Haftalık Bülten (Piramit Menkul)

Yeni Haftanın Gündemi ve Beklentiler
• 25 Temmuz Pazartesi Türkiye; Reel Kesim Güven Endeksi ve Kapasite Kullanım Oranı (Temmuz) Almanya; Ifo Endeksleri
• 26 Temmuz Salı Türkiye; Konut Fiyat Endeksi (Mayıs) ABD; S&P/CS 20 Kent Konut Fiyat Endeksi, CB Tüketici Güven Endeki, Yeni Konut Satışları, Richmond Fed İmalat Endeksi
• 27 Temmuz Çarşamba Almanya; GfK Tüketici İklimi Endeksi ABD; Fed Faiz Kararı, Dayanıklı Mal Siparişleri, Bekleyen Konut Satışları, Ham Petrol Stokları
• 28 Temmuz Perşembe Türkiye; TCMB Enflasyon Raporu, PPK Toplantı Özeti, Ekonomik Güven Endeksi (Temmuz) Euro Bölgesi; Tüketici Güven Endeksi ABD; GSYİH (2Ç22), Haftalık İşsizlik Başvuruları, Kansas City Fed İmalat Endeksi
• 29 Temmuz Cuma Türkiye; Dış Ticaret Dengesi (Haziran), Hizmet ÜFE (Haziran), Yabancı Turist Sayısı (Haziran) Almanya; İşsizlik Oranı, GSYİH (2Ç22) Euro Bölgesi; GSYİH (2Ç22) ABD; PCE Fiyat Endeksi (Haziran), Michigan Tüketici Güven Endeksi

- Küresel piyasalar için yaz aylarının en yoğun haftalarından biri olacak günlerde Fed’in temmuz ayı para politikası toplantısı, ABD’de büyük şirketlerin ikinci çeyrek bilançoları ve ikinci çeyrek büyüme rakamlarının da aralarında bulunduğu bir dizi önemli veri takip edilecek.
İki günlük Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından çarşamba günü ABD’li politika yapıcılar faiz kararını açıklayacak. Geçen ayın enflasyon rakamları sonrasında faiz artırımı beklentileri bir tam puana çıkmış ve ardından yetkililerden gelen açıklamaların etkisiyle 75bp seviyesine gerilemişti. Yılın ilk çeyreğinde normalleşme döngüsüne başlayan Fed, Mart, Mayıs ve Haziran toplantılarında sırasıyla 25, 50 ve 75bp faiz artırımına giderek federal fonlama faizi hedefini %1,50-%1,75 aralığına çekti. Bankanın çarşamba günü 50 ya da 75bp faiz artırması durumunda eylül toplantısı için verilecek mesajların tonunun hisse senedi fiyatlamalarında daha etkili olabileceğini düşünmekteyiz. Zira Fed’in büyüme endişelerinden ziyade yüksek enflasyon ile mücadeleye vurgu yapan duruşu ekonomik yavaşlama endişelerini güçlendirmektedir. Bu bağlamda, Fed’in faiz kararının ardından perşembe günü açıklanacak ikinci çeyrek GSYİH verisi kritik önemde olacak.
Ocak-mart döneminde yıllıklandırılmış olarak %1,6 daralan ABD ekonomisinin ikinci çeyrekte sınırlı bir miktar büyüme kaydetmesi bekleniyor. Daralmanın devam etmesi durumunda ABD ekonomisi teknik olarak resesyona girmiş olacak. Atlanta Fed’in GDPNow tahmin modeli 19 Temmuz itibarıyla ikinci çeyrek GSYİH değişim oranını -%1,6 olarak ölçmektedir.
Bilançolar tarafında ABD’de hafta boyunca 170’in üzerinde S&P500 şirketi finansallarını açıklayacak. Büyük teknoloji şirketlerinden Microsoft ve Alphabet’in (Google) bilançoları salı günü, Meta’nın (Facebook) çarşamba, Apple ve Amazon’un bilançoları perşembe günü gelecek.
Ayrıca, hafta boyunca Coca-Cola, McDonald’s, General Motors, 3M, UPS, General Electric, Boeing, Qualcomm, Merck, Pfizer, Mastercard, AstraZeneca ve Sony gibi önemli şirketlerin bilançoları ve gelecek projeksiyonları izlenecek. Şimdiye kadar ikinci çeyrek kârı açıklanan S&P500 şirketleri yaklaşık %75’lik bir oranla pozitif sürpriz yaptı. Ayrıca hafta boyunca bir dizi önemli ekonomik veri takip edilecek. ABD’de haftanın son işlem gününde Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan PCE Fiyat Endeksi, Michigan Üniversitesi’nin temmuz ayı öncü Tüketici Güven Endeksi ve salı günü konut piyasasına ilişkin veriler açıklanacak. Haziran ayında Hem TÜFE hem de ÜFE artışı yıllık bazda ivme kazanırken çekirdek göstergede bir miktar yavaşlama gözlemlenmişti. Yıllık bazda şubattan bu yana yavaşlayan çekirdek PCE enflasyonunun %4,7 ile haziranda sabit kalması bekleniyor. Aylık bazda ise şubattan beri %0,3 seviyesinde seyreden çekirdek PCE artışının %0,5 olarak gerçekleşmesi beklenmekte.

- Küresel piyasalarda olduğu gibi yurt içinde de piyasaları yoğun bir hafta bekliyor. Hafta boyunca takip edilecek ikinci çeyrek bilançoları, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) perşembe günü yayınlayacağı yılın üçüncü Enflasyon Raporu ve bir dizi ekonomik veri öne çıkacak.
Haftanın ilk işlem gününde TCMB, temmuz ayı reel kesim güven endeksi (RKGE) ve imalat sektörü kapasite kullanım oranı (KKO) verilerini yayınlayacak. RKGE haziranda bir önceki aya göre 3,0 puan azalarak 106,4 seviyesinde gerçekleşirken mevsimsellikten arındırılmış endeks (RKGE-MA) 2,4 puan azalarak 104,6 puan oldu. KKO bir önceki aya göre 0,4 puan azalarak %77,6 seviyesinde gerçekleşirken KKO-MA 0,6 puan azalarak %77,5 olmuştu. TÜİK, pazartesi günü aynı dönemin hizmet, perakende ticaret ve inşaat güven endekslerini açıklayacak. Hizmet ve perakende ticaret sektörlerinde güven endeksi haziranda düşerken inşaat sektöründe yükseldi. Aynı döneme ilişkin Ekonomik Güven Endeksi ise perşembe günü takip edilecek. Endeks haziranda %3,3 azalarak 93,6 ile geçen yılın mayıs ayından beri en düşük değeri almıştı. Endeksin bileşenlerinden Tüketici Güven Endeksi geçen hafta yayınlanan verilere göre temmuzda aylık %7,4 artarak 68,0 puan oldu.
TCMB salı günü mayıs ayı konut fiyat endeksi (KFE) açıklayacak. Nisanda bir önceki aya göre %10,2 artan KFE, yıllık bazda nominal %127,0, reel %34,9 artmıştı. Ayrıca salı günü finansallarını açıklaması beklenen Yapı ve Kredi Bankası (YKBNK) ve Tofaş Türk Otomotiv Fabrikası (TOASO) ile Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin 2Ç22 bilanço dönemi başlayacak.
Yurt içinde perşembe günü yoğun bir veri akışı olacak. TCMB’nin Enflasyon Raporu, geçen hafta perşembe günkü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının özeti ve TÜİK’in açıklayacağı temmuz ayı Ekonomik Güven Endeksi takip edilecek. Başkan Şahap Kavcıoğlu’nun sunumunu yapacağı yılın üçüncü Enflasyon Raporu’nda enflasyon tahminlerindeki olası güncellemelere odaklanılacak. Nisan sonunda yayınlanan ikinci Enflasyon Raporu’nda TCMB’nin enflasyon tahminleri 2022 sonunda %42,8, 2023 sonunda %12,9 ve 2024 sonunda %8,3 olarak gerçekleşeceği yönündeydi.
Haftanın son işlem gününde TÜİK, haziran ayı Dış Ticaret İstatistikleri ve Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (HÜFE) yayınlayacak. Mayıs ayında genel ticaret sistemine göre ihracat yıllık %15 artışla 18,98mlr USD, ithalat %44 artışla 29,59mlr USD olurken ocak-mayıs döneminde ihracat yıllık %20 artışla 102,47mlr USD, ithalat ise %41 artışla 145,68mlr USD oldu. H-ÜFE mayısta yıllık %89,96, aylık %6,94 artmıştı. Ayrıca, haftanın son işlem gününde Kültür ve Turizm Bakanlığı haziran ayına ilişkin yabancı turist sayısını açıklayacak. Türkiye’yi ziyaret eden yabancı turist sayısı mayısta yıllık %309 artışla 3,8 milyon olurken salgın öncesi Mayıs 2019 dönemine kıyasla %5 daha az gerçekleşti. Yabancı turist sayısı ocak-mayıs döneminde yıllık %207 artışla 11,3 milyon oldu.

Piramit Menkul Kıymetler A.Ş
www.piramitmenkul.com.tr

 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş