Haftalık Bülten (Piramit Menkul)

Yeni Haftanın Gündemi ve Beklentiler
• 17 Ekim Pazartesi Japonya; Sanayi Üretimi (Ağustos) Türkiye; Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi (Eylül) ABD; NY Empire State İmalat Endeksi (Ekim)
• 18 Ekim Salı Çin; GSYİH (3Ç22), Almanya; ZEW Ekonomik Güven Endeksi (Ekim) Euro Bölgesi; ZEW Ekonomik Güven Endeksi (Ekim) Türkiye; Konut Fiyat Endeksi (Ağustos) ABD; Sanayi Üretimi (Eylül)
• 19 Ekim Çarşamba İngiltere; Enflasyon Verileri (Eylül) Euro Bölgesi; TÜFE (Eylül) ABD; Konut Başlangıçları, İnşaat İzinleri (Eylül), Bej Kitap
• 20 Ekim Perşembe Çin; PBoC Kredi Ana Faiz Oranı Almanya; ÜFE (Eylül) Türkiye; TCMB Faiz Kararı (Ekim), Merkezi Yönetim Borç Stoku (Eylül) ABD; Philadelphia Fed İmalat Endeksi (Ekim), İkinci El Konut Satışları (Eylül)
• 21 Ekim Cuma İngiltere; Perakende Satışlar (Eylül) Türkiye; Tüketici Güven Endeksi (Ekim) Euro Bölgesi; Tüketici Güven Endeksi (Ekim)
- ABD enflasyon verisiyle küresel piyasalarda çalkantılı geçen haftanın ardından görece sakin bir veri akışı olacak. ABD’li şirketlerin üçüncü çeyrek bilançoları, konut sektörüne ilişkin bir dizi veri ve Çin’de üçüncü çeyrek büyüme rakamları gündemde öne çıkıyor.
ABD bilanço sezonu açısından en yoğun haftalardan bir hafta olacak. Çeşitli sektörlerden birçok şirket üçüncü çeyrek finansallarını yayınlayacaklar. Pazartesi Bank of America (BofA), Charles Schwab, Bank of NY Mellon, salı Johnson & Johnson, Netflix, United Airlines, çarşamba Tesla, Procter & Gamble, IBM, perşembe günü Barclays, American Airlines, cuma günü American Express ve Goldman Sachs bilançoları takip edilecek. Ekonomik yavaşlama, güçlü dolar ve yüksek enflasyonun etkisiyle S&P500 Endeks şirketlerinin çeyreklik kârındaki artışın 3Ç20 dönemindeki gerilemeden bu yana en düşük seviyeye gerilemesi beklenmekte. Resesyon endişeleri bağlamında şirketlerin gelecek yıla ilişkin tahminleri de piyasanın risk iştahını değerlendirme açısından önemli olacaktır.
Bu hafta ABD konut sektörüne ilişkin bir dizi veri takip edilecek. Çarşamba günü eylül ayına ilişkin konut başlangıçları ve inşaat izinleri verileri açıklanacak. Konut başlangıçlarının ağustosta 1,58 milyon ile beklenmedik bir şekilde yüksek gelmesinin ardından 1,48 milyona gerilemesi beklenmekte. İnşaat izinlerinin 1,54 milyondan 1,53 milyona gerilemesi beklenmekte. Perşembe günü ayı döneme ilişkin ikinci el konut satışları verisi yayınlanacak. Verinin yükselen mortgage faizlerinden dolayı düşen konut talebinin etkisiyle 4,8 milyondan 4,7 milyona gerilemesi beklenmekte. ABD’de %7’ye yaklaşan otuz yıl vadeli sabit mortgage faizi 2002’den beri en yüksek seviyede bulunuyor. Konut fiyatları on yıldan beri ilk kez temmuzda düşüş kaydetmişti.
Çin’in üçüncü çeyrek büyüme rakamları bu hafta izlenecek verileri arasında öne çıkıyor. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin eylülde sona eren üç aylık dönemde bir önceki çeyreğe göre %3,5, yıllık bazda %3,4 büyüdüğü tahmin ediliyor. Kovid kısıtlamalarının etkisiyle ikinci çeyrekte bir önceki döneme göre %2,6 küçülen Çin ekonomisi 2022’de elli yılın en düşük büyüme oranına gerileyebilir. Yılın tamamı için resmi büyüme hedefi %5,5 seviyesinde bulunuyor.
Ayrıca, geçen hafta yayınlanan enflasyon verilerinin ardından Fed yetkililerinin duruşunda değişiklik olup olmadığı izlenecek. Hafta boyunca Federal Açık Piyasa Komitesi’nde (FOMC) oy hakkı bulunan St. Louis Fed Başkanı James Bullard, Guvernör Michelle Bowman ve New York Fed Başkanı John Williams’ın konuşmaları takip edilecek. Çarşamba günü Fed’in Bej Kitap raporu yayınlanacak. ABD’de pazartesi günü NY Empire State İmalat Endeksi, perşembe Philadelphia Fed İmalat Endeksi izlenecek. Her iki göstergenin de daralma bölgesinde kalması beklenmekte.

- Yurt içinde haftanın en önemli gündem maddesi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararı olacak. Foreks anketine göre TCMB’nin perşembe günkü para politikası toplantısından 100bp faiz indirimi kararı çıkması beklenmekte. Banka eylül toplantısında haftalık repo faizini 100bp indirerek %12 seviyesine çekmişti. Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanlığı (HMB) perşembe günü eylül ayı Merkezi Yönetim Borç İstatistiklerini yayınlayacak. Brüt borç stoku ağustos sonu itibarıyla 3,65trln TL oldu. Borç stokunun 1,21trln TL kısmı Türk Lirası, 2,45trln TL kısmı yabancı para cinsi borçlardan oluştu.
Hafta boyunca eylül bütçe dengesi, ağustos ayı konut fiyat endeksi, eylül merkezi yönetim borç stoku ve ekim ayı tüketici güven endeksi takip edilecek.
Merkezi yönetim bütçe dengesi ağustosta 3,59mlr TL fazla verirken faiz dışı denge 26,23mlr TL fazla vermişti. Eylül verisi haftanın ilk işlem gününde yayınlanacak.
TCMB’nin salı günü yayınlayacağı Konut Fiyat Endeksi (KFE) temmuzda nominal olarak bir önceki aya göre %8, bir önceki yılın aynı dönemine göre %173,8 arttı. KFE yıllık bazda reel olarak %52,6 artış kaydetmişti.
TÜİK haftanın son işlem gününde tüketici güven endeksini yayınlayacak. Mevsim etkisinden arındırılmış endeks eylülde bir önceki aya göre %0,3 artışla 72,4 puana yükseldi.

Piramit Menkul Kıymetler A.Ş
www.piramitmenkul.com.tr

 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.