Haftalık Bülten (Odeabank)

Geçen hafta ABD verilerinin beklentileri karşılamakta güçlük çekmesi ve Trump politikalarının uygulanması yönünde artan belirsizlik küresel bazda ABD faiz artışı beklentilerinde aşağı yönlü risk yaratması ile gelişen ekonomilerin kurlarında değer kazancı gözlendi. Trump'ın Paris anlaşmasına uyum sağlamayacağını açıklaması yanı sıra FBI tarafından Trump için bu hafta kamuyla paylaşılacak açıklamalar sonrasında yürütülecek soruşturma ABD yönetimine karşı güveni azaltıyor. Bu ekonomik ve politik sebeplerle ABD getiri eğrisi uzun vadeli faizleri bu yıl içindeki en düşük seviyelerini test ederken kısa ve orta vadeli faizlerde hareket daha sınırlı kalarak yıl içindeki destek noktalarının test edilmesiyle sonuçlandı. Fed Haziran ayı toplantısı öncesinde getiri eğrisinin aldığı bu durum Haziran ayında beklenen faiz artışının fiyatlanmasına fakat yılın geri kalanı için faiz artışı beklentileri tarihlerinin daha ötelenmesine sebep oldu. Çin'de artan para piyasası faizlerinin kredi büyümesi ve konut sektörü fiyatlarına etkisi ve Ortadoğu'daki jeopolitik belirsizlikler küresel finansal piyasalardaki ana sorunlar olarak önümüzdeki günlerde takip edilmesi gereken riskler arasında. Özellikle ABD borsa endeksleri üzerinde Çin veya Fed kaynaklı oluşabilecek risklerin gelişimi önem kazanıyor. Mevcut piyasa fiyatlamalarında gelişen ülkelerin kurlarında değer kazancı şansı uzun dönem yüksek faiz öneren ülkeler için geçerli olmaya devam ederken önümüzdeki dönemde nominal faiz büyüklüklerinden daha çok reel getirilerin önem kazanabileceğini ve bu yüzden gelişen ekonomilerin enflasyon patikalarının daha önem kazanabileceğini düşünüyoruz. Artan küresel politik risklerde Ortadoğu'da bugün açıklanan Katar'a karşı Mısır, Bahreyn, Yemen ve Suudi Arabistan'ın diplomatik ilişkilerini durdurma kararı ise önümüzdeki günlerde risk iştahını ciddi derecede etkileyebilir. Bu riskleri şimdilik radarımızda tutarken ABD getiri eğrisinde beklediğimiz daha yatay olma eğiliminin kurda ve faizlerde sınırlı iyyileşmelere destek verebileceğini fakat Ortadoğu bağlantılı risklerin önemle takip edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bugün açıklanan Türkiye Mayıs ayı enflasyon verisinin beklentilerimize paralel şekilde iyi gerçekleşmesinin ardından kazançların önümüzdeki dönemde de devam edebileceği sinyali verilse de küresel risklerin halen canlı kaldığını ve bu yüzden değer kazanç ve kayıplarının belli aralıklarda sınırlı kalabileceğini düşünüyoruz.
Geçen hafta makro veri gündeminde ABD'de tarım dışı istihdam Mayıs ayında aylık bazda 182 bin kişilik tahminlerin altında 138 bin kişi artarken, işsizlik oranı aynı dönemde %4,4'te sabit kalacağı yönündeki beklentilere karşın işgücüne katılımdaki düşüşle %4,3'e geriledi. Ortalama saatlik kazançlardaki aylık artış %0,2 ile beklentiler dahilinde gelirken yıllık ücret artış hızı %2,5'te sabit kaldı. Mayıs ayındaki zayıf istihdam sonuçlarının yanında Mart ve Nisan verilerinde yapılan aşağı yönlü revizyonlar ABD ekonomisinde ikinci çeyrekte beklenen toparlannmanın hızına ilişkin soru işaretlerini artırdı. Bununla birlikte, Nisan'da dış ticaret açığı 46,1 milyar Dolar olan beklentilerin üzerinde 47,6 milyar Dolar olarak gelirken Mart ayı dış ticaret açığı yukarı yönde revize edildi. Beige Book raporu ekonomik aktivitenin tüm bölgelerde sınırlı veya ılımlı bir hızda büyümeye devam ettiğine işaret ederken işgücü piyasasındaki sıkışıklığa karşın fiyatların sakin seyrettiğini teyit ediyor. Bununla birlikte, raporda bazı bölgelerde iyimserliğin bir miktar azaldığı belirtilse de genel olarak yakın dönem görünüm üzerindeki pozitif gelişmelere dikkat çekildi. Diğer verilerde ise bireysel gelirler ve harcamalar beklentiler dahilinde Nisan'da bir önceki aya göre %0,4 artarken Mart bireysel harcamalar rakamları belirgin olarak yukarı revize edildiler. Bununla birlikte ülkede çekirdek PCE aylık bazda %0,1 olan beklentilerin üzerinde %0,2 artarken çekirdek PCE yıllık enflasyonu Mart'taki %1,6'dan baz etkisi ile %1,5'e geriledi. ISM imalat sanayi aktivitte endeksi Nisan'daki 54,8'de sabit kalacağı tahminlerinin aksine Mayıs ayında 54,9'a sınırlı yükseldi. İstihdam ve yeni siparişlere yönelik alt endekslerdeki yükselişe karşın fiyatlara yönelik alt endekslerdeki sert düşüş genel endeksteki artışı sınırladı.
Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi Avrupa Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada önceki mesajları ile uyumlu bir şekilde temkinli dilini korudu. Bölge ekonomilerinden gelen güçlü verilere karşın küresel ticaretteki korumacı eğilimlerin büyüme görünümü üzerinde önemli bir risk faktörü olduğuna dikkat çekti. Özellikle ücretlerden gelen maliyet baskısının kalıcı bir enflasyon için hala yeterli olmadığını belirtirken, Bölge ekonomilerinin sürdürülebilir büyüme için parasal desteğe ihtiyacının sürdüğü görüşünü yineledi. Bu nedenle destekleyici para politikası duruşunda değişikliğe gitmenin erken olduğu sinyalini verdi. Aynı zamanda Bölge'de geniş tanımlı para arzı yıllık büyüme hızı (M3) Mart'taki %5,3'ten Nisan'da %5,2 olan taahminlerin de altında kalarak %4,9'a geriledi. Bu zayıf veri de Draghi'nin temkinli değerlendirmesini desteklerken ekonomik görünüm üzerindeki aşağı yönlü risklerin bir miktar azalmış olsalar da önemini koruduğuna işaret etti. Makro ekonomi verilerinde ise öncü hesaplamalara göre, Euro Bölgesi'nde genel TÜFE yıllık enflasyonu Nisan'daki %1,9'dan, %1,5 olan tahminlerin altında kalarak, Mayıs'ta %1,4'e gerilerken çekirdek TÜFE yıllık enflasyonu aynı dönemde %1,2'den %1,0'lık beklentilerden zayıf gelerek %0,9'a düştü. Öte yandan, bölgede işsizlik oranı Mart'taki %9,4'ten Nisan'da %9,3'e geriledi. Nihai verilere göre, Euro Bölgesi Mayıs ayı imalat sanayi PMI beklentiler dahilinde 57,0 olarak teyit edildi. Fransa ve İtalya imalat sanayilerindeki sınırlı yavaşlamaya karşın İspanya ve Almanya'daki güçlü aktivite bölge genelindeki sonuçları dengeledi. Ekonomik güven endeksi Nisan'daki 109,7'den 110,0'a yükseleceği beklentilerine karşın Mayıs'ta 109,2'ye geriledi. Tüketici güveni endeksinde yüksseliş öncü hesaplamalarla uyumlu bir şekilde devam ederken sanayi sektöründe tahminlerin altında bir iyileşme kaydedildi.
Çin'de imalat sanayi PMI resmi verileri beklentilerden güçlü gelirken, Caixin imalat sanayi PMI Nisan'daki 50,3'ten, 50,1 olan tahminlerin de altında kalarak, Mayıs'ta 49,6'ya geriledi. Üretim, yeni siparişler ve ihracat siparişlerine ilişkin alt endeksler gerilemeye rağmen hala pozitif seviyede seyrederken genel endeksteki düşüş girdi ve çıktı fiyatlarına yönelik alt endekslerdeki sert düşüşlerden kaynaklandı.
Türkiye'de ise TÜİK verilerine göre, Nisan ayında ihracat yıllık bazda %7,4 artarken, ithalat %9,9 artış gösterdi. Böylece ihracatın ithalatı karşılama oranı 2016 Nisan'daki %73,8'den %72,2'ye geriledi. Dış ticaret açığı ise Nisan'da bir önceki yılın aynı ayına göre %16,7 artarak öncü verilerin işaret ettiği 4,90 milyar Dolar'ın hafif üzerinde 4,95 milyar Dolar olarak gerçekleşti. Nisan'da AB ülkelerine yapılan ihracat yıllık bazda %2,2 ile sınırlı artarken Ammerika ve Asya ülkeleri dışında genele yayılmış bir zayıflama görüldü. İthalat ise sermaye ve tüketim mallarındaki daralmaya karşın Nisan'da önemli ölçüde ham petrol fiyatlarındaki düşük seviyelerin olumlu etkisinin azalmasından kaynaklı olarak arttı. Bugün açıklanan Mayıs ayı TÜFE bir önceki aya göre %0,45 ile %0,48 olan tahminimize yakın bir artış gösterirken yıllık enflasyon Nisan'daki %11,87'dan %11,72'ye geriledi. Gıda fiyatlarında %0,7'lik sınırlı bir geri çekilme yaşansa da yıllık gıda enflasyonu %16,1'den %17,4'e çıktı. Aylık çekirdek enflasyon %1,33 gelirken yıllık çekirdek enflasyon %9,42'den %9,38'ye sınırlı bir geri çekilme gösterdi. Aynı zamanda, yurtiçi ÜFE bir önceki aya göre %0,52 artarken yıllık olarak %16,37'den %15,26'ya indi.
Bu hafta küresel takvimi oldukça sakin. ABD'de imalat dışı sektörler için Mayıs ayı ISM verisi, Avrupa'da Nisan ayı sanayi üretimi ve perakende satışlar, Almanya'da Nisan ayı fabrika siparişleri verisi önem kazanırken haftanın en önemli takipp edilecek açıklamaları ECB toplantısından olacak. Çin'de Mayıs ayı ticaret dengesi ve tüketici enflasyonu, Türkiye Nisan ayı sanayi üretimi de takip edilecek diğer önemli veriler arasında. Avrupa'da enflasyonun Mayıs ayı ile beraber daha düşük bir dengede ilerleyeceğini ve bu yüzden ECB para politikasında sıkılaştırma işaretlerinin Eylül ayından önce gerçekleşmesini düşük ihtimal görüyoruz. Bu toplantı özelinde büyüme yönünde olumlu mesajlar verilirken sağlanan büyüme momentumunun devamı için reformlar ve kredi kanalları üzerinde destekleyici önlemlerin devam etmesi gerekliliği vurgulanabilir. Enflasyondaki görünüm ile ilgili risklerden bahsedilerek ılımlı bir tutum sergilenebilir. Türk varlıklarından özellikle borsalardaki eğilimin yakından takip edilmesi gerektiğini, kur üzerindeki baskının Euro/Dolar paritesi ve borsa değerlemelerinden kaynaklanabileceğini aksi takdirde TL'deki iyileşmenin sınırlı da olsa devam edebileceğini düşünüyoruz. Bu görüşler doğrultusunda haftalık beklentileerimiz:
EURUSD: 1,0880 - 1,1350
USDTRY: 3,4580 - 3,5850
BIST 100: 94.700 - 100,500
10 YILLIK BONO (Bileşik): %10,10 - %10,50
ALTIN: 1.258$ - 1.305$

Odea Bank A.Ş.
www.odeabank.com.tr

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.