Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

KÜRESEL PİYASALAR BU HAFTA ABD ENFLASYON VERİSİNE ODAKLANACAK

Borsa Istanbul Cyma günü %0,98 yükseliş ile 2.750,49 seviyesinden kapatırken işlem hacmi ise 49,7 milyar TL olarak gerçekleşti. Endeks gün içi en yüksek 2.762,95 seviyesini görürken en düşük 2.707,18 seviyesini gördü. Yurtdışı piyasalara bakıldığında ABD’de Dow Jones %0,23 yükseliş kaydederken, S&P 500 %0,16, Nasdaq %0,50 düşüşle kapattı. Avrupa Piyasalarında FTSE 100 %0,11, DAX %0,65 ve CAC 40 %0,63 düşüşle kapattı. Asya piyasasının ilk işlemlerinde alıcılı işlem gözleniyor.

Küresel gelişmelere baktığımızda, yüksek enflasyon ve resesyon endişeleri ana gündem maddesi olmaya devam ediyor. Diğer yandan Çin-Tayvan arasında yaşanan gerginlik piyasa fiyatlamalarına dahil olmakta. Çin ordusu, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyaretinin ardından Tayvan Boğazı'nda yeni bir tatbikata başladı. Tatbikatların sona erdiğine dair resmi bir henüz yapılmadı. Küresel piyasalardaki risk algısını etkileyebilecek bir konumda olması bakımından gelişmeleri yakından takip ediyoruz.

ABD’de Cuma günü temmuz ayı tarım dışı istihdam verileri açıklandı. Buna göre tarım dışı istihdam 528 bin arttı. Piyasa beklentisi artışın 250 bin olması yönündeydi. Haziran ayı için 372 bin olarak açıklanan artış 398 bine revize edildi. Veri beklentilerden oldukça güçlü gelirken Eylül ayında gerçekleştirilecek Fed toplantısı önemini korumakta. Güçlü gelen veri sonrası resesyon ihtimali zayıflarken; Fed’in faiz artırım konusunda eli rahatlamış durumda.

ABD’de temmuz ayına ait tüketici enflasyonu verileri bu hafta çarşamba günü, üretici enflasyonu verileri de perşembe günü açıklanacak. Tüketici Fiyat Endeksi’nde yıllık 8,7, Üretici Fiyat Endeksi’nde de yıllık %10,4 artış açıklanması bekleniyor. Emtia ve petrol fiyatlarındaki geri çekilmeyle birlikte ABD enflasyonu Temmuz ayında daha düşük bir artış hızıyla artabilir. ABD Senatosu, Biden yönetiminin vergi, iklim ve sağlık konusundaki yasa tasarısını dün gerçekleştirilen oylamada kabul etti. Tasarının önümüzdeki on yılın sonuna kadar sera gazı emisyonlarının 2005 seviyelerine göre yaklaşık %40 oranında azaltılmasına yardımcı olması, şirketlerin vergi indirimlerinden yararlanarak daha az vergi ödemelerini önlemeyi ve Medicare’in ilk kez ilaç fiyatlarını müzakere etmesine izin vermeyi hedefliyor.
Yurt içi gelişmelere baktığımızda, Bu hafta sanayi üretimi, cari denge, işsizlik gibi önemli veriler takip edilecek. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin geçen hafta işaret ettiği Merkez Bankası rezerv verileri de perşembe günü açıklanacak.

Bugün yurtiçinde ve yurt dışında önemli bir veri akışı bulunmuyor.

USDTRY
Kurda 18TL altında kapanışlar gerçekleşmeye devam ediyor. Cuma günü beklentilerin üzerinde gerçekleşen ABD TDI veri seti sonrasında dolar endeksinde yaşanan yükselişe rağmen kurda yükselişin sınırlı kalmaya devam ettiğini söyleyebiliriz. Bugün veri akışı zayıf, bu nedenle yatay fiyatlamanın son 8 günde olduğu gibi gün içi dar bant aralığında devamını bekliyoruz. 17,90TL altında kapanışlar gerçekleşmesi durumunda alışlar için daha düşük seviyeler hedeflenebilir. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde kurda 17,98 ve 18,05 TL direnc¸ seviyesinin takip edilebilir. Olası satıs¸ baskısı durumunda ise 17,85 ve 17,75 TL destek seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY
Çaprazda paritenin güçlü dolar ile aşağı yönlü baskılanması ve Türk Lirası’nda yatay seyrin devamı 18,40TL seviyesinin geçilmemesine neden oluyor. Bugün yurt içinde veri akışı zayıf, Avrupa’da ise Sentix yatırımcı güveni verisi takip edilecek. Yatay fiyatlamanın devamını bekliyoruz. Paritede aşağı fiyatlamalar sınırlı kalmaya devam edecektir. Türk lirası ise yön belirlemeye çalışırken gelişmelerden minimum etkileniyor. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde kurda 18,40 ve 18,45 TL direnc¸ seviyesinin takip edilebilir. Olası satıs¸ baskısı durumunda ise 18,28 ve 18,10 TL destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD
Paritede Cuma günü ABD TDI verisi açıklanmadan önce 1,0250 seviyesi üzeri test edildi. Beklentilerin 2 katı üzerinde açıklanan TDI verisi sonrasında ise geri çekilme 1,0150 seviyesinin altına kadar devam etti. Bugün ABD’de veri akışı zayıf, Avrupa’da ise Sentix güven endeksi takip edilecek. Genel olarak 1,0150 altında kapanışlar gerçekleşmedikçe yükselişin veya yatay fiyatlamanın paritede devam edeceğini düşünüyoruz. Yaşanacak gelis¸meler c¸erc¸evesinde paritede 1,0230 ve 1,0250 direnc¸, olası satıs¸ baskısında ise 1,0150 ve 1,0100 destek seviyeleri takip edilebilir.

ONS ALTIN
Ons altında son iki günde 1795$ seviyesi test edilmesine rağmen bu seviyenin üzerine geçilemediğini görüyoruz. Son dönemde 1680$ seviyesinden başlayan yükselişte en önemli destekleyen başlık resesyon endişelerinin daha fazla dile getirilmesiydi. Cuma günü açıklanan ABD TDI verisi ise yüzde 3,5 işsizlik ve 528K açıklanan TDI verisi ile bu beklentinin yumuşamasına neden oldu. Güçlenen ABD doları ile birlikte ons altında geri çekilme yaşandığını gördük. Yaşanacak gelis¸meler c¸erc¸evesinde ons altında 1.780 ve 1.790 direnc¸, olası satıs¸ baskısında ise 1.765 ve 1.755 destek seviyeleri takip edilebilir.

GBPUSD
Paritede Perşembe günü BoE faiz artırırken reseyonun son çeyrekte gerçekleşeceğini söylemesi sonrasında yaşanan geri çekilmeye Cuma günü ABD’de açıklanan TDI verisinin de beklentileri aşması eklenince 1,20 seviyelerine kadar geri çekilme yaşandığını gördük. Bugün her iki bölgeden veri akışı sınırlı ve haftalık kapanış 1,20 seviyesi üzerinde gerçekleşti. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde paritede 1,2090 ve 1,2150 seviyesinin direnç, olası satış baskısının görülmesi durumunda ise 1,2050 ve 1.2000 seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.

USDJPY
Usd/Jpy paritesinde 135 seviyelerinde dengelenme çabaları devam ediyor. Fiyat tekrardan 50 günlük üssel hareketli ortalama olan 134 seviyesinin üzerine çıktı. 135,62 seviyeleri yükselişin devamı için önemli bir ara direnç noktası olacaktır. Çin- Tayvan arasında yaşanan gerginliğin tırmanması Japon yeni’ne olan talebi artırabilir. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde paritede 136 ve 137 seviyesi direnç, olası satış baskısının görülmesi durumunda 135 ve 134 seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.

BRENT PETROL
Brent petrol, kritik 100 dolar seviyesinin altına sarkmış durumda. Teknik açıdan 50 ve 100 günlük üssel hareketli ortalamasının altına gerileyen petrolde 92,30 dolar seviyesi önemli bir destek noktası. Bu seviyenin altında gerçekleşen haftalık kapanışlar neticesinde 90 dolar seviyelerine kadar geri çekilme söz konusu olabilir. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde brent petrolde 96 ve 97 dolar direnç; 94 ve 93 dolar ise destek olarak takip edilebilir.

GRAM ALTIN
Gram altında 1035TL Cuma günü ABD TDI verisi sonrasında ons altında yaşanan geri çekilme ile birlikte geçilemedi. Kur tarafında son 8 gündür yaşanan dar bant içinde gün içi işlemler ve yatay fiyatlama gram altında sınırlı etki ile karşılanırken, ons altında yaşanan fiyatlamalar 1000TL üzerindeki gram altın için etkili olmaya devam ediyor. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde gram altında 1035 ve 1045 dolar direnç; 1020 ve 1000 dolar ise destek olarak takip edilebilir.

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.