Haftalık Bülten (Odeabank)

Son zamanlarda belirttiğimiz küresel faizlerdeki yukarı yönlü riskler ve politik belirsizliklerin gelişen ekonomilerin varlık fiyatları üzerindeki baskının bir benzerini geçen hafta piyasalarda bir nebze yaşadık. TL faizleri ve kurun değer kaybettiği haftada gelişen ekonomilerin varlık fiyatlarında baskıyı aslında ABD faizlerindeki artış ihtimaliden daha çok tepe noktalarına yaklaşan emtia fiyatları ve politik riskler oluşturdu. Önümüzdeki 6 ay içinde küresel faiz hadlerinde yukarı yönlü risk olarak 60 baz puana yakın tahmin ettiğimiz baskı ise bu hafta ve Aralık ayına kadar geçecek süreçte bir kısım fiyatlanabilir. Bu dönemde yine önemle takip edilecek veriler ABD enflasyon, büyüme verileri ile gelişen ekonomilerin aktivite endeksleri ve büyüme verileri olacak. Önümüzdeki dönemlerde genel olarak hem gelişen hem gelişmekte olan ülkelerin büyüme eğilimlerinin mevcut seviyelerde stabilize olacağını fakat ABD'nin istisna olarak büyüme eğiliminin geçtiğimiz senelere göre daha güçlenebileceğini tahmin ediyoruz. Bu hafta Başkan Trump 1.yıl dönümünde vergi indirimi açıklaması ihtimali ile ABD'de bu ay ortasından itibaren güçlü gelmesi beklenen büyüme ve enflasyon verilerinin küresel faizlerde bu hafta ilave bir risk yarattığını düşünüyoruz. Hali hazırda düşük seviyelere gerilemiş 10 yıllık ABD faizlerine karşılık 3 yıllık vadeye kadar faizlerde baskının yukarı yönlü devam etmesi bu hafta içinde açıklanabilecek vergi reformları ile getiri eğrisinde riskin uzun vadede daha yüksek olduğuna işaret ediyor. Bu nedenle geçen haftalarda belirttiğimiz Dolar'ın güç kazanabileceği, Euro/Dolar'ın aşağı yönlü riskler taşıdığı doğrultusundaki görüşlerimizi korurken gelişen ekonomilerin varlık fiyatları ise hem küresel faiz hadlerinin yükselmesinden hem de kurlardaki emtia kaynaklı risklerden dolayı oynak seyredebilir. Yıl sonunda %2,65-2,70 aralığında olmasını tahmin ettiğimiz ABD 10 yıllık tahvil faizlerine bağlı olarak gelişen ekonomilerin varlık fiyatları üzerinde baskı ve kurlarındaa değer kaybının şiddetini artırabileceği önümüzdeki bir aylık sürede geçen haftalarda paylaştığımız tavsiyemizi koruyarak yatırımcılara temkinli olmalarını öneriyoruz. Bu hafta özelinde ise geçen haftaki kazanımlar sonrasında Dolar endeksinin ilk günlerde düşebileceğini düşünüyoruz fakat Çarşamba günü ve ertesinde geçen haftakine benzer sert hareketleri gözleme şansı var. Özellikle ABD tarafında vergi indirimi ile ilgili yapılacak açıklamalar ABD 10 yıllık faizinde 20 baz puana yakın yukarı yönlü risk yaratabilir.
ABD'de tarım dışı istihdam Ekim'de bir önceki aya göre 313 bin kişi olan tahminlerin altında 261 bin kişi azalırken önceki iki aya ilişkin istihdam artışları toplamda 90 bin kişi yukarı yönde revize edildiler. Öte yandan, ülkede işsizlik oranı Eylül'deki %4,2'den %4,1'e geriledi. Aynı zamanda, ülkede ortalama saatlik kazançlar Ekim'de aylık bazda %0,2 artış beklentilerinin aksine yatay kalırken Eylül verileri bir miktar aşağı revize edildi. Böylece ortalama saatlik kazançlarıın yıllık artış hızı Eylül'deki %2,8'den Ekim'de %2,4'e düştü. ABD'de imalat sanayi ISM aktivite endeksi Eylül'deki 60,8'den Ekim'de 59,5 olan tahminlerin altında kalarak 58,7'ye geriledi. Eylül'deki zirvenin ardından alt endekslerin geneline yayılmış bir yavaşlama görülse de detaylar ABD imalat sanayinin güçlü ve sürdürülebilir bir patikada büyüdüğünü teyit ediyorlar. Bununla birlikte, inşaat harcamaları Eylül'de bir önceki aya göre %0,2 düşüş beklentilerine karşın %0,3 artış kaydetti. ABD'de bireysel gelirler Eylül'de bir önceki aya göre tahminler dahilinde %0,4 artarken aynı dönemde bireysel harcamalar %0,9 olan beklentilerin hafif üzerinde %1,0 artış kaydetti. Böylece bireysel harcamalarda aylık bazda reel olarak %0,6'lık artış gerçekleşti. Aynı zamanda çekirdek PCE aylık enflasyonu tahminlerle uyumlu bir şekilde %0,1 olarak gelirken çekirdek PCE yıllık enflasyonu %1,3'te sabit kaldı. Gelir ve harcama verileri Ağustos'taki zayıf sonuçların ardından Eylül'de kademeli bir toparlanmayaa işaret ederken detaylar geçen hafta açıklanan beklentilerin üzerinde gelen üçüncü çeyrek GSYH büyümesi ile tutarlı bir tablo ortaya koyuyorlar. ABD'de vergi reformuna ilişkin açıklanabilecek program, Fed bilanço küçültmesi, enflasyon ve büyüme verileri etkileri ile ABD faizlerindeki aşağı yönlü risklerin ancak küresel jeopolitik risklerle oluşabileceğine işaret ediyor. Bu yüzden küresel faiz hadlerinde kademeli yukarı yönlü hareketlerin başlayacağını ve önümüzdeki 1 yıl boyunca etkisini göstereceğini tahmin ederken Dolar ve Euro faizlerinde maliyet risklerini yönetmek adına forward/swap gibi ileri vadeli türev araçlarıyla risk ve kar yönetimini gözetmeyi öneriyoruz.
İlk sonuçlara göre, Euro Bölgesi'nde GSYH 2017 üçüncü çeyrekte bir önceki döneme göre %0,5 olan tahminlerin üzerinde %0,6 büyürken GSYH yıllık büyüme hızı ikinci çeyrekteki %2,3'ten %2,5'e yükseldi. Üçüncü çeyrekte GSYH büyümesi tahminleri aşsa da momentumun ilk yarıya kıyasla sınırlı ölçüde ivme kaybettiği görülüyor. Buununla birlikte, Bölge genelinde işsizlik oranı Eylül'de Ağustos'taki %9,0'da sabit kalacağı tahminlerine karşın %8,9'a geriledi. Ekonomik aktivitedeki güçlü sonuçlara rağmen enflasyon dinamiklerindeki zayıf seyir devam ediyor. Öncü hesaplamalara göre, Euro Bölgesi'nde genel TÜFE yıllık enflasyonu Eylül'deki %1,5'te sabit kalacağı beklentilerinin aksine %1,4'e yavaşlarken çekirdek TÜFE yıllık enflasyonu %1,1'den %1,0 olan tahminlerin altında kalarak %0,9'a indi. Güçlü Euro'nun yanında hizmet sektörü fiyatlarındaki düşüşler Ekim'de enflasyonundaki ivme kaybında etkili oldu. Güçlü büyüme performansına rağmen enflasyonda devam eden zayıflıklar Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) genişlemeci para politikası duruşunun yerindeliğini teyit ederken büyüme ve enflasyon dinamiklerindeki tablo AMB'nin bir süre daha bekle-gör stratejisi izleyebileceği beklentilerimizi destekliyor.
Çin'de imalat sanayi resmi PMI Eylül'deki 52,4'ten Ekim'de, 52,0 olan tahminlerin altında kalarak, 51,6'ya düşerken hizmett sektörü PMI aynı dönemde 55,4'ten 54,3'e geriledi. PMI verilerindeki Ekim'deki düşüş kısmen aybaşındaki tatil ve Komünist Parti Kongresi kaynaklı geçici etkileri yansıtırken ekonomik aktivitenin son çeyreğe daha yavaş bir başlangıç yapmış olabileceğine işaret ediyorlar.
Japon Merkez Bankası (BoJ) beklentiler dahilinde para politikası faizini değiştirmezken büyüme ve enflasyon tahminlerinde küçük revizyonlara gitti. Enflasyon dinamiklerindeki belirsizliklere karşın büyüme görünümündeki olumlu gelişmelerden dolayı BoJ'un bir süre daha bekle-gör stratejisini sürdüreceğini öngörüyoruz.
İngiltere Merkez Bankası (BoE) piyasa ortalama beklentileri dahilinde politika faizlerini 25 baz puan artırırken varlık programında bir değişikliğe gidilmedi. Bununla birlikte, BoE ilerleyen dönemdeki faiz artırımlarında Brexit görüşmelerinin önemli bir faktör olacağı belirtilerek acele etmeyeceklerinin sinyalini verdi.
Bu hafta veri gündeminde ABD'de sakinken Avrupa'da Eylül ayı perakende satışları, Almanyya Eylül ayı cari işlemler dengesi ve sanayi üretimi, İngiltere Eylül sanayi üretimi ve dış ticaret dengesi önem kazanıyor. ABD tahvil faizlerinin artış eğiliminde olabileceğini, Euro/Dolar paritesinin bir derece daha düşebileceğini ve gelişen ekonomilerin kurlarında ve varlık fiyatlarında risklerin devam edebileceğini öngörüyoruz. Ayrıca ABD'de Başkan Trump yönetiminde 1 yıl dolmasına yaklaşırken vergi reformu konusunda uzlaşı sağlanabileceğini ve bu riskin gözetilmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Bu görüşler doğrultusunda bu haftaki beklentilerimiz:
EURUSD: 1,1350 - 1,1740
USDTRY: 3,8150 - 3,9560
BIST 100: 107.800 - 114.100
10 YILLIK BONO (Bileşik): %12,00 - %12,50
ALTIN: 1.240$ - 1.280$



Odea Bank A.Ş.
www.odeabank.com.tr

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumllar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
İNGİLTERE/SMMT : İNGİLTERE'DE İŞ DÜNYASI, FİLO VE TÜM ÖZEL ALICILARDAN ARAÇ TALEBİ EKİM AYINDA GERİLEDİ
İNGİLTERE'DE YENİ ARAÇ KAYITLARI EKİM AYINDA YILLIK %12.2 GERİLEYEREK 158.192 ADET OLDU
FAKIBABA:UCUZ ET SATIŞINI 6 TONDAN 10 TONA ÇIKARABİLİRİZ-HABERTÜRK
TCMB TL depo karşılığı döviz depo ihalesinde gelen teklif 250.00 milyon dolar
ECB/PRAET : PARA POLİTİKASI ÖNLEMLERİ EFEKTİF
TCMB TL depo karşılığı döviz depo ihalesinde TL faiz oranı % 12,25 ,dolar faiz oranı % 1,25 olacak
Facebookta Paylaş