayan Trump Cumhuriyetçilerden de yeterli desteği bulamaması aslında piyasalar adına önemli bir gelişme. Özellikle Cumhuriyetçilerin yeterli desteği verememesi Trump’ın vergi reformu - alt yapı harcamalarında artış gibi politikalarının da kolay kolay kabul edilmeyeceği beklentilerini bir hayli güçlendirdi. Bu sayede ABD hisse senedi endeksleri liderliğinde küresel piyasaların da satış baskısı altında kaldığını gözlemledik. Tabii bu durumda ayrıca hm ABD dolarında hem de ABD tahvil getirilerinde gerilemeleri beraberinde getiriyor. Bu yönde fiyatlamanın hafta içerisinde de devamını bekliyoruz.
Takip edilen bir diğer gelişme ise İngiltere Başbakanı Theresa May’in Brexit sürecini 29 Mart tarihi itibari ile başlatılacağının açıklanmasıydı. Tabii Brexit konusunda piyasaları 2 yıllık bir süreç bekliyor. Belirsizlik ortamını artıran bir gelişme olması dolayısıyla sterlin üzerinde volatilitenin devamı olası duruyor. Her ne kadar Brexit süreci ile ilgili yaşanan gelişme sonrası GBP/USD paritesinde aşağı yönde hareketlilik oluşsa da özellikle perakende satışlar ve enflasyon datalarının beklentilerin üzerinde açıklanması sonucu paritenin haftayı yükselerek kapattığını takip ettik.
Euro Bölgesi’nde ise açıklanan PMI verileri pozitif görüntü sunmaya devam ediyor. Özellikle Almanya imalat PMI verisinin 58.3 ile 71 ayın en yüksek seviyesine ulaşması dikkate değer.
ABD tarafında ise FED Başkanı Yellen’iin konuşmması ve dayanıklı mal siparişleri verileri öne çıktı. Yellen’in para politikasına yönelik ifadelerde bulunmaması piyasalara etkisinin nötr kalmasını sağladı. Perakende satışlar verisi ise karışık sinyaller üretti. Çekirdek bazda beklentiler karşılamazken manşet bazda piyasa beklentilerinin üzerinde açıkladı.
Yeni haftada hangi gelişmelere odaklanacağımızı vurgulayalım

PAZARTESİ

Almanya’da İFO iş iklimi verisi açıklanacak. Beklenti 111.00 olarak açıklanacağı yönünde.

Yurt içerisinde Mart ayı kapasite kullanım oranı ve imalat güveni verilerini takip edeceğiz.

SALI

Saat 01.00’da Avustralya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Debelle konuşuyor. AUD bazlı pariteler açısından izlenebilir.

01.30’da FED üyelerinden Kaplan’ın konuşmasını da takip edeceğiz.

ABD’de S&P C/S konut fiyat endeksi verisini takip edeceğiz. Mevsimsellikten arındırılmış yıllık datada beklenti %5.6 oranında artış yönünde. Ayrıca CB tüketici güven endeksi de bir hayli önemli bir data… Beklenti tüketici güveninin Mart ayyında 113.9 olarak açılanacağı yönünde.

Kanada Merkez Bankası Başkanı Poloz’un konuşması CAD bazlı pariteler açısından önemli olacaktır.

ÇARŞAMBA

ABD’de askıdaki konut satışları ve ham petrol stokları datalarını takip edeceğiz. Şubat ayına ilişkin konut verisinde beklenti aylık bazda %2 oranında artış yönünde bulunuyor.

PERŞEMBE

İlk olarak Almanya enflasyon verilerini izleyeceğiz. Mart ayına ilişkin beklenti yıllık bazda %1.8, aylık bazda ise %0.4 oranında artış yönünde.

Günün en önemli verileri ABD tarafından geliyor. Özellikle 4. Çeyrek büyüme verisi önem arz ediyor. Piyasa beklentisi %2 oranında artış yönünde bulunuyor. Haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve çekirdek kişisel tüketim giderleri verileri de diğer takip edilecek datalar konumunda bulunuyor.

CUMA

Gece saatlerinde Japonya tarafında hanehalkı harcamaları enflasyon, işsizlik oranı ve sanayi üretimi verilerini izleyeceğiz.

Çin tarafında ise imalat ve imalat dışı PMI dataları Asya cephesinin en önemli gelişmeleri olaccak.

Almanya’da istihdam ve perakende satış verilerini takip edeceğiz.

Yurt içerisinde 4. çeyrek büyüme ve Şubat ayına ilişkin ticaret açığı verileri de önemli olacaktır. Ekonominin %1.6 oranında büyüme kaydedeceği bekleniyor.

İngiltere tarafında 4. Çeyrek büyüme ve Euro Bölgesi TÜFE verileri de piyasanın dikkatle izleyeceği veriler olacaktır.

ABD tarafında PCE - kişisel tüketim - kişisel gelir - Chicago PMI ve Michigan tüketici beklentileri datalarını dikkatle takip edeceğiz.

EUR/USD Analizi

Paritenin 1.0830 direncinin üzerinde fiyatlandığını görüyoruz. Yukarı yönde hareketlerin devamı açısından bu seviyenin üzerinde kalıcılığın sağlanması gerekiyor. Bu seviyenin üzerinde kalıcılık gün boyunca devam ederse ilk olarak 1.0860 ve arkasından 1.0900 - 1.0930 dirençlerini izlemeye alacağız. Buna karşılık 1.0830 desteğinin kırılması paritede 1.0800 ve 1.0760 desteklerine doğru geri çekilmeleri tetikleyebilir.

Ons Altın Analizi

1245 desteğine ulaşılmasının ardından gelen alımların etkiisi ile 1254 seviyesinin aşıldığını görmekteyiz. Böylelikle 1258 direncinin test edildiğini takip etmekteyiz. Gün içerisinde yukarı yönde hareketlerin devamı açısından ilk olarak 1258 direncini takip etsek de bu seviyenin aşılması ile beraber izlemeye aşacağımız 1264 direncinin çok daha önemli olduğunu söylemekte fayda var. 1264 üzeri fiyatlamalarda 1270 - 1275 bölgesi hedef konumun a yerleşecektir. Sarı metalin 1254 desteği aşağı yönde geçmesi durumunda ise gün içerisinde 1245 ve 1236 destekleri hedef konumuna yerleşebilir.

USD/TRY Analizi

Paritede 3.6400 - 3.6000 bandında yatay hareketlerin sürdüğünü takip ediyoruz. Yalnız ABD doların da oluşan değer kaybının etkisi ile paritenin yatay kanalın alt bandı olan 3.6000 desteğine bir hayli yakın fiyatlandığını izliyoruz. Buna noktada 3.6000 desteğinin aşağı yönde geçilebilmesi durumunda ise TL lehine fiyatlamaların oluşabileceğini ve 3.5800 - 3.5500 desteklerine doğru gevşeme hareketinin önünün açılabileceğini düşünmekteyiz.

Buna karşıllık pariteye alımların gelmesi sonucu 3.6400 direncinin aşılabilmesi durumunda paritede 3.6700 - 3.7000 bölgesine doğru yukarı yönde hareketin hızlanma ihtimali belirecektir.

GBP/USD Analizi

1.2500 direncinin aşılması ile alımların güç kazandığını ve bu sayede 1.2530 direnç seviyesinin de üzerinin test edilmeye başlandığını görmekteyiz. Gün içerisinde bu seviyenin üzerinde kalıcılığın oluşması durumunda ise paritede kısa vadede bir hayli önem verdiğimiz 1.2570 direnci potaya girecektir. Özellikle bu seviyenin aşılması sterlin tarafında alımların kuvvetlenmesine olanak sağlayabilir. Bu sayede ilk olarak 1.2600 direncini izleyecek olsak da 1.2700 direncine doğru hareketlerin sürme ihtimali bulunacaktır. Buna karşılık 1.2530 direncinin üzerinde kalıcılık oluşamaz ve paritede artan baskı sonucu 1.2500 desteği de kırılabilirse 1.2470 ve 1.2440 destekleri yeniden hedef halini alacaktır.

USD/JPY Analizi

ABD dolarında değer kayıplarının sürmesi paritede de gerileme hareketlerinin devamını ssağlıyor. Bu sayede paritenin 110.60 desteğinin de altında fiyatlandığını takip etmekteyiz. Bu seviyelerde kalıcılığın sürmesi ilk olarak 110.00 desteğini ön plana çıkacaktır. Bu seviyenin de aşağı yönde geçilebilmesi durumunda 109.40 ve 109.00 desteklerine doğru gevşeme hız kazanabilir. 110.60 üzeri fiyatlamalarda ise 111.00 ve 111.60 dirençlerini hedef seviyeler olarak takip edeceğiz.

Vadeli Ham Petrol Analizi

48.70 desteğinin aşağısında fiyatlamaların sürdüğünü takip etmekteyiz. Bu noktada gerilemenin devam etmesi durumunda gün içerisinde ilk olarak 47.80 ve arkasından çok daha önem verdiğimiz 47.15 desteklerini izlemeye almış bulunmaktayız. Özellikle 47.15 desteğinin kırılması ile emtiada 46.50 - 46.00 bölgesine doğru gevşeme hareketi hız kazanabilir. Bunun yanında 48.70 direncinin aşılabilmesi durumunda ise 49.60 ve 50.00 seviyelerini takip edeceğiz Özellikle 50.00 direncinin aşılması ile ham petrol fiyatlarında 51.00 ve 52.20 seviyelerine doğru hareketlilik hız kazanabilir.
 Mekksa Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 meksa.com.tr

 

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.