Haftalık Bülten (Piramit Menkul)

• 13 Haziran Pazartesi İngiltere; GSYİH, İmalat Üretimi Türkiye; Cari İşlemler Dengesi (Nisan), Sanayi Üretimi ve Perakende Satışlar (Nisan)
• 14 Haziran Salı Japonya; Sanayi Üretimi İngiltere; İşsizlik Oranı Almanya; TÜFE ZEW Ekonomik Güven Endeksi Euro Bölgesi; ZEW Ekonomik Güven Endeksi ABD; ÜFE
• 15 Haziran Çarşamba Türkiye; Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi (Mayıs), Tarım ÜFE (Mayıs), Konut Satışları Euro Bölgesi; Sanayi Üretimi ABD; Fed Faiz Kararı, FOMC Ekonomik Projeksiyonlar, Perakende Satışlar
• 16 Haziran Perşembe İngiltere; BoE Faiz Kararı Türkiye; Konut Fiyat Endeksi (Nisan) ABD; İnşaat İzinleri, Konut Başlangıçları, İşsizlik Başvuruları
• 17 Haziran Cuma Japonya; BoJ Faiz Kararı Türkiye; TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi (Haziran), Perakende Satışlar (Mayıs) Euro Bölgesi; TÜFE (Mayıs-Nihai) ABD; Sanayi Üretimi

- Hisse senedi piyasalarında yaşanan sert satışların ardından bu hafta ABD, İngiltere ve Japonya merkez bankalarının para politikası toplantıları, ABD’de ÜFE, perakende satışlar ve sanayi üretimi verileri ön planda olacak.
Fed’in iki günlük Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından çarşamba günü faiz kararı açıklanacak. Piyasa, politika yapıcıların sözlü yönlendirmesi doğrultusunda haziran ve temmuz aylarında 50’şer baz puanlık artırımlar bekliyor. Geçen hafta cuma günkü TÜFE verisinin beklentinin oldukça üzerinde gelmesi Fed’in daha da şahinleşebileceği yönündeki endişeleri artırsa da büyük bir ihtimalle beklentiye paralel bir karar çıkacaktır. Ancak enflasyonun beklentinin aksine zirve görmemiş olmasından dolayı parasal sıkılaştırmanın resesyona neden olacağına dair sinyaller risk iştahı açısından oldukça önemli. Zira piyasa Fed’in ekonomide durgunluğa neden olmadan enflasyonla mücadele edip edemeyeceğini test etmektedir. Bu nedenle haziran toplantısında faiz kararından ziyade temmuz sonrası için ipuçlarına, büyüme, enflasyon ve faizlerin seviyesine ilişkin yeni projeksiyonlara ve Başkan Jerome Powell’ın konuşmasına odaklanılabilir. Bu bağlamda hisse ve tahvil piyasalarındaki çalkantının sürebileceğini düşünmekteyiz. Federal fonlama faizinin üst bandı mart ve mayıs toplantılarındaki 25bp ve 50bp artırımların ardından mevcut durumda %1 seviyesinde bulunuyor.
Piyasalar çarşamba günkü Fed toplantısının ardından perşembe İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) faiz kararına odaklanacak. Beklenti bankanın art arda beşinci kez 25bp faiz artırımına gideceği yönünde. Pandemi kaynaklı parasal teşvikleri geri almaya başlayan ilk büyük merkez bankası BoE, ilk adımı aralık ayında atmıştı. Buna karşın İngiltere’de enflasyon rekor kırmaya devam ediyor. Ayrıca, İngiltere’de hafta boyunca büyüme ve işsizlik verileri yayınlanacak. Haftanın son işlem gününde Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) para politikası kararları takip edilecek. Yenin dolar karşısındaki kayıplarına ve enflasyonist baskıya karşın bankanın aşırı genişlemeci duruşunu koruması bekleniyor.
ABD’de bu hafta ÜFE, perakende satışlar, sanayi üretimi ve konut piyasasına ilişkin veriler izlenecek. Salı günü açıklanacak mayıs ÜFE verisinde yıllık beklenti %10,9 ile hafifçe gerilediği yönünde. Aylık beklenti %0,8 ile nisan ayının üzerinde olsa da son üç ayın altında. Çekirdek göstergelerde de kısmi bir yavaşlama bekleniyor. Perakende satışlar tarafında beklenti mayısta artış hızının azaldığını işaret ediyor. Tüketici harcamaları, yüksek enflasyon ve reel gelirlerdeki aşınmaya rağmen şimdiye kadar büyük ölçüde gücünü koruyabildi. Tüketim henüz önemli bir yavaşlama sinyali vermekten uzak görünmektedir.
ABD hisselerinde enflasyon ve parasal sıkılaştırma endişeleriyle haftanın ikinci yarısında sertleşen satışların ardından aşağı yönlü eğilimin ve yüksek volatilitenin sürebileceğini düşünmekteyiz. Fiyat baskısındaki gevşemenin beklenenden zayıf kalması para politikası ve ekonomik görünüme ilişkin belirsizliği artırmakta ve riskli varlıklar üzerinde baskı oluşturmaktadır.

- Yurt içinde hafta boyunca ödemeler dengesi istatistikleri, sanayi üretimi, konut satışları, bütçe dengesi ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Piyasa Katılımcıları Anketi takip edilecek.
TCMB haftanın ilk işlem gününde nisan ayı ödemeler dengesi istatistikleri ve cari işlemler dengesini açıklayacak. Cari denge martta 5,55mlr USD açık vermiş ve on iki aylık açık 24,22mlr USD olmuştu. Foreks anketinden çıkan beklenti nisanda 3,06mlr USD açık verildiğini işaret ediyor. Aynı gün TÜİK sanayi üretimi ve perakende satışlar verilerini yayınlayacak. Sanayi üretimi martta önceki aya göre %1,8 azalırken yıllık bazda %9,6 artmıştı. Foreks’in anketine göre nisanda yıllık %9 artış bekleniyor. Perakende satışlar martta aylık %0,3, yıllık %2,5 arttı.
Çarşamba günü Hazine ve Maliye Bakanlığı mayıs ayı merkezi yönetim bütçe gerçekleşmelerini, TÜİK mayıs tarım ÜFE ve konut satış istatistiklerini yayınlayacak. Merkez yönetim bütçe dengesi nisanda 50,17mlr TL açık verirken faiz dışı denge 31,03mlr TL açık vermişti. Tarım ÜFE nisanda aylık %17,76, yıllık %118,53 arttı. Konut satış istatistiklerine göre Türkiye genelinde konut satışları nisanda yıllık %38,8 arttı. Ocak-Nisan döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %26,2 artış kaydetti.
TCMB perşembe günü nisan ayı Konut Fiyat Endeksini (KFE) yayınlayacak. Martta bir önceki aya göre %9,3 artan KFE, yılık bazda nominal %110, reel olarak ise %29,7 artmıştı.
Haftanın son işlem gününde Merkez Bankası’nın haziran ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’nin sonuçları izlenecek. Katılımcıların cari yıl sonu TÜFE beklentisi mayısta %46,44’ten %57,92’ye, USDTRY kuru beklentisi 16,85’ten 17,57’ye çıkmıştı. 12 aylık TÜFE beklentisi %28,41’den %33,28’e, kur beklentisi 17,84’ten 18,47’ye yükselmişti. 2022 büyüme beklentisi %3,2’den %3,3’e yükseldi.
Borsa İstanbul tarafında; BIST100 Endeksi’nde düşüş majör endekslerdeki satışlara kıyasla sınırlı kalmış ve ekonomi yönetiminden beklenen yeni kararların açıklanmasının ardından yurt içinde belirsizlik bir ölçüde azalmış olsa da küresel merkez bankalarının para politikası toplantılarıyla geçecek haftada riskli varlıklara yönelik iştah sınırlı kalabilir. Yüksek volatilitenin devam edeceğini ve hisse senetlerinde temkinli pozisyonlanmanın korunması gerektiğini düşünmekteyiz.

Piramit Menkul Kıymetler A.Ş
www.piramitmenkul.com.tr

 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
İtalya-Almanya 10 yıllık tahvil faiz farkı 236.9 baz puanla Mayıs 2020'den bu yana en geniş seviyeye ulaştı
İngiltere/Sunak: (Büyüme verileri) Dünyadaki ülkelerde yavaşlayan bir büyüme görülüyor ve İngiltere bundan muaf değil
İtalya'nın 10 yıllık tahvil faizi %3.886 ile Ocak 2014'ten bu yana en yüksek seviyeye çıktı
G. KORE CUMHURBAŞKANI, YÜKSEK ENFLASYOMN VE YAŞAM MALİYETLERİİ AZALTMAYA YÖNELİK DESTEK OLACAK ÖNLEMLER İÇİN TALİMAT VERDİ -NEWS1
Facebookta Paylaş