Yeni Haftanın Gündemi ve Beklentiler
• 05 Eylül Pazartesi Dünya Geneli; PMI Verileri Euro Bölgesi; Sentix Yatırımcı Güven Endeksi, Perakende Satışlar Türkiye; TÜFE/ÜFE (Ağustos)
• 06 Eylül Salı Almanya; Fabrika Siparişleri Türkiye; Reel Efektif Döviz Kuru (Ağustos) ABD; Markit Hizmet PMI, ISM İmalat Dışı PMI
• 07 Eylül Çarşamba Almanya; Sanayi Üretimi Euro Bölgesi; GSYİH (2Ç22-Nihai) Türkiye; Hazine Nakit Dengesi (Ağustos) ABD; Fed Bej Kitap
• 08 Eylül Perşembe Japonya; GSYİH (2Ç22-Nihai) Euro Bölgesi; AMB Faiz Kararı ABD; Haftalık İşsizlik Başvuruları, Ham Petrol Stokları
• 09 Eylül Cuma Çin; TÜFE/ÜFE
- ABD’nin tarım dışı istihdam raporu fiyatlamalarıyla geçen haftanın ardından Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) faiz kararı ve dünya genelinde PMI verileri yeni haftanın gündeminde olacak.
Temmuz ayında 50bp ile beklenti üzerinde faiz artırımına giden AMB’nin perşembe günkü para politikası toplantısından da 50bp faiz artırımı beklenmekte. Enflasyonla mücadele için 2011 yılından bu yana ilk kez temmuzda faiz artırımına giden AMB, daha fazla faiz artırımının yolda olduğunun sinyalini vermişti. 2014 yılından bu yana süren negatif faiz dönemini sonlandıran bankanın mevduat faizi %0,00, ana refinansman operasyonlarına uyguladığı faiz oranı %0,50, marjinal borç verme faizi %0,75 seviyesinde bulunuyor. Euro Bölgesi’nde yıllık enflasyonun geçen ay %9’u aşarak çift hanelere yaklaşması ve EURUSD paritesinin yirmi yılın en düşük seviyelerini görmesinin ardından, resesyon beklentilerine rağmen bazı politika yapıcılardan gelen açıklamaların da etkisiyle 75bp faiz artırımı beklentisi güç kazanmış durumda.
Reel sektörde küresel yavaşlama sinyali veren imalat verilerinin ardından haftanın ilk işlem gününde hizmet PMI verileri yayınlanacak. Japonya, Çin, Almanya, İngiltere ve Euro Bölgesi’nde ağustos ayının hizmet sektörü PMI’ları gelecek. Salı günü ABD’de Markit hizmet PMI ve ISM ağustos imalat dışı PMI rakamları takip edilecek. ISM imalat dışı PMI’nın geçen ay 56,7 puandan 55,5 puana gerilemesi bekleniyor.
Fed’in çarşamba günü yayınlanacak bej kitabı ve Başkan Jerome Powell’ın düşünce kuruluşu Cato Enstitüsü’nde perşembe günü yapacağı para politikasına ilişkin konuşması hafta boyunca izlenecek gelişmeler arasında bulunuyor. Ayrıca bu hafta, Avustralya ve Kanada merkez bankalarının para politikası toplantıları izlenecek.
ABD istihdam raporu beklentileri ve Avrupa enerji krizinden kaynaklı satış baskısıyla geçen haftanın ardından piyasanın, ay ortasında gelecek (Fed’in eylül toplantısı öncesindeki son önemli veri olan) ABD enflasyon rakamlarına odaklanacak olmasından dolayı yüksek volatilitenin devam edebileceğini düşünmekteyiz. Ayı piyasası içerisindeki hareketini sürdüren S&P500 Endeksi’nde, haziran ortasından beri takip edilen yukarı yönlü ara trendin ağustos ortasında son bulmasından bu yana düşüş eğiliminin devam ettiği görülmektedir.
- Küresel veri takvimine paralel olarak yurt içinde de görece sakin bir hafta olacak. Haftanın ilk işlem gününde TÜİK geçen ayın enflasyon gerçekleşmelerini açıklayacak. Ardından hafta boyunca haziran ayı Reel Efektif Döviz Kuru (REDK) ve geçen ayın Hazine nakit dengesi takip edilecek.
TÜİK verilerine göre TÜFE temmuzda yıllık %79,60, aylık %2,37 ve on iki aylık ortalamalara göre %49,65 artış kaydetti. En fazla yıllık artış yaşanan harcama grubu %119,11 ile ulaştırma olurken aylık bazda %6,98 ile sağlık grubu olmuştu. C Grubu çekirdek enflasyon yıllık %61,69, aylık %3,45 oldu. Aynı dönemde Yİ-ÜFE yıllık %144,61, aylık %5,17 arttı. Foreks’in anketine göre piyasanın ağustos tüketici enflasyonu medyan beklentisi yıllık %81,30, aylık %2,04 seviyesinde bulunuyor.
Enflasyon verilerinin ardından salı günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) aylık enflasyon raporunu yayınlayacak. Aynı gün TCMB’nin ağustos ayı REDK takip edilecek. TÜFE bazlı REDK temmuzda 53,08 puandan 54,01 puana yükselmişti.
Borsa İstanbul tarafında; ağustosta yaklaşık %22,3 yükselişle son on üç yılın en güçlü aylık performansını kaydeden BIST100 Endeksi, rekor seviyelerdeki seyrini sürdürerek, resesyon ve enflasyon endişelerinden dolayı baskı altındaki küresel endekslerden pozitif ayrışıyor. Kısa vadede pozitif görünüm korunmakla birlikte hızlı yükselişin ardından olası ara düzeltmelere karşı temkinli olunması gerektiğini düşünmekteyiz.
Piramit Menkul Kıymetler A.Ş
www.piramitmenkul.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.