Haftalık Bülten (Piramit Menkul)

https://www.piramitmenkul.com.tr/Arastirma/ArastirmaRaporDosya/40198

Yeni Haftanın Gündemi ve Beklentiler
" 12 Haziran Pazartesi Japonya; ÜFE (Mayıs) Türkiye; Cari Denge (Nisan), İş Gücü İstatistikleri (Nisan)
" 13 Haziran Salı Almanya; TÜFE (Mayıs), ZEW Ekonomik Güven Endeksi (Haziran) Türkiye; Perakende Satışlar (Nisan) Euro Bölgesi; ZEW Ekonomik Güven Endeksi (Haziran) ABD; TÜFE (Mayıs)
" 14 Haziran Çarşamba İngiltere; GSYİH (Nisan), İmalat Sanayi Üretimi (Nisan) ABD; ÜFE (Mayıs), Fed Faiz Kararı
" 15 Haziran Perşembe Türkiye; Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi (Mayıs), Tarım ÜFE (Mayıs), Konut Satışları (Mayıs) Euro Bölgesi; AMB Faiz Kararı ABD; Perakende Satışlar (Mayıs), Philadelphia Fed İmalat Endeksi (Haziran)
" 16 Haziran Cuma Japonya; BoJ Faiz Kararı Türkiye; TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi, Konut Fiyat Endeksi (Nisan) Euro Bölgesi; TÜFE (Mayıs) ABD; Michigan Tüketici Güven Endeksi (Haziran-Öncü)

- Küresel piyasalarda sakin bir haftanın ardından bu hafta yoğun bir veri akışı takip edilecek. ABD, Avrupa ve Japonya merkez bankalarının para politikası top
Haftanın en önemli gelişmesi Fed'in iki günlük para politikası toplantısının ardından çarşamba günkü faizi kararı olacak. Fed enflasyonla mücadelede son on toplantıda faiz artırımına gitti. Piyasanın büyük ölçüde beklentisi bankanın faiz artırımlarına ara vererek federal fonlama faizini %5,00-5,25 aralığında tutacağı yönünde. ABD ekonomisi yılın büyük bölümünde güçlü kalsa da yavaşlama sinyalleri mevcut. Bununla birlikte enflasyon, 2022'de görülen zirve seviyelerin altında ancak hala yüksek seyrediyor. Bu bağlamda enflasyon verilerinin seyri Fed'in faiz patikası açısından önemli olacaktır. Salı günü mayıs TÜFE, çarşamba günü ise ÜFE rakamları takip edilecek. Yakıt fiyatlarındaki düşüş ve talep bozulmasının etkisiyle aylık tüketici enflasyonunun %0,4'ten %0,3'e düşmesi, yıllık bazda ise %4,9'dan %4,1'e inmesi bekleniyor. Volatil gıda ve enerji fiyatları hariç çekirdek enflasyonun aylık %0,4 ile bir önceki aya göre değişmemesi, baz etkisiyle yıllık %5,5'ten %5,3'e gerilemesi beklenmekte. Üretici fiyatları tarafında, aylık enflasyonun %0,2'den %0,1'e, yıllık enflasyonun %2,3'ten %1,5'e gerilemesi bekleniyor. Piyasalar Fed'in yılsonuna doğru sert faiz indirimlerine gideceğini fiyatlamaya devam etmektedir.
Euro Bölgesi'nde perşembe günü Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) faiz kararı takip edilecek. Enflasyonist baskının azalmasıyla birlikte piyasaların beklentisi bankanın parasal sıkılaştırma döngüsünün sonuna yaklaştığı yönünde; temmuzda son bir faiz artırımı fiyatlanıyor.
Haftanın son işlem günü Japonya Merkez Bankası (BoJ) para politikası toplantısı kararını açıklayacak. Başkan Kazuo Ueda'nın sözlü yönlendirmesi doğrultusunda bankanın aşırı genişleyici para politikasında herhangi bir değişiklik beklenmemekte.
- Yurt içinde bu hafta görece yoğun bir veri takvimi mevcut. Haftanın ilk işlem günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) nisan ayı ödemeler dengesi istatistiklerini yayımlayacak. Cari işlemler dengesi martta 4,48mlr USD açık vermişti. Foreks Haber anketine göre piyasanın nisan ayı cari açığı için medyan tahmini 4,50mlr USD oldu. Martta, altın ve enerji hariç açık 1,37mlr USD seviyesinde gerçekleşti.
TÜİK salı günü nisan ayı perakende satış endekslerini yayımlayacak. Perakende satış hacmi martta aylık %7,3, yıllık %28,6 artmıştı. Perakende satışlar şubatta aylık %6,5 ile sert düşüş kaydetmişti.
Perşembe günü yurt içinde yoğun bir veri akışı izlenecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın açıklayacağı mayıs ayına ilişkin bütçe dengesi, TÜİK'in mayıs tarım ÜFE ve konut satışları verileri takip edilecek. Merkezi Yönetim bütçe dengesi nisanda 132,5mlr TL açık vererek ilk dört aylık açık 382,5mlr TL oldu. TÜİK'in son verilerine göre tarım ÜFE nisanda aylık %2,32 azalırken yıllık bazda %71,52 arttı. Türkiye genelinde konut satışları nisanda yıllık %35,6 azalmıştı.
Haftanın son işlem günü TCMB'nin haziran ayına ilişkin Piyasa Katılımcıları Anketi yayımlanacak. Piyasanın yılsonu enflasyon beklentisi mayıs anketinde %37,77'den %37,17'ye gerilemişti. USDTRY kuru beklentisi ise 23,15'ten 23,09 seviyesine inmişti.



Piramit Menkul Kıymetler A.Ş
www.piramitmenkul.com.tr

 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.