Enflasyonda zirve geride kalmış görünüyor (KapitalFX)


Enflasyonda zirve geride kalmış görünüyor...

Türkiye'de Mayıs ayında tüketici fiyatları (TÜFE) %0,40 olan piyasa beklentisine paralel %0,45 oranında artış gösterdi. Böylece yıllık enflasyon da beklenti olan %11,70'e paralel bir şekilde %11,72 seviyesinde gerçekleşti. Çekirdek TÜFE, Mayıs ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %9,55 olan beklentilerin altında %9,38 artış gösterdi. ÜFE ise Mayıs'ta %0,50 artış beklenirken beklentiye paralel %0,52 arttı ve yıllık artış oranı da %15,21 olan piyasa beklentisine paralel bir %15,26 oldu.

 

Enflasyon açısından iki ana unsur son zamanlarda çok konuşuluyor. Bunlardan birincisi kur farklarının yarattığı maliyet artışları ki, Mayıs ayında çekirdek enflasyonda bir önceki ayda görülen %9,42'ye göre gerileme olması ve %9,38'e inmesi gayet olumlu. Ancak tarihsel olarak seriye bakıldığında halen çok yüksek olduğunu belirtmek gereklidir. Gıda tarafında ise aylık bazda %0,55'lik gerileme söz konusu, ancak yıllık gıda enflasyonu halen %16,91 gibi yüksek seviyelerde kalmaya devam ediyor olması gıda fiyatlarıyla alakalı yapısal sorunların fiyatlar üzerinde yukarı yönlü baskı yapmaya devam ettiğini göstermektedir. Arz sorununun yanı sıra, iç talebin artmasıyla beraber maliyet artışlarının tüketici tarafına yansımaları söz konusu. Bu konuda kısa vadede fiyat tavanı ve indirimler gibi geçici önlemlerle yaz aylarında temel gıda ürünlerinin fiyatlarının makul seviyelerde kalması sağlanabilir. Uzun vadede arzın devamlılığını sağlayacak ve aracıların sayısının azaltacak yapısal değişiklikler önem arz etmektedir.

Enerji fiyatları ulaştırma kalemi üzerinden bizi destekliyor. Mayıs ayında ulaştırma fiyatlarında %0,73'lük gerileme görüldü, bu kalemde yıllık artış da %15,81 seviyesine geriledi. Aylık bazda %5,97 ile en çok artış gösteren kalem olan giyim ve ayakkabıda da, aylık artış oranı geçen yılın altında kalınca yıllık artış %3,15 seviyesine geriledi. Bu da enflasyonun geçen aya göre düşük gelmesine yardımcı oldu.

 

TCMB'nin enflasyoondaki yükselişle beraber bozulan enflasyon beklentileri çerçevesinde para politikasını sıkılaştırdığını görüyoruz. Enflasyonda zirvenin Nisan'da mı, Mayıs'ta mı görüleceği en önemli soru işaretiydi. Mayıs'ta enflasyonun Nisan'a göre düşmesi itibariyle bu soru yanıtını bulmuş görünüyor. Kurlarda yılbaşına göre azalan oynaklık ve son dönemde TRY'nin değer kazanmış olması itibariyle Merkez Bankası'nın ek sıkılaştırma yapmasını gerektirecek bir unsur şimdilik görünmemektedir. Geç Likidite Penceresi (GLP) gibi olağan dışı bir enstrümanın son dönemde ana para politikası aracı olarak kullanılmasının kısa vadeli bir önlem olması neticesinde Merkez Bankası ilk fırsatta normalleşmeye dönmeye çalışacaktır. Ancak şu anda fiyat istikrarını sağlayan en önemli unsurun çift hanelerdeki faizler olması nedeniyle para politikasında gevşemenin, sıkılaştırmada olduğu gibi "piyasanın önünden giden" bir şekilde yapılmaması gerekir. Ancak Merkez Bankası, ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini kısa vade için %111,75 - 12 seviyelerinde hareket ettirebilir. Bir miktar AOFM'de gerileme görebiliriz yani. 15 Haziran'daki PPK'da ise faiz oranlarında bu eldeki veriler ışığında herhangi bir değişiklik olmasını beklemem.



Yazal Kurgut
Araştırma Uzman Yardımcısı
www.kapitalfx.com
yazal.kurgut@kapitalfx.com

***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklenntilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
B&P/KRAMER: İNGİLTERE'NİN KREDİ NOTU SEÇİMLERİN SONUCUNA DEĞİL BREXİT GÖRÜŞMELERİNE BAĞLI
İNGİLTERE'DE YENİ ARAÇ KAYITLARI MAYIS AYINDA YILLIK %8.5 GERİLEYEREK 186.265 ADET OLDU -SMMT
YEMEN DE KATAR İLE DİPLOMATİK İLİŞKİLERİNİ KESME KARARI ALDI- BLOOMBERG HT
KATAR : DİĞER ÜLKELERİN İÇ İŞLERİNE MÜDAHALE ETMEDİK
İSO 500: 2016 FAALİYET KARININ YARISINDAN FAZLASI FİNANSMAN GİDERİ OLARAK KAYBEDİLDİ- BLOOMBERG HT
Merkez Bankası'nca açıklanan rezerv verilerine göre bugün piyasa 83624,8 milyon TL ekside
Facebookta Paylaş