Günlük Bülten (Yapı Kredi Bankası)

Kısa vadenin en kritik haftasına başlıyoruz. Yatırımcıların yön arayışı-kararsızlığı, piyasaların seyrinin netleşmesi için önümüzdeki iki-üç gün belirleyici olabilir diye düşünüyoruz.
Yarın ABD TÜFE verisi, Çarşamba FED faiz karar seti, Perşembe ECB faiz karar seti açıklanacak.
ABD TÜFE verisinin manşette belirgin düşmesi, çekirdekte ise sınırlı düşmesi bekleniyor. Sonucun beklentilerin neresine düşeceği önemli. Daha zayıf bir sonuç enflasyon endişelerin azaltabilir. Piyasa ve FED rahatlayabilir. Dirençli enflasyon ise negatif bir hava yaratabilir.
Merkez bankaları tarafında FED'in faizi değiştirmeyeceği öngörüsü hakim konumda. Faiz haricinde Powell'ın ne söyleyeceği de önemli. Sabit bırakma opsiyonu büyük oranda fiyatlanmış durumda. Majör bir etki yapmayabilir. Kararın faiz artışı şeklinde olması ise baskı yaratabilir. Bir de Powell'ın çizeceği çerçeve önemli. Faize dokunmayan FED, şahin başkanla denge arayabilir. Mühim konu FED faizinin tepe noktaya gelip gelmediğinin söylenmesi-sinyallenmesi.
Avrupa merkez bankası ECB'nin 25 baz puan faiz artırması bekleniyor. Karar sonrası başkan Lagarde konuşacak. Geçen hafta Lagarde'ın, enflasyonun tepe yapmamış olabileceğini söylediğini belirtelim.
Yukarıdaki ifade ettiğimiz haber akışı öncesi piyasanın temkinli modda fiyatlama yapmasını bekliyoruz. Sonrasında ise haber akışına bağlı yön tayini mümkün olabilir.
ABD hisse endeksleri Cuma hafif pozitif kapandı. Avrupa borsaları ise negatif tarafta kaldı, yüzde yarıma varan düşüşler oldu. Tahvil faizleri biraz yükseldi. Kıymetli madenler baskı gördü. Usd biraz primlendi.
Bu sabah globalde risk iştahı sınırlı pozitif. ABD vadelileri yüzde çeyrek civarı artı. Asya borsaları ise çoğunlukla artı. Japonya yüzde yarıma yakın, Çin hafif artı. Hong Kong yüzde çeyrek civarı satıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,76%, Dolar Endeksi 103,5, ons altın 1.958 Usd civarında işlem görüyor.

Lokal tarafta dün borsa yüzde 1,3 civarı primlendi. TL Tahvillerde faizler kısa ve uzun tarafta hafif yükseldi. kaldı. Eurobondlar alıcılı idi. TL ise zayıfladı (geniş resimde TL'nin değer kaybı söz konusu).
Lokal varlıklar ekonomi yönetimi isimlerinin ve ekonomi yönetimi yaklaşımının netleşmesini bekliyor. Bu beklenti ise iyimser bir havada geçiyor. Olumlu havanın sürmesi beklentilerin ne oranda karşılanacağına bağlı diye değerlendiriyoruz.
Hazine bu hafta 3 ihale ile Haziran ayı finansman programına başlıyor.
Veri tarafında bugün cari açık, işsizlik oranı, Perşembe merkezi bütçe dengesi öne çıkıyor.


Usd/TL:
Hareket potansiyeli olan haftaya başlıyoruz. Yarın ABD TÜFE verisi, Çarşamba FED faiz kararı seti açıklanacak. Enflasyonun manşetin belirgin, çekirdeğinde sınırlı düşüş olmasını bekliyor piyasa. Verinin sonucu hem piyasalara hem FED'e sinyal verebilir. Piyasa, Çarşamba günü FED'in faizi değiştirmeyeceğini öngörüyor. Faiz artışı sürpriz olabilir. Bir de sözlü yönlendirme kısmı da önemli. Karara kadar piyasa sınırlı iyimser modda olmayı sürdürebilir diye düşünüyoruz. Dolar Endeksi 103,6 civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta yeni ekonomi yönetiminin oluşması ve aksiyon alması bekleniyor. Tabii bu bekleme süreci iyimser modda gerçekleşiyor.
Kurun yukarı yönde hareketi koruyor. Bu sabah 23,60 civarında işlem görüyor. Aşağıda 23,40 ve 23,20; yukarıda 24,00 ve 25,00 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono:
Hazine bu hafta 3 ihale düzenleyecek. Bugün 1 yıl vadeli sabit kuponlu, yarın 7 yıl vadeli değişken kuponlu ve 9 yıl vadeli sabit kuponlu kıymetleri ihraç edecek.
Tahvil piyasası da diğer lokal varlıklar gibi yeni ekonomi yönetimini bekliyor. Gösterge tahvil faizleri 15-16% seviyelerine geldiler. Yukarı potansiyel taşıyorlar. Tabii bunun için kural setinin değişmesine ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz.
Globalde ABD istihdam verisinin biraz zayıf gelmesi moral verdi. FED'in faizi değiştirmemesi bekleniyor. Piyasanın tamamına yakını buna göre fiyatlama yapıyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller Cuma gününü sırasıyla 20 baz puan artışla %15,69 ve 25 baz puan artışla %15,10 ile tamamladı.


Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Yükseliş eğilimi gün içi düzeltmelerle rağmen gücünü koruyor...
Cuma günü alıcılı bir seyir izleyen hisse senedi piyasasında BIST100 Endeksi günü %1,31'lik artışla 5,626 seviyesinden tamamladı.
Genel olarak baktığımızda, son dönemde dikkat çektiğimiz üçgen formundaki sıkışmanın yukarı yönde kırılmasının ardından, TL zirvenin bulunduğu 5,700 bölgesine doğru sert bir yükseliş eğiliminin etkili olduğu piyasada, geçen haftanın son 2 gününde seans içi dalgalanmalarla da yatay bir realizasyon eğiliminin etkili olduğunu söyleyebiliriz Haftanın getiri lideri Ulaştırma Endeksi olurken (%16,6) BIST100 Endeksi hafta boyunca %10'lluk bir getiriye imza atmayı başardı. Sınai Endeksi haftayı %8,46'lık yükselişle tamamlarken, XBANK Endeksindeki değer kazancı ise, %6,26 olarak gerçekleşti.
Önümüzdeki sürece baktığımızda da, artık ana direnç olarak TL zirvenin bulunduğu 5,700 bölgesini izlemeye devam ediyoruz.
Beklentimiz, son dönemdeki hızlı yükselişin ardından bir süre 5,700-5,500 aralığında dinlenme/ realizasyon ihtimali bulunsa da, piyasadaki yukarı yönlü eğilimin TL bazında yeni zirve hedefiyle devam etme ihtimalini yüksek görüyoruz.


Eur/Usd:
Kritik haftaya başlıyoruz. ABD kaynaklı haber akışının bu haftayı da domine etmesini bekliyoruz. Yarın ABD TÜFE, Çarşamba FED faiz karar seti önemli.
ABD tüketici enflasyonunun manşette belirgin düşmesi, çekirdekte sınırlı düşmesi bekleniyor. Piyasa bu beklenti üzerinden fiyatlama yapıyor.
FED faiz kararının 'sabit tutmak' şeklinde olması çoğunluk tarafından bekleniyor. Fiyatlama bunun üzerinden yapılıyor.
Piyasalar için enflasyonun beklenenden düşük gelmesi olumlu etki anlamına gelebilir. Bu FED için de benzer anlam ifade edebilir. O vakit Çarşamba FED'i daha ılımlı görebiliriz (faiz kararı ve sözlü yönlendirme).
Sürpriz tarafında ise enflasyonun beklenti üstü gelmesi Salı'dan itibaren piyasaların (ve FED'in) kasılmasına yol açabilir. Bu taraftaki marj verideki sapma oranına bağlı olarak daha fazla olabilir.
Perşembe günü ECB faiz kararını açıklayacak. 25 baz puan faiz artışı bekleniyor. Başkan Lagarde'ın konuşması da önemli.
Haftaya temkinli iyimser modla başlanıyor. Bu yarın ABD TÜFE verisine dek sürebilir. Sonrası ise veriye bağlı.
Bu sabah 1,074 seviyesindeki paritede 1,071 ve 1,067 seviyeleri gün içi destek; 1,077 ve 1,082 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Gbp/Usd:
Piyasa FED'in faiz artışı için Haziran'dan ziyade Temmuz toplantısına daha fazla ihtimal veriyor. Çarşamba akşamı 'sabit bıraktık' denilmesi ¾ ihtimale sahip. Diğer yanda ise yarın açıklanacak TÜFE verisi bekleniyor. TÜFE piyasa ve aynı zamanda FED için sinyal etkisine sahip.
Veri akışına baktığımızda işsizlik, sanayi üretimi İngiltere tarafında öne çıkıyor. ABD tarafı daha kalabalık. Sapmalar hareket yaratabilir.
Bu sabah 1,257 seviyesinde bulunan paritede 1,254 ve 1,25 seviyeleri gün içi destek; 1,259 ve 1,263 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Altın:
Karar verme haftasına giriyoruz. Piyasalar kısa vade için karar verecekler bizce. Parametreler ise ABD TÜFE verisi ve FED faiz karar seti. Piyasalar temkinli iyimser modda bekliyor. Sonuçlar rahatsız edici olmaz ise piyasa haftanın devamını olumlu fiyatlama ile sürdürebilir. Eğer yarın ABD enflasyonu direnç gösterirse FED biraz daha şahin olabilir. Tabii bu direkt faiz artırır demek değil. Ancak sözlü yönlendirmesinin tonunu buna göre ayarlayabilir.
Ilımlı TÜFE, ılımlı FED Dolar Endeksi'nde ve tahvil faizlerinde aşağı yönü işarete edebilir. Bu, kıymetli madenler için lehte fiyatlama sağlayabilir. Veri akışı güçlü olursa ise altın ve gümüş baskılanabilir.
Kıymetli madenler haftaya yatay başlamasını bekliyoruz. Haftanın devamı yukarıda ifade ettiğimiz gibi ABD haber akışına bağlı.
Bu sabah 1.958 Usd seviyesindeki ons altında 1.951 ve 1.941 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.965 ve 1.989 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Eurobond:
ABD 10 yıllık tahvil faizi bu ay 3,60-3,85% aralığında hareket etti. Bu hafta bu aralığın dışına çıkabilir. Hareket aralığı genişleyebilir. Benzer genişlemeyi diğer tahviller de yapabilir. Zira FED faiz kararı ve ABD TÜFE verisi önemli iki parametre. Bugün bekle gör şeklinde geçebilir. Ancak yarın TÜFE verisinden itibaren hareketlilik başlayabilir.
Yakın vadenin seyri TÜFE ve FED ile netleşebilir. Piyasa temkinli iyimser modda hareket ediyor. Yalnız tahvil piyasasının tam olarak FED iyimserliğini fiyatladığını söylemek zor. Son dönemde varlıklar arasındaki senkron da zayıflamış durumda.
Lokal varlıklar için iç gündem daha önemli. Yeni ekonomi kadrosunun oluşması ve yeni ekonomi yaklaşımının ortaya konulması bekleniyor. Bu süreç Türkiye eurobondları için de değerli. Türkiye 5 yıllık CDS'i haftayı 509 baz puan ile tamamladı.
Eurobondlar Cuma alıcılı seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 31-34 cent; orta vadelilerde 52-85 cent; uzunlarda 135-138 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 8,28%, 8,67% ve 8,93% oldu.

  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.