Haftalık Bülten 03-07 Ocak 2022
https://www.piramitmenkul.com.tr/Arastirma/ArastirmaRaporDosya/34658
Yeni Haftanın Gündemi ve Beklentiler
* 03 Ocak Pazartesi Türkiye; Enflasyon Verileri (Aralık), İSO İmalat PMI (Aralık) Dünya Geneli; PMI Verileri
* 04 Ocak Salı Almanya; Perakende Satışlar, İşsizlik Oranı Türkiye; Dış Ticaret Dengesi (Aralık) ABD; JOLTs Açık İş Sayısı, ISM İmalat PMI
* 05 Ocak Çarşamba ABD; Ham Petrol Stokları, FOMC Tutanakları (14-15 Aralık Toplantısı) Dünya Geneli; PMI Verileri
* 06 Ocak Perşembe Almanya; Fabrika Siparişleri, TÜFE (Aralık-Öncü) ABD; İşsizlik Başvuruları, Fabrika Siparişleri
* 07 Ocak Cuma Euro Bölgesi; Tüketici Güveni, Perakende Satışlar, TÜFE ABD; İstihdam Raporu (Aralık) Türkiye; Hazine Nakit Dengesi (Kasım)
- Yeni yılın ilk haftasında piyasaların gündeminde 2021’nin son Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının tutanakları, ABD istihdam raporu ve ISM imalat PMI olacak. Fed, son para politikası toplantısının ardından aylık 120mlr USD tutarındaki varlık alımlarını azaltma hızını artıracağını, programın haziran yerine mart ayında sona ereceğini duyurmuştu. Noktasal grafiğe göre Fed yetkililerinin beklentisi 2022’de üç, 2023 sonuna kadar en az altı kez faiz artırımına gidileceği yönünde. İlk faiz artırımının mart ayında yapılabileceğine ilişkin bir piyasa beklentisi mevcut. Ek tahvil alımlarının sona ermesi ve sıfıra yakın seviyedeki politika faizinde artırım döngüsünün yaklaşmasıyla piyasaları destekleyen bol likidite ortamının cazibesi mart ayından sonra azalabilir. Zira Fed’in sıkılaştırmacı adımlarının etkisi, diğer merkez bankalarının benzer adımlarıyla birlikte küresel piyasaların tamamında hissedilecek. Çarşamba günü açıklanacak tutanaklar Fed’in sıkılaştırma sürecine ilişkin ne düşündüğüne dair ipucu verebilir. Bu haftanın diğer bir önemli gündem maddesi ABD’de aralık ayı istihdam raporu olacak. Tarım dışı istihdamın Kasım’da 210 bin artmasının ardından piyasa beklentisi geçen ay 400 bin civarında artış olduğu yönünde. İşsizlik oranının ise %4,2’den %4,1’e gerilemesi bekleniyor. Fed’in, Aralık toplantısında belirtildiği üzere, faiz artırımı döngüsüne başlamak için tam istihdam hedefine ulaşması şart değil. Ancak istihdam piyasasında toparlanmanın devamı sıkılaştırma süreci açısından kritik önemde bulunuyor. ABD istihdam piyasasına ilişkin bu hafta takip edilecek diğer bir gösterge JOLTs Kasım ayı açık iş sayısı olacak. Ekim’de işe alımlar istikrarını korurken 11 milyon civarında gerçekleşen açık iş sayısı istihdam piyasasında sıkılığın devam ettiğini işaret etmişti. Bu hafta dünya genelinde aralık ayı PMI rakamları yayınlanacak. Genel olarak piyasa beklentileri ekonomik faaliyetlerin güçlendiği yönünde. Hızlı yayılan omikron varyantının ekonomik görünüme yönelik önemli bir risk olarak görülmesine karşın toparlanma beklentilerinin belirgin bir şekilde bozulmaması olumlu. ABD’de ISM imalat PMI salı günü açıklanacak. Önceki ay 61,1 puan ile sektörde güçlü büyümeyi işaret eden veride Aralık beklentisi 60,4 puan seviyesinde bulunuyor.
- Bu hafta yurt içinde dikkatler 2022’nin ilk işlem gününde yayınlanacak geçen ayın ve 2021’nin enflasyon rakamlarında olacak. TÜİK’in verilerine göre tüketici fiyatları Kasım’da yıllık %21,31 ile üç yılın zirvesinde, aylık bazda ise %3,51 artarken (C grubu) çekirdek enflasyon yıllık %17,62, aylık %2,81 olmuştu. Gıda enflasyonundaki yüksek seyir yıllık %27,11 ile devam etti. Enerji maliyetlerindeki artışın etkili olduğu üretici tarafında %54,62 ile 19 yılın en yüksek yıllık enflasyonu yaşanırken aylık bazda artış %9,99 olmuştu. Üretici ve tüketici enflasyonu arasında açılmaya devam eden makas rekor kırmıştı. Döviz kurlarında son dönemde yaşanan hızlı yükseliş ve yüksek volatilitenin piyasanın enflasyon beklentilerini yukarı çektiğini görmekteyiz. Foreks anketine göre Aralık enflasyonuna ilişkin yıllık beklenti %29,20, aylık beklenti %8,10 seviyesinde oluştu. Enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) salı günü Kasım Ayı Fiyat Gelişmeleri raporunu yayınlayacak. Pazartesi günü takip edilecek diğer bir veri İstanbul Sanayi Odası’nın aralık ayı Türkiye PMI İmalat Sanayi Raporu olacak. Kasım’da 51,2 puandan 52 puana yükselen veri imalatçıların faaliyet koşullarının iyileştiğini işaret etmişti. Kasım’da talebi olumsuz etkileyen enflasyonist baskı ve devam eden tedarik zinciri aksaklıklarına rağmen üretim ve istihdam arttı; yeni siparişler yavaşladı. Hem yükselen hammadde fiyatları hem de kur artışına bağlı güçlü maliyet baskısının etkisiyle satış fiyatlarında rekor artış gerçekleşti.
Piramit Menkul Kıymetler A.Ş
www.piramitmenkul.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.