Haftalık bülten (Tuncay Turşucu Araştırma ve Danışmanlık)

Borsa endeksinde yılsonu vadeli olarak 7000 seviyesi hedefim devam ediyor. Ne kaldı ki diyebilirsiniz. Haklısınız. Endeksin 7000 seviyesinin üzerine yükselip yükselmeyeceğini Şirketlerin bilançoları belirleyecek. Biz eskilerin bir lafı vardır. Borsa ekonominin barometresidir deriz. Her ne kadar bu laf artık kullanılmıyor olsa da, ekonomideki gelişmelerin etkilerini Şirket bilançolarında göreceğiz. Bilançoların açıklanması bu ay başlıyor. Dolayısı ile güçlü finansallar Borsa endeksinde 7000 hedefini yukarı taşıyacağı gibi, zayıf bilançolar da borsa hedefini aşağıya taşıyabilir. Benimde bir lafım var. Bilançolar borsaların yakıtıdır.
Ekonomiye baktığınızda sağlıklı bir değerlendirme yapmak mümkün değil. Görüntü huzur bozucu. Artan vergiler, gelen zamlar vatandaşın belini şimdiden büktü. Pek çok uzmana göre bu daha başlangıç. Yapılan bu zamların ve döviz kurlarındaki geçen ay yaşanan %35 artışın bize enflasyon olarak geleceği kesin. Bununla birlikte Hükümet’in enflasyonu düşürmek gibi bir hedefi var. Bu nasıl olacak ne zaman olacak kimse bilmiyor.
Hisse Senedi Enflasyona Karşı İyi Bir Korunma Aracı
Bu nedenle bilançolar Borsa için belirleyici olacak. Ancak yine de tüm bunlara rağmen, enflasyonist bir ortamda hisse senetleri piyasaları en iyi koruyucu olmaya devam edeceğini düşünüyorum. Böylesi zor ekonomilerde ve yüksek enflasyonda insanların birinci önceliği para kazanmaktan daha çok mevcut parasını enflasyon karşısında korumak. Ve bugüne kadar hisse piyasaları bu görevi başarı ile yerine getirdi.
Yükseliş trendi olduğu bir süreç içerisinde biz eskilerin bir lafı daha vardır. Dereyi geçerken at değiştirilmez derdik. Eğer piyasada bir trend varsa fazla hisse değişimi yapmamak, mümkün olduğu kadar sabit bir şekilde pozisyonu korumak en sağlıklısı olmuştur. Elbette pozisyonunuz zayıf, büyüme sorunu olan, karlılığı olmayan ve hikayesi olmayan bir şirkette ise, şapkayı önünüze koyup düşünmenizde fayda var.
Borsa’da Uzun Vadeli Yatırıma Birkaç Kelam
Borsalarda en yüksek getiriyi uzun vadeli yatırım yapanlar kazanmıştır ve bu hep böyle olacak. Burada bir konu yanlış anlaşılıyor. Tekrar etmek isterim. Uzun vadeli yatırım bir hisseyi alıp 3-5-10 yıl beklemek demek değildir. Uzun vadeli yatırım, büyüyen, iyi yönetilen, Özsermaye karlılığı yüksek ve hikâyesi olan bir Şirket hissesini alıp 3-5-10 sene beklemektir. İki cümle arasındaki farkı umarım görebiliyorsunuz.
Uzun vadeli yatırımcıların ortak noktalarından birisi şudur. Ekonomi ile ilgilenmezler, ekonomideki değişikliklerin Şirketlerine olan etkileri ile ilgilenirler. Buna benzer bir söz, Warren Buffet’da söylemiştir. Bende bir düşüncemi şöyle ifade etmek isterim. Eğer ekonomi yorumlarına bakarak yatırım kararı verseydik, bugüne kadar hiçbir zaman hisse senedi yatırımı yapmamalıydık. Bu ise son 10 yılda onlarca kat yükselen hisselerin getirisinden bizi mahrum bırakırdı.
 
Tuncay Turşucu Araştırma ve Danışmanlık A.Ş.
tuncaytursucu@yahoo.com
www.tuncaytursucu.com

                                     ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Çin'de kentsel yatırımlar Haziran'da yıllık +3.8% (Beklenti: +3.5% Önceki: +4.0%)
Çin'de sanayi üretimi Haziran'da yıllık +4.4% (Beklenti: +3.8% Önceki: +3.5%)
Çin'de perakende satışlar Haziran'da yıllık +3.1% (Beklenti: +3.2% Önceki: +12.7%)
Çin'de kentsel bölgeler işsizlik oranı Haziran'da 5.2% (Önceki: 5.2%)
Çin'de yeni inşaat başlangıçları Ocak-Haziran'da yıllık -24.3% (Önceki: -22.6%)
Çin'de gayrimenkul yatırımları Ocak-Haziran'da yıllık -7.9% (Önceki: -7.2%)
Çin'de GSYH 2. çeyrekte yıllık +6.3% (Beklenti: +7.3% Önceki: +4.5%)
Çin'de GSYH 2. çeyrekte çeyreklik +0.8% (Beklenti: +0.5% Önceki: +2.2%)
Facebookta Paylaş