Küresel piyasalarda geçtiğimiz hafta Amerika Merkez Bankası Başkanı (FED) Jerome Powell’ın açıklamaları fiyatlamalar üzerinde belirleyici oldu. Başkan, ülke ekonomisinin faiz indirim döngüsüne başladıkları Eylül ayından daha güçlü olduğunu belirterek nötr seviyeye ulaşabilmek adına biraz daha temkinli olmayı göze alabiliriz ifadesinde bulundu. Başkan, Trump’la ilgili olarak ise Banka’nın fiyat istikrarı sağlamak adına siyasetten uzak durması gerekliliğine vurgu yaptı. Ayrıca, Banka’nın bağımsızlığıyla ilgili olarak; bağımsızlığımızla ilgili bir risk olduğundan endişe duymuyorum ifadesi dikkat çekti. ABD seçimlerinin sonuçlanmasıyla Trump ve Powell ilişkisi belirsizlik oluşturmaktaydı. Bu bağlamda Powell’ın açıklamalarını piyasalar üzerindeki belirsizliği ortadan kaldırması sebebiyle olumlu karşılamaktayız. ABD’de ISM hizmet PMI Kasım’da aylık 3,9 puan düşüşle 52,1’e inerek hizmet sektöründeki büyümenin yavaşladığına işaret etti. Bileşik PMI ise 0,8 puan artarak 54,9’a yükseldi. Beklenti 55,3’tü. Ülke’de Kasım ayında tarım dışı istihdam 220 binlik beklentiye karşın 227 bin artarak ekonominin canlandığına işaret etti. Ayrıca, enflasyon görünümü açısından yakından takip edilen saatlik kazançlar aylık %0,3’lük beklentiye karşın %0,4 arttı. Yıllık bazda ise %4 ile %3,9’luk beklentiyi geride bırakarak ılımlı bir görünüm sergiledi. Bu gelişmelerin etkisiyle ABD borsaları rekor tazeledi. Risk barometresi olarak izlediğimiz S&P 500 %0,96 ve teknoloji ağırlığı yüksek olan Nasdaq 100 endeksi %3,31’lik değer kazanımıyla haftayı tamamladı.
Yurt içi piyasalarda ise Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Kasım ayı enflasyon verilerinin yanı sıra İSO İmalat PMI ve dış ticaret dengesi takip edildi. Geride bıraktığımız haftada İSO İmalat PMI Kasım ayında 48,3’e yükselirken eşik değer olan 50’nin altında kalarak 8 aydır üst üste bozulma sinyali vermeye devam etti. Ticaret Bakanlığının açıkladığı geçici verilere göre, Kasım ayında dış ticaret açığı ise yıllık %23,3’lük artışla 7,4 milyar dolar seviyesine yükseldi. İlgili dönemde ihracat yıllık %3,1 gerilerken ithalat %2,4’lük artış kaydetti. TÜİK verilerine göre, enflasyon oranı Kasım ayında bir önceki aya göre %2,24 bir önceki yılın Aralık ayına göre %42,91, bir önceki yılın aynı ayına göre %47,09 ve on iki aylık ortalamalara göre %60,45 olarak gerçekleşti. Konsensus beklentisi aylık enflasyonun %2 olarak gerçekleşmesi yönündeyken Kuveyt Türk Yatırım Araştırma olarak beklentimiz %2,08 düzeyindeydi. Enflasyon’un aylık kırılımını incelediğimizde gıda ve alkolsüz içecekleri çıkardığımızda aylık TÜFE’nin %1 düzeylerine kadar gerilemiş olduğunu görmekteyiz. Ekonomi polikalarının yanı sıra enflasyon beklentilerinin yakınsamasını değerli buluyoruz. Bu doğrultuda Aralık’ta 100bps’lık bir indiriminin dezenflasyonist süreci desteklemesi açısından makul bulduğumuzu belirtmek isteriz. Faiz indirim sürecinin piyasa fiyatlamaları açısından Bankacılık ve Holding endekslerini ön plana çıkartacağını düşünmekteyiz. Biz de bu süreçte belirttiğimiz endekslerle korelasyonu yüksek olan şirketlere yoğunlaşılmasının sağlıklı olacağını değerlendiriyoruz.
Küresel piyasalarda ABD enflasyon verisi ve Euro Bölgesi faiz oranı kararı ön planda olacak.
Küresel piyasalarda yoğun bir hafta bizleri bekliyor… Özellikle, ABD’de enflasyon verisi ve Euro Bölgesi’nde ise faiz oranı kararı yakından takip edilecek. ABD’de açıklanacak enflasyon verisinin FED’in gelecek dönem para politikası kararları üzerinde etkili olabileceğini öngörüyoruz. Beklenti aylık enflasyonun %0,3 ve yıllık enflasyonun ise %2,70 olarak gerçekleşmesi yönünde. Geçtiğimiz hafta açıklanan verilerden alınan sinyaller ülke ekonomisinin yumuşak iniş yapabileceği ihtimalini destekledi. Piyasada FED’in yılın son toplantısında %85 ihtimalle 25 baz puan faiz indirimi yapacağı öngörülürken %15 ihtimalle politika faizini sabit bırakması bekleniyor. Bu doğrultuda açıklanacak enflasyon verisinin kritik öneme sahip olduğunu düşünüyoruz. Euro Bölgesinde ise Aralık ayı ECB (Avrupa Merkez Bankası) toplantısında %2’lik enflasyon hedefine yaklaşılmasıyla birlikte faiz oranının %3,40’tan %3,00’a çekilmesi bekleniyor.
Yurt içi piyasalarda bu hafta Ekim ayı sanayi üretimi (önceki: aylık 1,60% - yıllık -2,40%), işsizlik oranı (Önceki: 8,60%) ve cari işlemler dengesinde (Beklenti: 1,3B - Önceki: 2,99B) olacak. BIST 100’de kritik olarak nitelendirdiğimiz 10.000 psikolojik seviye geçildi. Bu hafta özelinde kritik seviye üzerinde kalıcılık aramaktayız. 10.000 seviyesi korunduğu takdirde 10.200 - 10.400 bant aralığındaki kopuş boşluğunun hedeflenebileceğini düşünüyoruz. Yukarı yönlü hareketlerde sektör ve hisse bazlı ayrışmaların ön plana çıkacağını öngörüyoruz. Bu doğrultuda endekste ağırlığı yüksek olan şirketlerin tercih edilebileceğini değerlendiriyoruz. BIST’te bu hafta 10.000 - 9.970 ve 9.750 seviyelerini destek 10.121 - 10.209 ve 10.265 seviyelerini direnç olarak takip ediyoruz.
Kuveyt Türk Yatırım
kuveytturkyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.