Merkez Bankaları'nın Kararlarının Ön Planda Olduğu Bir Haftayı Geride Bıraktık.
Yurtdışı gelişmeleri incelediğimizde, FED'in Temmuz ayı toplantısı sonrasında yayımlanan karar metninde FED'in, faiz oranında değişikliğe gitmediği görülürken bilanço küçültülmesine yönelik net bir tarih açıklanmadığı görüldü.
Yurtiçi gelişmeleri incelediğimizde, TCMB Temmuz ayı toplantısı sonrasında faiz oranlarında değişikliğe gitmezken enflasyon vurgusunu tekrarladığı görüldü. BİST-100 Endeksi'nin geçtiğimiz hafta içerisinde yeni zirve seviyelerini test ettiğini gördük.
USD/TRY
Geçtiğimiz hafta açıklanan ABD ikinci çeyrek büyüme verisi beklentilere paralel gelse de içeriğin Fed politikalarını çok fazla desteklemediğini görüyoruz. Bu nedenle Dolar'da meydana gelen değer kaybı kurda 3,5250 seviyesini gündeme getirmiş olsa da bu seviyenin kalıcı olarak geçilmediğini görüyoruz. Ayrıca Türk Lirası'nda devam eden zayıf görünümün de bu düşüşü sınırlı bıraktığı görülmekte. Aşağı yönlü potansiyelin devamında 3,50 noktası bir alt destek seviyesi olarak takip edilebilir. Yukarıda ise 3,5440 direnci güncelliğini korumaya devam ediyor.
EUR/TRY
Yükselişlerin 4,15 seviyesine dek sürdüğü paritede bu seviyenin kalıcı olarak aşılamadığını görüyoruz. Türk Lirası'ndaki meydana gelen değer kazanımlarının sınırlı olması paritedeki yukarı yönlü potansiyelin devam etmesine yol açıyor. Bu hafta gerek Euro Bölgesi gerekse Türkiye tarafında açıklanacak olan enflasyon verisi parite fiyatlaması açısından önem taşıyor. Paritede 4,15 seviyesinin aşılması halinde yükselişler 4,1700-4,1930 direnç bölgesine dek sürebilir. Oluşabilecek bir aşağı yönlü potansiyelde ise 4,1275 destek seviyesi düşüşlerin devamı açısından baz olarak gösterilebilir.
EUR/USD
Uzun soluklu yükseliş kanalı içerisinde fiyatlanan EURUSD paritesinde yukarı yönlü potansiyelin korunduğunu görüyoruz. Özellikle bir süredir zayıf seyreden Dolar'ın ikinci çeyrek ABD büyüme verisi sonrası derinleştiğini söyleyebiliriz. Bu durumun yükselişleri tetiiklediği paritede 1,1780 direnci bir sonraki hareket alanı olarak ön plana çıkıyor. Diğer taraftan paritede oluşabilecek satıcılı görünümde 1,1720 desteğinin aşağı yönlü geçilmesi yükselen kanal formasyonunun bozulması açısından kritik önem taşıyor.
Ons Altın
Geçtiğimiz hafta, FED'in Temmuz ayı toplantısı sonrasında yayımlanan karar metninde güvercin açıklamalara yer verilmesi sonrasında dolar ve dolar endeksinde yaşanan değer kayıpları ile birlikte ons altında yukarı yönlü hareketlerin ivme kazandığı görüldü. ABD on yıllık tahvil getirisinde yaşanan gerileme ve Kuzey Kore'ye yönelik jeopolitik risklerin artması ons altında yükselişleri destekler nitelikte. Teknik olarak bakıldığında, ons altının 200 haftalık üssel hareketli ortalaması olan 1256 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlaması durumunda yukarı yönlü hareketlerin devamı görülebilir. Yükselişlerin devamında 1280, 1284 ve 1296 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, geri çekilmelerin yaşanması durumunda 1260, 1250 ve 1244 desteek seviyeleri izlenebilir.
GPB/USD
Sterlin'de sınırlı fiyat hareketliliği dikkat çekerken, Dolar'daki ikinci çeyrek büyüme verisi sonrası meydana gelen zayıf görünüm pariteyi 1,3115 seviyesi üzerine taşıdı. Paritenin bu seviye üzerinde kalıcılık sağlaması halinde yükselişler 1,3170 direncine dek sürebilir. Bu hafta yoğun veri akışı olması açısından genel fiyat hareketliliğinin arttığını görebiliriz. Yukarı yönlü potansiyelde 1,3225 direnç seviyesi bir sonraki direnç seviyesi olarak ön plana çıkarken, aşağıda ise bir alt destek noktası olarak 1,3070 destek seviyesini takip ediyor olacağız.
USD/JPY
Japonya Sanayi Üretimi verisi Haziran ayında aylık bazda yüzde 1,6 yıllık bazda yüzde 4,9 artış gösterdi. Ayrıca Dolar'da ikinci çeyrek büyüme verisi sonrası devam eden zayıf görünümün paritede aşağı yönlü baskıyı arttırdığı görülmekte. Bu hafta ABD'de Tarım Dışı İstihdam haftası olması nedeniyle hareketlilik artabilir. 110,30 seviyesinden dönüş gerçekleştiren USDJPY paritesinde 110,70 dirrenç seviyesi geçilirse yükselişler 111,30 seviyesine dek sürebilir. Yen'deki hareketliliğe bağlı olarak 110,30 destek seviyesinin aşağı yönlü geçilmesi halinde paritedeki düşüşler derinleşebilir.
Ham Petrol
Geçtiğimiz hafta, ABD'de API ve EIA tarafında açıklanan haftalık ham petrol stoklarında yaşanan düşüş ham petrol fiyatlamalarına olumlu yansıdığı görüldü. EIA tarafından açıklanan haftalık petrol üretimi ilgili dönemde 19 Bin varil azalış kaydetti. Teknik olarak baktığımızda, ham petrolün 50 haftalık hareketli ortalaması 49,20 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlaması durumunda yukarı yönlü hareketlerin devamı görülebilir. Yükselişlerin devamında 50,90, 51,80 ve 52,70 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, geri çekilmelerde 48,50, 47,90 ve 47,00 destek seviyeleri izlenebilir.
SP500
Hafta içerisinde, FED'in Temmuz ayı toplantısı yakından takip edildi. Toplantı sonrasında yayımlanan karar metninde, FED'in faiz oranında değişikliğe gitmediği görülürken bilançonun normalleşme süreciine yönelik net bir tarih verilmemesi sonrasında S&P 500 vadeli kontrat endeksinde kısa süreli yukarı yönlü hareketlerin yaşandığı görüldü. ABD'de açıklanan 2.çeyrek bazı şirket bilançolarının pozitif katkısına rağmen Kuzey Kore'ye yönelik artan jeopolitik riskler endeks fiyatlamaları üzerinde baskı oluşturmaya devam ettiği görülüyor. Teknik olarak, endeksin 21 günlük üssel hareketli ortalaması olan 2458 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlaması durumunda yukarı yönlü hareketlerin devamı görülebilir. Yükselişlerin devamında 2482, 2490 ve 2501 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, geri çekilmelerde 2450, 2440 ve 2436 destek seviyeleri izlenebilir.
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlforex.com.tr
***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumllar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.