Haftalık Bülten (Piramit Menkul)

https://www.piramitmenkul.com.tr/Arastirma/ArastirmaRaporDosya/34707

Yeni Haftanın Gündemi ve Beklentiler
• 17 Ocak Pazartesi Çin; GSYİH (4Ç21) Türkiye; Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi (Aralık)
• 18 Ocak Salı Japonya; BoJ Faiz Kararı Türkiye; Konut Fiyat Endeksi (Kasım) Almanya; ZEW Ekonomik Güven Endeksi ABD; NY Empire State İmalat Endeks
• 19 Ocak Çarşamba İngiltere; TÜFE Almanya; TÜFE ABD; İnşaat İzinleri, Konut Başlangıçları
• 20 Ocak Perşembe Çin; PBOC Ana Faiz Oranı Almanya; ÜFE Euro Bölgesi; AMB Faiz Kararı, TÜFE Türkiye; TCMB Faiz Kararı, Merkezi Yönetim Borç Stoku ABD; İşsizlik Başvuruları, Philadelphia Fed İmalat Endeksi, İkinci El Konut Satışları, Ham Petrol Stokları
• 21 Ocak Cuma İngiltere; Perakende Satışlar Türkiye; Tüketici Güven Endeksi (Ocak)
- Piyasaların ABD’de kırk yılın zirvesine yükselen enflasyon verisi ve “şahin Fed” fiyatlamasıyla çalkantılı geçen haftayı karışık bir seyirle tamamlamalarının ardından, yeni haftada bankalarla başlayan 4Ç21 bilançoları gündemde olacak. ABD’de Martin Luther King Günü nedeniyle salı günü başlayacak yeni haftada Goldman Sachs, Bank of America (BofA) ve Morgan Stanley gibi finans devlerinin bilançoları takip edilecek. Ayrıca FAANG olarak anılan büyük teknoloji şirketlerinden Netflix’in finansalları açıklanacak. Fed’in agresif parasal sıkılaştırma beklentileri bağlamında şirketlerin yüksek faiz ortamında finansallarına ilişkin gelecek tahminleri önem arz etmektedir. Bu hafta riskli varlıklara yönelik risk iştahında Ukrayna kriziyle ilgili yaşanabilecek gelişmeler etkili olabilir. Tüm dünyanın diken üzerinde izlediği jeopolitik gerginlik dolayısıyla finansal piyasalarda kısa/orta vadeli volatilitenin artabileceğini düşünmekteyiz. Veri takviminde Çin’in hafta başında açıklanacak 4Ç21 GSYİH rakamları piyasaların takip edeceği önemli verilerden biri olacak. Çin’in 2021 büyümesine ilişkin ilk beklentiler Pekin’in resmi hedefiyle uyumlu olmasına karşın pandemi tedbirleri dolayısıyla ekonomik faaliyetlerin yavaşlaması, tedarik zincirlerinde yaşanan sorunların tahminlerden uzun sürmesi ve enerji maliyetlerindeki belirgin yükseliş nedeniyle beklentilerin artık iyimser kaldığı görülmektedir. Hafta boyunca izlenecek diğer önemli veriler İngiltere, Almanya ve Euro Bölgesi’nde enflasyon gelişmeleri ile AMB, BoJ ve PBOC’nin faiz kararları olacak.

- Yurt içi veri takviminde bu hafta Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi, Konut Fiyat Endeksi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı ve Tüketici Güven Endeksi öne çıkıyor. TCMB perşembe günkü para politikası toplantısının ardından TSİ 14.00’te faiz oranlarına ilişkin basın duyurusunu yayınlayacak. Politika faizini Eylül toplantısından bu yana toplam 500bp indirimle %14 seviyesine kadar düşüren bankanın perşembe günkü kararı bu haftanın en önemli gündem maddesi olacak. Foreks anketinden çıkan medyan beklenti politika faizinde herhangi bir değişikliğe gidilmeyeceği yönünde. Konut piyasası tarafında TCMB’nin yayınladığı son istatistiklere göre Konut Fiyat Endeksi (KFE) Ekim’de aylık %5,5, yıllık nominal %40, reel olarak %16,8 artmıştı. Salı günü kasım ayına ilişkin konut piyasası verileri yayınlanacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı aralık ayı ve 2021 yılının tamamına ilişkin bütçe gerçekleşmelerini yayınlayacak. Bir önceki ay yayınlanan rakamlara göre merkezi bütçe Kasım’da 32mlr TL fazla (Faiz dışı 47,3mlr TL fazla) verirken Ocak-Kasım döneminde 46,5mlr TL açık (Faiz dışı 125,4mlr TL fazla) verdi. Haftanın son işlem gününde TÜİK ocak ayı Tüketici Güven Endeksi’ni açıklayacak. Endeks Aralık’ta önceki aya göre %3,1 azalarak 71,1 puandan 68,9 puan ile tarihi düşük seviyeye gerilemişti. Borsa İstanbul tarafında; aralık ayının ikinci yarısında yurt içi piyasalarda yaşanan sert satışların ardından volatilitenin azalması ve hisse senedi işlem hacminde görülen kademeli artış sonrasındaki temkinli iyimser pozisyonumuzu korumaktayız. Ancak küresel risk iştahında belirleyici olabilecek jeopolitik gerginliğin kısa vadeli risklerde belirgin bir artışa neden olduğunun altını çiziyoruz.

Piramit Menkul Kıymetler A.Ş
www.piramitmenkul.com.tr

 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.