Yeni haftaya Cuma günü piyasaların kapanmasının ardından gelen Fitch kararı ve Pazartesi günü açıklanan Ekim ayı enflasyon verileri ile başladık.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin kredi notunu değiştirmezken görünümü "Negatif"ten "Durağan"a yükseltti. Piyasadaki genel beklenti notta ve görünümde bir değişiklik olmayacağı yönünde olmasına rağmen şahsi beklentim görünümde bir değişiklik yapılabileceği yönündeydi. Fitch'ten yedi sene sonra gelen bu olumlu değişikliğin piyasa fiyatlaması üzerinde ciddi bir pozitif etki yaratmasını beklemek çok gerçekçi olmaz. Neticede kredi notu artmadı, görünüm iyileştirildi. Fitch, Türkiye'yi BB- kredi notu ile "Yatırım Yapılabilir Ülke" notunun iki kademe altında değerliyor. Türkiye açısından önemli olan "Yatırım Yapılabilir Not"u kaybetmemekti. Alınan bu kararın en olumlu tarafı önümüzdeki dönemde gelebilecek bir not indirim kararının önüne geçmesi oldu.
Ekim ayı enflasyonu ise TÜFE'de %2,00, ÜFE'de ise %0,17 düzeyinde gerçekleşti. Bu veriler ile birlikte TÜFE, geçen yılın aynı aynı ayına göre %8,55, ÜFE ise %1,70 seviyesine geriledi. Çekirdek enflasyon (C Endeksi) ise %6,67'ye geriledi. Açıklanan veriler piyasa beklentileri ile neredeyse birebir örtüştü. Yıllık bazda %8'li seviyelerin görülmesi sürpriz değil. Önümüzdeki iki ayda ise enflasyonun tekrar yukarı yönlü hareketlenmesi bekleniyor. 2018 yılının Ağustos ayında yaşanan kur atağı sonrasında atılan adımlarla Kasım-Aralık ayı enflasyonları eksi gelmişti. Meşhur baz etkisini Kasım ve Aralık aylarında bu sefer "Ters Baz Etkisi" olarak yaşayacağız. YEP'te yıl sonu enflasyon hedefi %12,00 olarak açıklanmıştı. Geçen hafta TCMB de hedefini %12,00'ye indirdi. Şahsi fikrim yıl sonunda %12'nin altında bir enflasyon göreceğimiz yönünde.
ABD ile Çin arasında devam eden Ticaret Savaşı görüşmeleri ve bir türlü bitmeyen Brexit tartışmaları da tüm dünyada olduğu gibi bizde de piyasalar tarafından yakından izlenmeye devam edilecek.
USDTRY tarafına baktığımızda Pazartesi günü itibari ile 5,6850 seviyesine karşılık gelen 200 günlük hareketli ortalama son derece kuvvetli bir destek. Şahsen 200 günlük hareketli ortalamanın aşağı yönde kırılmasını beklemiyorum. Daha fazla değer kazanacak bir Türk Lirasının da ekonomiye bir katkı sağlayacağını düşünenlerden değilim. Diğer taraftan yukarı yönde sert bir atak beklemek için de bir gerekçe yok. Dış ilişkiler ve jeopolitik riskler konusunda yeni riskler ortaya çıkmadığı sürece kurdaki sakin seyrin yılsonuna kadar devam edeceğini ancak dip seviyelere çok yakın olduğumuz düşüncesindeyim.
Borsa cephesinde ise yedi tane banka hissesine getirilen açığa satış yasağı devam ediyor. Bu uygulama bugünlerde işlem hacminde daralma yaratıyor. Endekste bir sıkışıklık söz konusu. Yukarı yönlü hareketlenmelerde Endeks, 100.000 seviyesinin üzerinde kalıcı olamıyor. Hareketin hız kazanabilmesi için öncelikle Endeks'in 100.000 seviyesinin üzerine yerleşmesi gerekiyor.
İnfo Yatırım FX Araştırma
www.infoyatirim.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.