Haftalık Bülten (Piramit Menkul)

Yeni Haftanın Gündemi ve Beklentiler
• 08 Ağustos Pazartesi Türkiye; İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi (Temmuz) Euro Bölgesi; Sentix Yatırımcı Güven Endeksi
• 10 Ağustos Çarşamba Japonya; ÜFE (Temmuz) Çin; ÜFE-TÜFE (Temmuz) Almanya; TÜFE (Temmuz) Türkiye; İşsizlik Oranı (Haziran) ABD; TÜFE (Temmuz)
• 11 Ağustos Perşembe Türkiye; Cari İşlemler Dengesi (Haziran) ABD; ÜFE (Temmuz)
• 12 Ağustos Cuma İngiltere; GSYİH (2Ç22-Öncü), İmalat Üretimi Türkiye; TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi (Ağustos), Sanayi Üretimi, Perakende Satış Hacmi (Haziran) Euro Bölgesi; Sanayi Üretimi ABD; Michigan Tüketici Güven Endeksi

- ABD’de beklenenden oldukça güçlü gelen tarım dışı istihdam rakamlarının ardından piyasalardaki iyimserliğin azalması sonrasında bu hafta açıklanacak ABD enflasyon verileri hisse senetlerinin kısa vadeli yönünde belirleyici olabilir.

ABD ekonomisinin teknik olarak resesyona girmesine karşın siyaset ve ekonomi yönetiminin iş gücü piyasasındaki sıkılığa dikkat çeken değerlendirmeleri, Fed Başkanı Jerome Powell’ın, temmuz ayı para politikası toplantısı sonrasındaki açıklamalarında eylül ayındaki faiz kararının ekonomik verilere bağlı olacağını belirtmesi vb. gelişmeler doğrultusunda “resesyon” algısı ve Fed’in faiz artırım patikasına ilişkin piyasa beklentilerinde istihdam piyasasındaki kısa vadedeki gelişmelerin belirleyici olabileceğini belirtmiştik. Zira cuma günkü istihdam verisi sonrasında ikinci çeyrek bilançolarından kaynaklı iyimserlik azaldı. Fed’e ilişkin agresif sıkılaştırma beklentilerinin güç kazanmasıyla birlikte ABD endeks vadelileri haftanın son işlem gününü karışık bir seyirle tamamlarken tahvil piyasasında sert satışlar izlendi.

Bu haftaki verilerin enflasyonun yüksek seyrini koruduğunu işaret etmesi halinde hisse senedi piyasalardaki iyimser havanın daha fazla bozulabileceğini düşünmekteyiz. Fed’in eylül toplantısına kadar istihdam ve enflasyona ilişkin verilerde her iki yönde de güçlü sinyallerin riskli piyasaları olumsuz etkileyebileceğini ve volatilitenin artabileceğini düşünmekteyiz. S&P500 şirketlerinin çoğunun bilançolarını açıklamış olmasından dolayı piyasa büyük ölçüde ABD enflasyon verilerine odaklanacaktır.

Bu bağlamda çarşamba günü açıklanacak temmuz ayı TÜFE verisi kritik önemde olacak. Düşüş beklentilerine karşın büyük ölçüde gücünü koruyan tüketici fiyatlarındaki artışın geçen ay hazirana göre %0,2, geçen yılın aynı dönemine göre %8,7 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. TÜFE haziranda aylık %1,3, yıllık %9,1 (Kırk yılın zirvesi) olmuştu. Çekirdek enflasyonda aylık beklenti %0,7’den %0,5’e gerileme olacağı yönünde; yıllık bazda ise %5,9’dan %6,1’e yükselmesi bekleniyor. Fed’in resmi hedefi %2 seviyesinde bulunuyor. Perşembe günü açıklanacak üretici enflasyonunda aylık beklenti %1,1’den %0,3’e, yıllık ÜFE’nin %11,3’ten %10,4’e gerileme olacağı yönünde.

Piyasanın Fed beklentileri açısından eylül toplantısına kadar yakından takip edilecek diğer bir önemli konu Fed yetkililerinin konuşmaları olacak. Fed Guvernörü Michelle Bowman hafta sonu yaptığı konuşmasında Fed’in enflasyonla mücadele için 75bp faiz artırımını daha fazla değerlendirmesi gerektiğini söyledi. Bu hafta konuşması beklenen politika yapıcılar arasında Federal Açık Piyasa Komitesi’nde (FOMC) oy hakkı bulunan bir isim olmayacak. Chicago Fed Başkanı Charles Evans, Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari ve San Francisco Fed Başkanı Mary Daly’nin konuşması bekleniyor.

Haftanın son işlem gününde İngiltere’den ikinci çeyrek öncü büyüme verileri gelecek. ABD ekonomisinin teknik olarak resesyona girmesinin ardından İngiltere’nin de resesyona gireceği yönünde beklentiler artıyor. Geçen haftaki son toplantısında yirmi yedi yıldan sonra ilk kez 50bp faiz artırımına giden İngiltere Merkez Bankası (BoE) ekonominin 4Ç22’de başlayıp 4Ç23’te sona ermek üzere art arda beş çeyrek daralmasını bekliyor. Ayrıca banka, enflasyonun 2023 boyunca yüksek kalmasını beklemekte.

- Yurt içinde hafta boyunca işsizlik, ödemeler dengesi, sanayi üretimi, perakende satış hacmi verileri ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) bu ayki Piyasa Katılımcıları Anketi’nin sonuçları takip edilecek.

Haftanın ilk işlem gününde İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) temmuz ayına ilişkin Türkiye İhracat İklimi Endeksi yayınlanacak. Avrupa’nın büyük bölümü ve ABD’de yavaşlama görülürken ihracat iklimindeki iyileşme haziranda yavaşlamaya devam etmişti. Endeks söz konusu dönemde 51,8 puan ile Şubat 2021’den bu yana en düşük değeri aldı.

TÜİK çarşamba günü haziran ayına ilişkin İş Gücü İstatistiklerini açıklayacak. Mevsim etkisinden arındırılmış (MA) işsizlik oranı mayısta %10,9 seviyesinde gerçekleşirken genç nüfusta MA işsizlik %20,3 olmuştu. Aynı dönemde MA atıl işgücü oranı %22,4 oldu.
TCMB perşembe günü haziran ayı Ödemeler Dengesi Gelişmelerini yayınlayacak. Cari işlemler hesabı mayısta geçen yılın aynı dönemine göre 3,15mlr USD artarak 6,47mlr USD olmuştu. Aynı dönem itibarıyla on iki aylık cari açık 29,44mlr USD seviyesinde gerçekleşti. Altın ve enerji hariç denge mayısta 388mn USD fazla verdi. Foreks’in anketine göre piyasanın medyan beklentisi haziranda 3,64mlr USD açık verileceği yönünde.

Haftanın son işlem gününde TCMB bu ayın Piyasa Katılımcıları Anketi’nin sonuçlarını duyuracak. Temmuz anketi itibarıyla katılımcıların yıl sonu TÜFE artışı beklentisi %64,59’dan %69,94 seviyesine yükselmiş durumda. 12 aylık TÜFE artışı beklentisi %37,91’den %40,23’e yükseldi. Ayrıca, cuma günü TÜİK haziran ayı sanayi üretimi ve perakende satışlar verilerini yayınlayacak. Sanayi Üretim Endeksi aylık %0,5, yıllık %9,1 artmıştı. Perakende satış hacmi aynı dönemde aylık %1,9, yıllık %20,8 arttı.

Borsa İstanbul tarafında BIST100 Endeksi’nin rekor seviyeleri aşarak güçlü yükseliş eğilimini korumasına karşın küresel piyasalardaki gelişmeler doğrultusunda hisse senedi piyasalarındaki iyimserliğin azalmasıyla kısa vadeli risklerin arttığını/artabileceğini düşünmekteyiz. ABD enflasyon verileriyle birlikte hafta boyunca her iki yönde de hareketlilik artabilir.

Piramit Menkul Kıymetler A.Ş
www.piramitmenkul.com.tr

 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.