Haftalık Bülten (Odeabank)

Küresel makroekonomik veri akışı dünya ekonomisinin temellerindeki kademeli iyileşmeyi teyit etmeyi sürdürürken küresel risk iştahı pozitif bir seyir izledi. Önümüzdeki dönemde gelişmiş ekonomilerdeki politik gelişmelerin ve küresel büyümenin hızına ve enflasyon dinamiklerine ilişkin somut verilerin risk iştahı açısından önemli olmaya devam edeceği bir döneme ilerliyoruz. Önümüzdeki Mart ayına kadar geçecek süreçte gelişmiş ekonomilerde enflasyon göstergeleriyle beraber büyüme momentumunun küresel merkez bankalarında şahin tutumun devamını sağlayabileceğini ve bu yüzden faizlerde yukarı baskının sınırlı da olsa devam edebileceğini tahmin ediyoruz. Geçen hafta bu görüşlere bağlı olarak küresel faiz hadlerinde yukarı yönlü risklerin arttığını öngörmüştük. Avrupa Merkez Bankası geçen hafta para politikası duruşunu ve sözlü yönlendirmelerini sabit bırakırken AMB Başkanı Mario Draghi büyümenin yukarı yönlü sürprizler yapmasına rağmen enflasyonun ılımlı kaldığına dikkat çekti. Draghi, bir belirsizlik kaynağı olan Euro’daki oynaklığın yakından izlenmeye devam edildiğini yinelerken döviz kurları ile ilgili sorulara spekülatif bir cevap vermekten kaçındı. Mesajların genel itibarıyla AMB’nin döviz kurlarının mevcut seviyelerine yönelik henüz büyük bir kaygısı olmadığına işaret ettiğini düşünüyoruz. Bununla birlikte, AMB’nin orta vadede Euro’nun temel değerine yakınsayacağını beklediğine inanıyoruz. Bu karar ve mesajlar ışığında, Euro Bölgesi’nin büyüme ve enflasyon görünümünde beklenmedik bir gelişme yaşanmazsa AMB’nin 2018 ilk yarıda bekle-gör stratejisini izleyeceğini öngörüyoruz. İkinci yarıda ise daha sıkı bir para politikası duruşuna geçebileceğini düşünüyoruz. Öte yandan Japonya Merkez Bankası (BoJ) da beklentiler dahilinde para politikası faizini değiştirmezken makroekonomik göstergelere ilişkin beklentilerini sabit tuttu. Bununla birlikte, BoJ Başkanı Kuroda çıkış stratejisinden bahsetmek için erken olduğunu söylerken enflasyon görünümündeki aşağı yönlü risklerin azalddığına dikkat çekti. Bu yıl boyunca küresel faiz hadlerinin üzerindeki yukarı yönlü risklerin küresel borsalarda bir miktar değer kaybı riski yarattığını ve emtia fiyatları ile ABD hisse piyasalarında oluşabilecek aşağı yönlü risklerin gelişen ekonomilere karşı olan yatırımcı iştahında hızlıca değişime sebep olabileceğini tahmin ediyoruz.
ABD’de öncü hesaplamalara göre GSYH 2017 son çeyrekte yıllıklandırılmış olarak %3,0 olan tahminlerin altında %2,6 büyüdü. Özel sektör tüketim harcamaları beklentilerden güçlü büyüse de kamu harcamaları ve stok yatırımlarındaki zayıflıklar büyümeyi sınırladı. Öncü veriler büyümenin önümüzdeki günlerde yukarı yönde güncellenebileceğine işaret ederken özellikle özel sektör tüketimindeki canlılık büyüme görünümü açısından pozitif sinyaller veriyor. Bununla birlikte, Aralık’ta toplam dayanıklı mal siparişleri bir önceki aya göre %0,8’lik beklentilerin üzerinde %2,9 artarken çekirdek dayanıklı mal siparişler %0,6 artış tahminlerinin aksine %0,2 geriledi. Çeekirdek siparişlerdeki beklentilerin altında sonuçlar büyük ölçüde Kasım verilerindeki yukarı yönlü revizyondan kaynaklanırken detaylar ABD ekonomisindeki toparlanmanın hız kazandığına işaret ediyorlar.
Öncü hesaplamalara göre, Euro Bölgesi’nde imalat sanayi PMI Aralık’taki 60,6’dan Ocak’ta 60,3 olan beklentilerin altında kalarak 59,6’ya gerilerken hizmet sektörü PMI aynı dönemde 56,6’dan 56,4’lük tahminleri aşarak 57,6’ya yükseldi. Böylece bileşik PMI da aynı dönemde 58,1’den 57,9’a gerileceği tahminlerinin aksine 58,6’ya yükseldi. Almanya ve Fransa’da da imalat ve hizmet sektörleri Bölge geneliyle uyumlu bir tablo ortaya koyarken detaylar bölgede büyümenin genel olarak gücünü politik belirsizliklere rağmen yeni yılın ilk ayında da koruduğunu teyit ediyorlar.
Türkiye’de ise Resmi Gazete’de yayımlanan kararla, döviz geliri olmayan Türkiye’de yerleşik tüzel kişilerin döviz cinsi borçlanmalarına kısıtlama getirdi. Bu kapsamda 15 milyon Dolar’ın altında döviz kredisi kullanmak isteyen Türkkiye’de yerleşik tüzel kişiler sadece son üç yıldaki döviz gelirlerini aşmayacak tutarda döviz kredisi kullanabilecekler. Karar doğrultusunda, kullanım tarihinde 15 milyon Dolar’ın üzerinde döviz kredisi kullanacak Türkiye’de yerleşik tüzel kişiler, bankalar, kamu kuruluşları, banka dışı diğer finansal kuruluşlar ile makine teçhizat yatırımları ve kamu özel işbirliği kapsamında yapılan yatırımların finansmanında kullanılacak krediler bu kısıtlamadan muaf olacaklar. Söz konusu kısıtlama, resmi otoritelerin bir süre önce paylaştığı taslak ile uyumluyken firmaların döviz riski yönetimine katkıda bulunarak uzun vadede ülkenin finansal istikrarını güçlendirici bir etki yapabileceğini düşünüyoruz. Önümüzdeki günlerde, küresel risk iştahı ve TCMB’nin para politikası duruşu kadar jeopolitik riskler ve dış politik ilişkilerin Türk finansal varlıklar ve makroekonomik temeller açısından önemli olacağını düşünüyoruz.
Bu hafta yoğun veri gündemiyle beraber Fed para politikası toplantısı kararları önn planda olacak. Avrupa’da Ocak ayı enflasyonu ve 4.çeyrek büyümesi öncü değerleri, Japonya Aralık ayı sanayi üretimi, ABD Ocak ayı ISM endeksleri, ortalama saatlik kazançlar ve tarım dışı istihdam verileri açıklanacak. ABD’de ayrıca Fed kararları önemle takip edilecek. Türkiye’de ise Aralık ayı ticaret dengesi ve TCMB enflasyon raporu piyasa gündemini oluşturuyor. Şubat ayında küresel faiz hadlerine bir kademe daha yukarı yönlü hareket sonrasında küresel piyasalardaki risklerin azalabileceğini, faizlerdeki bu yukarı yönlü hareket sırasında gelişen ekonomilerin varlık fiyatlarında kayıpların gözlenebileceği ihtimalini değerlendiriyoruz. Bu hafta açıklanacak verilerle beraber piyasaların bir miktar daha dengeli seyredebileceğini fakat Şubat ayında oynaklığın artabileceğini düşünüyoruz. Bu görüşler doğrultusunda bu haftaki beklentilerimiz:
EURUSD: 1,1860 - 1,2680
USDTRY: 3,7150- 3,8480
BIST 100: 114.500 - 124.800
10 YILLIK BONO (Bileşik): %11,80 - %112,0
ALTIN: 1.320$ - 1.380$

Odea Bank A.Ş.
www.odeabank.com.tr

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
JAPONYA MALİYE BAKANI : KRİPTO PARALARIN G20 AJANDASINDA OLMASINI BEKLİYORUZ
TCMB TL depo karşılığı döviz depo ihalesinde TL faiz oranı % 12,75 ,dolar faiz oranı % 1,50 olacak
HİNDİSTAN MALİYE BAKANLIĞI RAPORU : 2017-18 MALİ YILINDA CARİ İŞLEMLER AÇIĞININ GSYİH'YA ORANININ ORTALAMA %+1.5-2 C,VARINDA OLMASI BEKLENİYOR
Merkez Bankası'nca açıklanan verilere göre bankaların serbest depoları toplamı 26372,0 milyon TL
Facebookta Paylaş