Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

KÜRESEL PİYASALAR HAFTAYA DÜŞÜK RİSK İŞTAHI İLE BAŞLIYOR

Borsa Istanbul Cuma günü %0,21 yükseliş ile 2.516,56 seviyesinden kapatırken işlem hacmi ise 28,5 milyar TL olarak gerçekleşti. Endeks gün içi en yüksek 2.542,65 seviyesini görürken en düşük 2.497,82 seviyesini gördü. Yurtdışı piyasalara bakıldığında ABD’de Dow Jones %0,43 , S&P 500 %0,93, Nasdaq %1,87 düşüşle kapattı. Avrupa Piyasalarında FTSE 100 %0,08, DAX %0,05 ve CAC 40 %0,25 yükselişle kapattı. Asya piyasasının ilk işlemlerinde satıcılı işlem gözleniyor.

Küresel gelişmelere baktığımızda, yüksek enflasyon ve resesyon endişeleri ana gündem maddesi olmaya devam ederken, Bununla beraber Rusya-Ukrayna savaşına dair yeni gelişmeler de söz konusu.
Ukrayna, Rusya'nın Cuma günü Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden ihracına izin veren anlaşmayı imzalaması sonrasında Odessa limanını seyir füzeleriyle vurduğunu açıkladı.
Tahıl ihraç anlaşması Cuma günü Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in gözetiminde İstanbul’da imzalanmıştı.

ABD'de Cuma günü açıklanan imalat sanayi PMI, temmuzda aylık bazda 0,4 puan azalışla 52,3'e inerek 2 yılın en düşük seviyesine geriledi. Açıklamada görüşlerine yer verilen S&P Global Başekonomisti Chris Williamson, temmuz ayına ait öncü PMI verilerinin ekonomide endişe verici bir bozulmaya işaret ettiğini belirtti. Diğer yandan ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ABD'de ekonomik büyümenin yavaşlamakta olduğunu ve bir resesyon riskinin bilincinde olduklarını belirtirken, bir daralmanın kaçınılmaz olmadığını vurguladı. Yellen, güçlü istihdam rakamları ve tüketici harcamalarının ABD ekonomisinin hali hazırda bir resesyonda olmadığını gösterdiğini belirtti. ABD Merkez Bankası Fed 27 Temmuz Çarşamba TSİ 21:00’de faiz kararını açıklayacak; Fed Başkanı Jerome Powell da TSİ 21:30’da basın toplantısı düzenleyecek. Beklentiler, %1,50-%1,75 olan faiz bandında 75 baz puanlık faiz artışı yönünde. Fed’in 40 yılın zirvesindeki enflasyonla mücadelenin dozunu artırmasıyla ekonominin yavaşlamasına yönelik endişeler de yükselişte.

Brent Petrol, ekonomik yavaşlama endişeleriyle beraber tekrardan 102 dolar seviyelerine gerilemiş durumda.

Küresel piyasalar bu hafta Fed’in faiz kararı ve ABD büyüme verilerine odaklanırken, yurt içinde piyasalar bu gelişmelere ek olarak Enflasyon Raporu’nu izleyecek. Öncesinde haftanın ilk işlem gününde ABD vadeli endeksleri ile Asya borsaları resesyon endişeleri ile geriliyor. Bugün içeride güven endeksleri ile kapasite kullanım oranı, yurt dışında Almanya Ifo endeksleri ile ABD tahvil ihalesi takip edilecek.

USDTRY
Geçtiğimiz Cuma günü yükseliş devam etti ve 17,77TL seviyesi test edildi. Beklentilerin kuru aşağı yönlü yönlendirecek kalıcı açıklamalar ile desteklememesi ve döviz açık pozisyonunun artıyor olması yukarı yönlü hareketin bu hafta gerçekleşecek Fed toplantısına kadar devam edeceğini gösteriyor. Bugün yurt içinde güven endeksleri ve kapasite kullanım oranını takip edeceğiz. ABD’de ise Dallas Fed imalat aktivite endeksi ve Chicago ulusal aktivite endeksi açıklanacak. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde kurda 17,85 ve 17,95 TL direnc¸ seviyesinin takip edilebilir. Olası satıs¸ baskısı durumunda ise 17,65 ve 17,55 TL destek seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY
Çaprazda parite etkisi 4 gündür yatay seyrediyor. Türk Lirası’nda değer kaybı yavaşlasa da devam ediyor. Bu durumda son iki günde 18,20TL seviyelerine yükselişler yaşansa da bu seviye henüz geçilemedi. Bugün yurt içinde güven endeksleri ve kapasite kullanımı açıklanacak. Avrupa’da ise beklentileri karşılamayan PMI verileri sonrasında İFO iş ortamı güven endeksi takip edilecek. Geri çekilmeler alış fırsatı olmaya devam edecektir. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde kurda 18,18 ve 18,25 TL direnc¸ seviyesinin takip edilebilir. Olası satıs¸ baskısı durumunda ise 18,00 ve 17,80 TL destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD
Paritede geçtiğimiz haftanın son işlem gününde her iki bölgeden de Temmuz ayı PMI verileri beklentileri karşılamadığını görüyoruz. ECB faiz artırırken özel şartlarda tahvil alımına devam edeceği bir mekanizmanın tanıtımını yaparak hala destekleyici olmayı sürdürüyor. Bugün Avrupa’da İFO iş ortamı güven endeksi, ABD’de Dallas Fed imalat aktivite endeksi ve Chicago ulusal aktivite endeksi açıklanacak. Parite ABD’de resesyon endişeleri çoğalırsa yukarı ataklar yapmaya devam edebilir. Yaşanacak gelis¸meler c¸erc¸evesinde paritede 1,0240 ve 1,0290 direnc¸, olası satıs¸ baskısında ise 1,0150 ve 1,0100 destek seviyeleri takip edilebilir.

ONS ALTIN
Ons altında tepki yükselişi 1740$ seviyelerine kadar devam etti. Özellikle dolar endeksinde yaşanan geri çekilme ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yaşanan yüzde 2,75 seviyelerine doğru aşağı yönlü hareket bu fiyatlamada etkili oldu. Geçen haftanın kapanışına doğru yurt dışı borsalarda yaşanan risk algısındaki bozulma sonrasında ise tekrar 1725$ seviyelerine doğru geri çekilme yaşandığını görüyoruz. Yaşanacak gelis¸meler c¸erc¸evesinde ons altında 1.732 ve 1.745 direnc¸, olası satıs¸ baskısında ise 1.717 ve 1.700 destek seviyeleri takip edilebilir.

GBPUSD
Paritede geçtiğimiz Cuma İngiltere’de açıklanan PMI verileri ve ekonomik aktivite göstergeleri ABD’den daha olumlu gerçekleşmesine rağmen yükseliş sınırlı kalmaya devam ediyor. Bugün ABD’de Dallas Fed imalat aktivite endeksi ve Chicago ulusal aktivite andeksi açıklanacak. İngiltere’de ise veri akışı sınırlı. Genel olarak yükselişlerde zorlanan paritede 1,2170 seviyesi yukarı kalıcı geçilmedikçe aşağı yönlü baskı devam edebilir. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde paritede 1,2000 ve 1,2050 seviyesinin direnç, olası satış baskısının görülmesi durumunda ise 1,1930 ve 1.1900 seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.

USDJPY
Usd/Jpy paritesi tarafında, bir süredir geçilemeyen 137 seviyesinden geri çekilmelerin gerçekleştiğini görüyoruz. 106,70 seviyelerinde dengelenen dolar endeksi sonucunda paritede 136,32 fiyatlamaları gerçekleşiyor. Parite tarafında tepkiler sınırlı kalsa da bu hafta Fed’den gelecek faiz artırımı hamlesi ile yükselişlerin devamı beklenebilir. Genel anlamda kısa vadede yükseliş trendinin olduğunu belirtmek mümkün. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde paritede 137,00 ve 137,50 seviyesi direnç, olası satış baskısının görülmesi durumunda 136,50 ve 136,00 seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.

BRENT PETROL
Brent petrol, kritik 100 dolar eşiğinin altına sarkmış durumda. Petrol piyasasında volatilitenin hakim olduğunu ve arz-talep denge durumlarının piyasalarda oynaklığa neden olduğunu söyleyebiliriz. Resesyon endişelerinin tekrardan gündeme gelmesi ile beraber yönün aşağı geldiği söylenebilir. 100 günlük üssel hareketli ortalamanın geçtiği 105 dolar seviyesi kritik. Bu seviye üzerinde kalıcı olamayan Brent petrolde aşağı yönlü satışbaskısı devam edebilir. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde brent petrolde 100 ve 102 dolar direnç; 98 ve 97 dolar ise destek olarak takip edilebilir.

GRAM ALTIN
Gram altın fiyatını belirleyen her iki üründe yükselişin geçtiğimiz haftanın son işlem gününde de devam etmesi 991TL seviyesinin test edilmesine neden oldu. Bugün genel olarak ons altında ve kurda yükselişin sınırlı geri çekilmeler yaşansa da devam edeceğini düşünüyoruz. Bu nedenle gram altında da gün içi açıklanacak verilerden bağımsız yükseliş devam edebilir. 975TL seviyelerine geri çekilmeler alış yönlü değerlendirilebilir. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde gram altında 990 ve 999 dolar direnç; 975 ve 965 dolar ise destek olarak takip edilebilir.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş