Haftalık Bülten (Piramit Menkul)

https://www.piramitmenkul.com.tr/Arastirma/ArastirmaRaporDosya/35064

Yeni Haftanın Gündemi ve Beklentiler
• 25 Nisan Pazartesi Türkiye; Reel Kesim Güven Endeksi ve Kapasite Kullanım Oranı (Nisan) Almanya; Ifo İş İklimi Endeksi
• 26 Nisan Salı ABD; Dayanıklı Mal Siparişleri, Konut Fiyat Endeksi, Yeni Konut Satışları, CB Tüketici Güven Endeksi, Richmond Fed İmalat Endeksi
• 27 Nisan Çarşamba Almanya; GfK Tüketici Güven Endeksi ABD; Bekleyen Konut Satışları, Ham Petrol Stokları
• 28 Nisan Perşembe Japonya; Sanayi Üretimi, Perakende Satışlar, BoJ Faiz Kararı Türkiye; Ekonomik Güven Endeksi (Nisan), TCMB 2022 Yıl Sonu TÜFE Tahmini Euro Bölgesi; Tüketici Güven Endeksi Almanya; TÜFE ABD; GSYİH (1Ç22), Haftalık İşsizlik Başvuruları
• 29 Nisan Cuma Çin; Caixin İmalat PMI Türkiye; İSO İmalat PMI (Nisan), Yabancı Turist Sayısı (Mart), Turizm Gelirleri (1Ç22), Dış Ticaret Dengesi (Mart), Hizmet ÜFE (Mart) Almanya; GSYİH (1Ç22-Öncü) Euro Bölgesi; TÜFE (Öncü) ABD; PCE Fiyat Endeksi (Mart), Kişisel Gelirler, Kişisel Harcamalar, Michigan Tüketici Güven Endeksi
- Zorlu bir haftanın ardından küresel piyasaları yoğun bir gündem bekliyor. ABD’de her sektörden birçok büyük şirketin finansalları açıklanacak. Hafta boyunca Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesinden 1Ç22 öncü büyüme rakamlarına ve konut piyasasına kadar birçok ekonomik veri izlenecek.
ABD’de bilanço sezonunun en yoğun haftasına başlarken dikkatler teknoloji şirketlerinin hisseleri üzerinde olacak. Salı günü Microsoft ve Alphabet (Google), çarşamba günü Meta (Facebook) ve Apple, perşembe günü ise Amazon ilk çeyrek finansallarını yayınlayacak. Şimdiye kadar açıklanan finansallardan büyük ölçüde güçlü sonuçlar geldi. Ancak on yıldır ilk kez abone kaybeden Netflix gibi beklenmedik sonuçlar açıklayan şirketlerin hisselerindeki sert düşüşlerin etkisi piyasaya yayıldı. Dolayısıyla bu hafta yayınlanacak bilançolarda makro ekonomik baskıların abonelik tabanlı iş modellerine etkisi takip edilecektir. Pazartesi günü Coca-Cola, salı Visa, PepsiCo, UPS, General Motors, Warner Bros, çarşamba T-Mobile, Qualcomm, Boeing, PayPal, Ford, perşembe Mastercard, Merck, Intel, McDonald’s, Caterpillar, Twitter ve cuma günü Exxon, Chevron, AstraZeneca takip edilecek bilançolar arasında bulunuyor.
Ekonomik veriler tarafında piyasa ABD’de haftanın son işlem gününde açıklanacak PCE enflasyon rakamlarına odaklanacak. Fed’in yakından izlediği PCE Fiyat Endeksi şubatta aylık %0,6, yıllık %6,4 artmıştı. Gıda ve enerji fiyatları hariç çekirdek gösterge aynı döneme aylık %0,4, yıllık %5,4 arttı. Beklenti çekirdek PCE’nin martta aylık %0,4, yıllık %5,5 arttığı yönünde. Yaklaşık iki hafta önce açıklanan verilere göre TÜFE martta aylık %1,2, yıllık %8,5 arttı. Yüksek TÜFE rakamları ve Fed’in duruşunun şahinleşmesi sonrasında faiz artırımı fiyatlamalarında hızlı bir artış görüldü; Fed fonlama faizi vadelileri Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) 3-4 Mayıs toplantısında 50bp faiz artırımına gideceğini işaret ediyor. Fed’in izlediği göstergenin enflasyonun hız kesmediğini teyit etmesi halinde toplantıdan büyük bir ihtimalle 50bp artırım kararı çıkacaktır.
Euro Bölgesi’nde haftanın son işlem günü nisan ayı TÜFE rakamları takip edilecek. Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde geçen haftaki konuşmasında yıl bitmeden faiz artırımına gidilebileceğinin temkinli bir sinyalini verdi. Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) perşembe günkü para politikası toplantısından faizlerde bir değişiklik beklenmemekte. Ancak BoJ’nin ultra genişleyici politikalarına devam ederken USDJPY paritesinin yirmi yılın en yüksek seviyesine çıkması ve enflasyonun yükseliş sinyalleri vermesiyle sözlü yönlendirme önemli olacaktır.
Bu hafta salı ve çarşamba günleri sırasıyla şubat Case Shiller Konut Fiyat Endeksi ve mart ayına ilişkin bekleyen konut satışları verileri izlenecek. Konut fiyatları ocakta aylık %1,2, yıllık %19,2 artmıştı. Yıllık artış Ağustos 2021’deki %20’lik rekor artışın hemen altında seyrediyor. Bekleyen konut satışları art arda dört haftadır düşmekte. Mortgage faizlerindeki yükseliş ve hızlı fiyat artışları dolayısıyla konut piyasasında yavaşlama sinyalleri izlenmektedir.
Piyasalar tarafında; dünya genelinde yükselen enflasyon ve politika yapıcıların şahinleşen tutumu varlık fiyatlarında volatiliteyi artırıyor. Fed Başkanı Jerome Powell’ın perşembe günkü açıklamalarının ardından S&P500 Endeksi haftanın son işlem gününü iki yılın en sert düşüşüyle tamamlarken endeks art arda üçüncü haftalık kaybını kaydetti. Tahvil piyasasındaki satış baskısı devam ederken ABD 10 yıllıklarının faizi rekor tazeledi. ABD hisse piyasalarındaki düşüş eğilimi devam etmektedir.

- Haftanın son işlem gününde yaşanan sert satışın ardından yurt içinde hafta boyunca ekonomik güven endeksleri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) enflasyon tahmini, imalat PMI ve dış ticaret verileri izlenecek.
TCMB haftanın ilk işlem gününde bu ayın Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) ve İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı (KKO) verilerini yayınlayacak. RKGE martta 1,3 puan azalarak 108,5’e gerilerken mevsim etkisinden arındırılmış (MA) endeks 1,7 puan azalarak 108,2 puan olmuştu. KKO martta 0,7 puan artarak %77,3 olurken, KKO-MA 1,0 puan artışla %78,2’ye yükseldi. TÜİK aynı gün sektörel güven endekslerini açıklayacak.
Perşembe günü açıklanacak yılın ikinci Enflasyon Raporu’nda TCMB’nin enflasyon tahmini takip edilecek. Ocak sonunda yayınlanan ilk raporda kurumun yılsonu tahmini %23,2, 2023 sonu tahmini %8,2 ve 2024 sonu tahmini %5 seviyesindeki orta vadeli enflasyon hedefiydi. Söz konusu tahminlerin yayınlandığı dönemde fiyatlardaki yukarı yönlü sert kırılma henüz başlamıştı.
TÜİK perşembe günü nisan ayı Ekonomik Güven Endeksi’ni yayınlayacak. Endeks, martta tüketici güveni hariç tüm alt endekslerin gerilemesiyle %2,5 azalarak 95,7 puan ile Mayıs 2021’den beri en düşük değeri aldı.
Haftanın son işlem gününde dış ticaret dengesi, hizmet ÜFE ve turizm istatistiklerinden İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) imalat PMI rakamlarına kadar yurt içinde pek çok veri açıklanacak. İmalat PMI martta 50,4’ten 49,4’e gerilerken İSO’nun raporuna göre söz konusu dönemde üretim ve yeni siparişlerde yavaşlama belirginleşti. Kur artışı ve Ukrayna-Rusya savaşı maliyetlerde sert artışlara yol açarken istihdam artışı son 22 ayın en ılımlı düzeyinde gerçekleşti. İmalat sektöründe halihazırda kırılgan seyreden talep ek belirsizliklerin etkisiyle martta daha da zayıflarken tedarik zincirlerindeki aksamalar belirginleşmişti.
Borsa İstanbul tarafında; BIST100 Endeksi geçen hafta çoğunlukla kritik önemdeki 2.500 puan seviyesinin üzerinde kalsa da haftanın son saatlerinde küresel piyasalarda sertleşen satış dalgası yurt içine yansıdı. Küresel piyasalardan pozitif ayrışan endekste şubat sonundan bu yana korunan yükseliş eğiliminin henüz net olarak bozulmaması ve güçlü bilanço beklentileri dolayısıyla kâr realizasyonu veya sınırlı bir düzeltmenin ardından yükselişin devam edebileceğini düşünmekteyiz. Ancak küresel piyasalarda yüksek volatilite ve düşüşün devam etmesi, bilançoların gelecek olması ve VİOP’de nisan vadeli endeks kontratı vade sonunun yaklaşması dolayısıyla kısa vadeli pozisyonlanmalarda temkinli duruşun korunması gerektiğini düşünüyoruz. Teknik açıdan aşağı yönlü hareketlerde 2.406 puan seviyesi destek konumunda takip edilebilir. Yukarı yönlü hareketlerin kalıcılığı için 2.500 seviyesinin üzerinde kapanışlar önem arz etmektedir

Piramit Menkul Kıymetler A.Ş
www.piramitmenkul.com.tr

 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
GÜNEY KORE'DE KOSPI ENDEKSİ %1.76 DÜŞÜŞLE 2657,13 PUANDAN KAPANDI
RUSYA'NIN KURSK BÖLGESİNDE İKİ UKRAYNALI İNSANSIZ HAVA ARACI DÜŞÜRÜLDÜ - TASS
ABD Savunma Bakanı Austin: Ukrayna'da savaşın doğası değişti bu yüzden Ukrayna'nın uzun menzilli atışlara ihtiyacı var, Ukrayna tanklara ihtiyacı olduğunu dile getirdi
Blinken: ABD, Kiev'deki büyükelçiliğin ne zaman yeniden açılacağına bilinçli ve dikkatli bir şekilde karar verecek
Facebookta Paylaş