Günlük bülten (QNB Finansinvest)

BIST 100: Endekste yukarı yönlü bir başlangıç bekliyoruz. Bayrak formasyonu oluşumu sonrasında zirve tazeleme eğilimi gösteren endekste yükselen trenddeki hareket korunuyor. Endekste kısa vadeli görünüm güçlü. 6400’ün üzerinde 6500 ve 6600 dirençlerine doğru yükselişin devamını görebiliriz. 6200 desteğinde kısa vadeli yön yukarı kalmaya devam edecek; mevcut trade pozisyonları korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir…
 
TL Bonolar: İçeride kısa tahvil faizleri yukarı yönlü tepki çabasında. TCMB’nin faiz kararının ardından geri çekilen tahvil faizleri son durumda yükseliş eğilimi içerisinde hareket ediyor. ABD tahvil faizleri enflasyon verilerinin sonrasında aşağı yönlü seyir izledi. Gösterge tahvil faizinde %16,20, 10 yıllık tahvilde %17,60 destek seviyeleri olarak takip edilebilir…
 
USD/TL: Dolar endeksindeki geri çekilme gelişmekte olan ülke para birimlerine olumlu yansıdı. Dolar kuru 26,00 seviyesinin üzerindeki seyrine devam ediyor. Kurun bu sabah kısa vadeli sıkışma bandını yukarı zorladığını belirtebiliriz. Dolar kurunda 26,25’in üzerinde 26,40 seviyesi sonraki direnç konumunda. 26,00 ise ilk etapta destek olarak izlenebilir…
 
EUR/USD: Parite beklentilerin altında açıklanan TÜFE ve ÜFE rakamlarının yanı sıra ECB toplantı tutanaklarının da etkisi ile direnç seviyelerini aştı. Buna paralel Şubat 2022’den bu yana en yüksek seviyelerine ulaştı. Paritede kısa vadeli yükselen trendde görünüm güçlü. Önceki zirve olan 1,1185’in üzerinde kalıcı olması yükselişin 1,13 direncine devamı adına önemli. 1,1185 ve 1,11 destekler haline geldi…
 
Günün Öne Çıkanları:

• Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan üç gün sürecek Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’ni kapsayan Körfez turu gerçekleştirecek...

• Akaryakıtta özel tüketim vergisi (ÖTV) tutarları arttı…

• Hazine 4 yıl vadeli TLREF’e endeksli tahvilin yeniden ihracını gerçekleştirecek…


   
 
 
 
 
     Türkiye 4 Yıl Vadeli TLREFe Endeksli Tahvilin Yeniden İhracı



   Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün üç gün sürecek Körfez turuna başlaması haftaya damgasını vuran en önemli gelişme. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yurt dışı ziyaretlerine haftanın ilk gününde Suudi Arabistan ile başlaması, yarın Suudi Arabistan’dan Katar’a geçmesi, Çarşamba günü ise Birleşik Arap Emirlikleri’ne ziyaret gerçekleştirmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın beraberinde bazı bakanlar ve iş insanları ile yapacağı ziyaretlerde mevcut ilişkilerin daha da güçlendirilmesi için atılabilecek adımlar ele alınacak. Yeni ekonomik işbirliği fırsatlarının konuşulması, bu çerçevede Türkiye’nin üç ülke ile çeşitli alanlarda anlaşmalar imzalaması bekleniyor. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, geçtiğimiz hafta Birleşik Arap Emirlikleri’nin gıda, lojistik, ilaç ve hastane işletmeciliği, altyapı yatırımları ve teknoloji alanlarında Türkiye’ye 30 milyar dolarlık yatırım yapabileceğini belirtmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan Nato Zirvesi’nin; terörizmle mücadele, AB üyelik sürecimiz ve ülkemize yönelik yaptırımların kaldırılması noktasında yeni başlangıçlara, kritik kararların alınmasına vesile olduğunu açıklamıştı. Diplomatik tarafta yapıcı görüşmeler, Körfez ülkeleri ile yeni yatırım anlaşmalarına imza atılması, bu yöndeki girişimler endeksin performansı açısından olumlu gelişmeler. BIST 100 Endeksi, TCMB’nin faiz artırım kararının ardından bayrak formasyonu oluşumu ile yükselen trendde rekor tazelemeye devam ediyor. Kurda yükseliş eğilimi korunurken, endeks 6400’ün üzerine yönelim ile yeni zirve denemelerinde bulunuyor. Endeks bu süre zarfında %24 oranında yükseldi. Temmuz’da hem geçmiş kur hareketi hem de ücret artışlarıyla beraber çekirdek enflasyonda artışın gerçekleşmesi bekliyoruz. Endeks TL’deki zayıflama eğilimi ile yabancı ilgisinin artacağına yönelik beklentilerin yanı sıra kur geçişkenliğinin enflasyona yansıma olasılığı ve maaş/ücret artışları ile destek bulmayı sürdürebilir. Endeksteki geçtiğimiz haftalarda görece geride performans gösteren bankacılık endeksi bu dönemde daha ön planda kalabilir. XBANK’ta bu noktadan sonra yükselişin ileri taşınması için 6120 direncinin aşılması gerekiyor. 5820 desteğinin üzerinde kalması takip edilebilir. Endekste 6400’ün aşılması halinde sonraki direnç seviyeleri 6500 ve 6600’e işaret ediyor. 6200 desteğinin üzeri kısa vadeli yukarı yönün, 6000 desteği ise kısa vadeli olumlu görünümün korunması açısından önemli. Körfez ülkelerinden yeni yatırım anlaşmalarının planlanması bu hafta endekse destekte yukarı yönlü hareketin devamını sağlayabilir. Yurtdışı tarafta ise; ABD’de Haziran ayında beklentilerin ötesinde düşüş gösteren TÜFE verilerinin ardından ÜFE de benzer bir eğilim sergilemişti. Fed’in bu ayki toplantısına dair faiz artırım beklentileri ağırlıkta olmaya devam ederken, Eylül ayı için tahminlerin aşağı geldiğini belirtelim. Haftanın gündeminde; Perşembe günü TCMB’nin faiz kararı, içeride ve ABD’de 2Ç23 için açıklanacak olan bilançolar diğer gündem maddeleri olarak öne çıkıyor.


   BIST 100 Endeksi 6400’ün üzerinde kalıcı olmakta zorlansa da bu seviyenin üzerinde kalmayı başardı ve Cuma günü %1,1 oranında yükseliş gösterdi. Endeksin haftalık değer kazancı %4,1 oranında gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Körfez turuna yönelik beklentiler ile endeksin haftaya yukarı yönlü bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. 6200 destek konumunda iken, bu seviyenin üzerinde endekste yukarı yönlü hareket korunabilir. Buna paralel 6400 ve 6500 olan direnç seviyelerine doğru yükselişin ileri taşındığını görebiliriz. 6200 desteğinin üzerinde ise endekste kısa vadeli görünüm güçlü görünüyor; dolayısıyla da mevcut trade pozisyonları için izlenebilir.


   İçeride kısa vadeli tahvil faizleri günü yükselişle tamamladı. TCMB’nin faiz kararı sonrasında aşağı yönlü trendde hareket eden tahvil faizleri yukarı tepki gösteriyor. Gösterge tahvil faizi %14,66’dan %15,47 seviyesine yükseldi. ABD tahvil faizlerinde son yılların zirve seviyelerinden geri çekilme gerçekleşmişti. Bölge tahvil faizleri kısa vadede dengelenme eğilimi gösterebilir. Gösterge tahvil faizinde %16,20, 10 yıllık tahvilde %17,60 destek seviyesi olarak takip edilebilir. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi son durumda 443 seviyesinde bulunuyor.


   ABD’de beklentilerin altında rakamlara işaret eden TÜFE ve ÜFE verilerinin ardından dolar küresel çapta güç kaybına uğradı. ECB’nin Haziran ayı toplantı tutanaklarında enflasyonun düşürülmesi amacıyla faiz artırımının devam edebileceğinin bildirilmesi ile Euro destek buldu. EUR/USD, tüm bu gelişmelerin etkisiyle direnç seviyelerini aşarken, yukarı yönlü trendde güçlü bir görünüm sergiliyor. 1,1185 önceki zirve olduğundan paritenin bu seviyenin üzerinde kalması yükselişini 1,13 direncine devam ettirmesi adına öne çıkıyor. 1,1185 ve 1,11 artık destek seviyeleri olarak izlenebilir. Dolar endeksi ise Nisan 2022’den bu yana en düşük seviyelerine geriledi. Bu durumun gelişmekte olan ülke birimleri için olumlu olduğunu söyleyebiliriz. Dolar kuru 26,00 seviyesinin üzerindeki seyrine devam ediyor. Bu sabah kısa vadeli sıkışma bandını yukarı tamamlama eğilimi gösteriyor. 26,25 seviyesinin üzerinde 26,40 direnç olarak öne çıkıyor. 26,00 ise ilk planda destek seviyesidir.


   Petrol fiyatları kısa vadeli belirgin yükselişin ardından hafif geri çekildi. Brent petrolde 77,50 dolar destek, 83,00 dolar ise direnç seviyesidir. ABD tahvil getirilerindeki yaşanan aşağı yönlü hareket altın ons fiyatlarına olumlu yansıdı. 1940 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli görünümün güçlü olduğunu belirtebiliriz. 1960 doların üzeri ise yukarı hareketin 1985 dolar direncine doğru devamı açısından öne çıkıyor. Gram altında dolar kurunun genel desteği sürüyor. Altın onsun direnç seviyelerini aşması gram altının kısa vadeli sıkışmasının üzerine yönelmesini sağladı. 1624 TL’nin üzerinde 1653 TL tarihi zirve seviyesine doğru yükseliş gösterebilir.


   BIST 100 Endeksi’nde 6000 seviyesi destek olarak izlenebilir. Ağırlıklı olarak tahvil-bono ile Eurobond yatırımı yaparak belli oranda hisse senedi riski almayı isteyen yatırımcılar ise bu dönemde değişken fonları tercih edebilir.



  QNB Finansinvest
  https://www.qnbfi.com/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Çin'de kentsel yatırımlar Haziran'da yıllık +3.8% (Beklenti: +3.5% Önceki: +4.0%)
Çin'de sanayi üretimi Haziran'da yıllık +4.4% (Beklenti: +3.8% Önceki: +3.5%)
Çin'de perakende satışlar Haziran'da yıllık +3.1% (Beklenti: +3.2% Önceki: +12.7%)
Çin'de kentsel bölgeler işsizlik oranı Haziran'da 5.2% (Önceki: 5.2%)
Çin'de yeni inşaat başlangıçları Ocak-Haziran'da yıllık -24.3% (Önceki: -22.6%)
Çin'de gayrimenkul yatırımları Ocak-Haziran'da yıllık -7.9% (Önceki: -7.2%)
Çin'de GSYH 2. çeyrekte yıllık +6.3% (Beklenti: +7.3% Önceki: +4.5%)
Çin'de GSYH 2. çeyrekte çeyreklik +0.8% (Beklenti: +0.5% Önceki: +2.2%)
Facebookta Paylaş