Haftalık Forex Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

Yurtiçinde Sanayi Üretimi, Küresel Tarafta ise Büyüme ve TÜFE Verileri Ön Planda…

Almanya’da açıklanan Fabrika Siparişleri verisi Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 4,0 oranında azalış kaydedildi. Almanya’da açıklanan Sanayi Üretimi verisi Haziran ayında yüzde 0,9 oranında azalış gösterdi. ABD’de açıklanan İş İmkanları ve Personel Değişim Oranı (JOLTS) verisi Haziran ayında piyasa beklentisi altında 6,662 milyon olarak gerçekleşti. Çin’de açıklanan Dış Ticaret Fazlası Temmuz ayında 28,05 milyar dolara geriledi. Çin’de açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi verisi Temmuz ayında piyasa beklentisi üzerinde aylık bazda yüzde 0,3 ve yıllık bazda yüzde 2,1 oranında artış gösterdi. Japonya’da açıklanan 2018 yılı 2.çeyrek öncü GSYİH verilerine göre, Japonya ekonomisi 2.çeyrekte piyasa beklentisi üzerinde çeyreklik bazda yüzde 0,5 ve bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 1,9 oranında büyüdü. İngiltere’de açıklanan 2018 yılı 2.çeyrek öncü GSYİH verilerine göre, Ada ekonomisi 2.çeyrekte piyasa beklentisine paralel çeyreklik bazda yüzde 0,4 ve bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 1,3 oranında büyüdü. İngiltere’de açıklanan 2018 yılı Haziran ayı Sanayi Üretimi verisi aylık bazda yüzde 0,4 ve yıllık bazda yüzde 1,1 oranında artış gösterdi. İngiltere’de açıklanan İmalat Üretimi Haziran ayında aylık bazda yüzde 0,4 ve yıllık bazda yüzde 1,5 oranında artış kaydetti. ABD’de açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0,2 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,9 oranında artış gösterdi. ABD’de açıklanan Çekirdek TÜFE Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0,2 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,4 oranında artış kaydetti.

TCMB tarafından yayımlanan Ödemeler Dengesi Gelişmeleri raporuna göre, 2018 yılı Haziran döneminde Cari işlemler açığı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 818 milyon dolar azalarak 2.973 milyon dolar olarak gerçekleştiği ve on iki aylık cari işlemler açığının 57.386 milyon dolara gerilediği görüldü. Son ddönemde Türkiye ile ABD arasında bozulan ikili ilişkiler sonrasında TL’de yaşanan negatif ayrışma ile birlikte kurun geçen hafta, bir önceki haftaya göre yüzde 25,8 oranında artış ile haftayı 6,3876 seviyeleri civarında tamamladığını gördük. BİST-100 Endeksi geçen hafta, bir önceki haftaya göre yüzde 0,70 düşüş ile haftayı 94.939 puandan tamamladığını gördük. BDDK tarafından açıklanan swap işlemlerine getirilen sınırlama adımı sonrasında yeni haftanın ilk işlem gününde, TCMB tarafından yayımlanan Finansal Piyasalara ve Zorunlu Karşılıklara İlişkin Basın Duyuruları sonrasında, TL’de kısmi değer kazanımları yaşandığı görülürken kurda sınırlı düşüşlerin yaşandığı gözlemlendi.

Bu hafta genelinde, yoğun veri akışı fiyatlamalar açısından oynaklığın artmasına neden olabilir. Yurt içinde ise ABD ile Türkiye arasında yaşanan gelişmeler izlenmeye devam edilecek. Buna dayalı olarak TL varlık fiyatlamalarında hareketliliğin sürmesi beklenebilir. Kurda oynaklığın devam etmesi durumunda TCMB’nin attacağı olası, yeni adımlar da piyasaların yakın takibinde olmayı sürdürecektir.



USDTRY

Geçen haftaya 5.08 seviyelerinde başlayan kur, ABD ile yaşanan gerilimdeki tırmanma ile birlikte yükselişini hızlandırdı ve rekor yükselişini Cuma günü %14 ile Cuma günü yaşadı. Geçen hafta yaşanan gelişmelerde ABD’nin rahip Brunson’ı serbest bırakmaması halinde yaptırım uygulayacaklarını açıklaması ve dozun giderek artması CDS priminin yükselişinin sürmesine ve Türk Lirası’ndaki satışın da hızlanmasına yol açtı. Ülkemizin rahibin serbest bırakılması konusunda haklı hukuki gerekçeleri ile karşı çıkışları karşısında ABD’nin sert tutumunu sürdürmesi önümüzdeki günlerde de kurdaki volatilitenin sürmesinde etken olabilir. TCMB’nin hafta başında bu hareketliliği düşürme amaçlı aldığı kararların ardından gözleri bu hafta da ABD ile Türkiye arasında gerçekleşecek gelişmelerde olacak.
Yüksek volatiliteli hareketlere bağlı olarak teknik değerlendirme yapmak zor fakat 6.430-6.30 üzerinde kalındığı sürece yuukarı yönlü eğilimin devam etmesini bekliyoruz.


EURTRY

Geçen haftaya 5.08 seviyelerinde başlayan EURTRY, ABD ile yaşanan gerilimdeki tırmanma ile birlikte yükselişini hızlandırdı ve rekor yükselişini Cuma günü %14,3 ile Cuma günü yaşadı. Geçen hafta yaşanan gelişmelerde ABD’nin rahip Brunson’ı serbest bırakmaması halinde yaptırım uygulayacaklarını açıklaması ve dozun giderek artması CDS priminin yükselişinin sürmesine ve Türk Lirası’ndaki satışın da hızlanmasına yol açtı. Ülkemizin rahibin serbest bırakılması konusunda haklı hukuki gerekçeleri ile karşı çıkışları karşısında ABD’nin sert tutumunu sürdürmesi önümüzdeki günlerde de kurdaki volatilitenin sürmesinde etken olabilir. TCMB’nin hafta başında bu hareketliliği düşürme amaçlı aldığı kararların ardından gözleri bu hafta da ABD ile Türkiye arasında gerçekleşecek gelişmelerde olacak.
Yüksek volatiliteli hareketlere bağlı olarak teknik değerlendirme yapmak zor fakat 7.40-7.20 üzerinde kalındığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmmesini bekliyoruz.

EURUSD

Bir süredir dar bir bantta ve sıkışık seyirde düşüş yönü ağır basan bir görünüm çizen paritede geçen hafta içerisinde uzun vadeli izlediğimiz yükselen trendin altına geçildiği gözlendi. Haftalık bazda izlediğimiz bu trend çizgisi altında satış baskısının da hız kazandığı ayrıca izleniyor. Yaşanan bu düşüşte Dolar’daki güçlü duruş yanında Avrupa Merkez Bankası'nın zayıf Türk Lirası’nın Avrupa bankaları üzerindeki etkisinden endişe duyduğuna dair söylemleri olması söylenebilir. Bununla ilgili olarak basında da Türk Lirası’ndaki düşüşün İspanya'da BBVA, İtalya'da UniCredit ve özellikle de BNP Paribas gibi Avrupa bankalarına zarar verebileceği haberleri yer aldı. Ayrıca Trump’ın ticaret savaşları bağlamında Rusya ve Çin’e karşı daha sert önlemler alma yolunda olması da bir diğer risk unsuru olarak parite üzerinde etkili oluyor.
Paritede 1.1550 altında satış baskısının devam etmesini bekliyoruz. Bu seviye aşılabildiği takdirde yükseliş eğiliminin 1.1630 ve 1.16800-1.1730 bandına doğru hareketleri meydana getirebilir. Geri çekilmenin devamı durumunda 1.13, 1.1250 ve 1.12 desteklerini izleyeceğiz.

XAUUSD

Geçtiğimiz hafta, bir önceki haftaya göre yüzde 0,16 değer kaybeden ons Altının 1211 seviyeleri civarında haftayı tamamladığını gördük. Haftalık bazda, dolar ve dolar endeksinde yaşanan değer kazanımları sarı metalde düşüşlere neden olurken ABD on yıllık tahvil getirisinde yaşanan gerileme düşüşleri bir miktar sınırladığı görülüyor. Bunun yanında Altın’a olan fiziksel talebin de zayıf kalmaya devam ettiği gözleniyor.
Teknik olarak baktığımızda, ons altının 200 haftalık hareketli ortalaması olan 1234 seviyesi altında kalıcılık sağlaması durumunda geri çekilmelerin devamı görülebilir. Düşüşlerin devamında 1188, 1170 ve 1165 destek seviyeleri takip edilebilir. Olası, yükseliş denemelerinde ise 1227, 1236 ve 1240 direnç seviyeleri izlenebilir.

GBPUSD


İngiltere’nin Brexit süreci ile ilgili yaşadığı belirsizliğin Sterlin üzerinde olumsuz etkisi ddevam ediyor. Brexit sürecinde İngiltere'’in AB ile bir anlaşma yapmadan ayrılabileceği görüşü güçleniyor ve İngiltere’de Brexit ilgili olarak yeni bir referandum yapılması konusunda anketler yapılıyor.
İngiltere’deki gelişmelerin dışında Dolar’ın da gücünü koruyor olması GBPUSD’de zayıf seyrin sürmesine neden oluyor.
1.3180 altında satış baskısının sürmesini beklediğimiz GBPUSD’yi bu hafta etkileyebilecek olan iki önemli veri açıklanacak. İngiltere tüketici ve üretici enflasyon verileri beklentileri karşılayamayacak olursa düşüş başkası devam edebilir.
Düşüşün olası devamında 1.2590 ilk desteği takibimizde olacak. Bu seviye altında 1.25 ve 1.2450’ye kadar geri çekilmenin devamı gelebilir.
Olası yukarı yönlü hareketlerde 1.30 ilk direncimiz olacak. Bu seviye üzerinde 1.31 ve 1.3180 düşüş trendi direnci altındaki diğer direnç noktaları olarak takibimizde olacak.


USDJPY

USDJPY’de bir süredir dar bir alanda hareketlilikler göze çarpıyor. Geçen hafta olumlu büyüme verilerine rağmen takkip ettiğimiz 111.50 direnci üzerine geçmekte zorlanan paritede Dolar endeksinin güçlü duruşuyla bu seviyeden gerçekleşen satışlarla 111.00’in altına kadar geri çekilmelerin oluştuğu gözlendi.
Yeni haftada Dolar endeksinin hareketi ve yaşanan ticaret savaşlarının yaratacağı güvenli varlıklara yönelim ile Yen’e oluşacak olası talepteki artış paritenin karşılık bir seyir izlemesine neden olabilir.
111.50 olarak izlediğimiz direnç seviyesi altında satış baskısının süreceğini düşündüğümüz USDJPY’de 110.00 desteği ilk olarak takibimizde olacak. Bu seviye altına geçilirse 108.50 ve 107.20’ye doğru hareketler meydana gelebilir.
111.50 üzerine bir geçiş çabası gözlenirse yükseliş hareketi hızlanarak 112.20 ve 112.80 seviyeleri test edilebilir.

HAM PETROL

Geçtiğimiz hafta, ABD’de API ve EIA tarafından açıklanan haftalık ham petrol stokları verilerinde yaşanan gerilemenin ham petrol fiyatlamaları üzerinde yukarı yönlü hareketleri desteklediği görülürken Baker Hughes tarafından açıklanan sonddaj kuyu sayısında haftalık bazda yaşanan 10 adet artışın petrol fiyatlamaları üzerinde baskı oluşturmaya devam ettiği izleniyor.
Teknik olarak bakıldığında, ham petrolün 100 günlük hareketli ortalaması olan 68,52 seviyesi altında kalıcılık sağlaması durumunda geri çekilmelerin devamı görülebilir. Düşüşlerin devamında 66,40, 65,95 ve 65,30 destek seviyeleri takip edilebilir. Olası, yükseliş denemelerinde ise 68,70, 69,20 ve 70,50 direnç seviyeleri izlenebilir.


S&P500

Geçtiğimiz hafta, S&P 500 vadeli kontrat endeksi bir önceki haftaya göre yüzde 0,10 değer kaybettiği ve haftayı 2835 seviyeleri civarında tamamladığı görüldü. Özellikle, ABD ile Çin arasında ticaret savaşlarının tekrar gündeme taşınması sonrasında küresel piyasalarda azalan risk iştahı ve VIX endeksinde yaşanan yukarı yönlü eğilimin endeks fiyatlamaları üzerinde baskı oluşturmaya devam ettiği gözleniyor.
Teknik olarak incelediğimizde, endeksin 4 saatlik grafikte 50 periyotluk hareketli ortalaması olan 2838 seviyesi alltında kalıcılık sağlaması durumunda geri çekilmelerin devamı görülebilir. Düşüşlerin devamında 2812, 2802 ve 2790 destek seviyeleri takip edilebilir. Olası, yükseliş denemelerinde ise 2847, 2855 ve 2864 direnç seviyeleri izlenebilir.


Haftalık Bültenin devamı için linki tıklayınız:

https://www.ahlforex.com.tr/tr-TR/haftalik-analiz/1951134622

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
 http://www.ahlforex.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece buradaa yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş