Haftalık bülten (Işık FX)

Global Piyasalarda Haftanın Özeti ve Gelecek Hafta
Yurtiçi piyasalar TCMB'nin müdahaleleri ile haftayı tamamladı. Merkez Bankası kurdaki spekülatif atakları önlemek ve en azından kurda stabilizasyonu sağlamak adına aldığı sıkılaştırma hamlelerinin meyvesini bu hafta topladı denilebilir. Kur tarafına baktığımızda, yılbaşından bu yana sadece 11 günde Dolar'a karşı yüzde 10'luk kayıp gösteren TL, müdahalelere rağmen ara ara zayıf bir tablo sergilemiş olsa da, kurda oluşan köpüğün bir miktar alındığını söylemek mümkün. TCMB müdahaleleri ile likiditeyi sıkılaştırma adına, önce borçlanma limitlerini düşürdü. Sonrasında makro ihtiyati önlemler çerçevesinde döviz cinsinden zorunlu karşılık oranlarını düşürdü. Bu sayede piyasaya 1.5 milyar USD'lık bir likidite sağlandı. Alınan bu ilk hamle kur hareketlerinde çok başarılı bir tablo çizmemiş olsa da, MB'nin artık sakin kalmadığını göstermesi adına olumluydu. Daha sonra müdahaleler borçlanma limitlerinin daha da düşürüldüğü, haftalık repo ihalelerin açılmadığı, piyasaları geç likitide penceresi olan yüzde 10'luk faize yönlendirirek, piyasaları asıl fonladığı ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini artırdığı bir süreçle devam etti. Bu süreçte TCMB, aslında örtülü bir faiz kararı alarak TL satmanın maliyetini hem artırdı hem de TL karşılığı döviz depo ihaleleri açarak swap (takas) yoluyla piyasalardaki swap (takas) faiz oranlarını artırdı.
Bu hafta yapılacak para politikası toplantısı için faiz artırımı gelme ihtimali oldukça yüksek. Çünkü bu kadar dişini göstermişken, sonunun getirilmemesi durumu alınan çoğu müdahelenin boşuna olduğu anlamına gelebilir. Bu nedenle MB'nin politika faizi olan 8.00'ı 8.50'ye, gecelik borç verme faizi olan üst bandı da 8.50'den 9.00'a çekmesi imkanlar dahilinde olacaktır. Ayrıca MB'nin geç likitide penceresi olan ve çok kullanmadığı bu faizi de 100 baz puan artırarak yüzde 10'dan 11'e çekmesi de ihtimaller dahilinde. Çünkü, ara ara kur üzerinde sert hareketler olduğu sırada, MB'nin bu faizi kullanma iimkanı da ilerleyen vadelerde ön plana çıkacak gibi görünüyor. Ancak bu ihtimaller, yani piyasa beklentileri dahilinde bir adım, kurda kalıcı geri çekilmeleri sağlamak adına yeterli olacak mı ? bu önemli bir soru işareti yaratacak. Çünkü reel faizler konusunda çoğu muadil ülkeye göre gerideyiz. İlerleyen dönemlerde enflasyon konusunda da ciddi riskler ön planda. Bu nedenle MB'nin piyasa beklentilerini karşılayacak bir adım atmanın yanı sıra, sözlü müdahaleler ile birlikte enflasyon beklentileri yönlendirmesi gerekmektedir. Ayrıca bu hafta FITCH'den gelecek kredi notu değerlendirmesi oldukça önemli. Yatırım yapılabilir notun kaybedilme ihtimali söz konusu olabilir.
ABD başkanı Trump görevi Obama'dan devraldı. Trump ise görevi devraldığında yaptığı açıklamalar ile ABD ekonomisinin yeniden gücü devralacağını, halkın gücünün ön planda olacağı bir başkanlık dönemi yaşayacağını ifade etti. İstihdam konusunda ciddi bir atak yapması beklenen Trump'ın ekonomiyi aşırı derecede ısıtması faiz artıırımlarının şiddetini artırabilir.

EURUSD
Geçtiğimiz hafta Avrupa Merkez Bankası 2017'nin ilk toplantısında piyasa beklentisine paralel olarak faiz oranlarında ve varlık alım programında bir değişikliğe gitmedi. Toplantı sonrasında AMB Başkanı Draghi manşet enflasyonda, enerji fiyatlarındaki oynaklığa bağlı olarak bir iyileşme görülse de çekirdek enflasyonda ikna edici yukarı yönlü bir trendin henüz oluşmadığını ifade etti. Haftayı ise Trump'ın ABD'nin 45. Başkanı olarak görevi devralmasıyla kapattık. Trump'ın seçim dönemi söylemlerinden daha ilk günden Başkanlık yetkisiyle almayı planladığı bir çok aksiyon olduğunu biliyoruz. Bu söylemlerin bir bölümünü yumuşatsa da önümüzdeki hafta piyasaların gündemindeki belirleyici unsur olabilir. Beyaz Saray'ın sitesinde görevi devralmasıyla yapılan değişikliğe göre Trump, yüzde 4'lük büyüme hedefiyle yola çıkıyor. Bunun dışında maliye politikasıyla alakalı henüz detay verilmemiş. Bu hafta takvimde ise ABD 4. çeyrek büyüme verisinin yani sıra heem Euro Bölgesinden hem ABD'den PMI verileri var. Kura baktığımızda ise arka arkaya 5. haftayı pozitif bölgede kapattığını görüyoruz. Kurda 1.07 seviyesinin üstünde kalıcılık sağlanması halinde 1.0750-1.0780-1.0810 dirençlerinde yukarı yönlü hareket hız kesebilir. Satıcılı seyirde ise 1.0650-1.0610-1.0530-1.0500 seviyeleri güçlü destek olarak takip edilebilir.

GBPUSD
Geride bıraktığımız haftada İngiltere Başbakanı May, uzun süredir beklenen konuşmasıyla kurda volatiliteyi tırmandırdı. May AB ortak pazarına üyeliğin masada olmadığını ancak Brexit anlaşmasının son halinin de parlamento tarafından onaylanacağını belirtmesi kurda bir miktar toparlanmayı beraberinde getirdi. ABD tarafında ise Trump'ın ABD Başkanlık görevini devralmasıyla haftayı noktaladık. Trump'ın oval ofiste daha ilk günden yapacağını söylediği bir çok secim vaadi var. Önümüzdeki hafta piyasalarda Trump kaynaklı hareketlilik yüksek olacaktır. FED Başkanı Yellen'ın yorumları da dolara destek olan bir diğer unsurdu. Sıkı bbir istihdam piyasası ve yüzde 2'lik hedefe yaklaşan enflasyon ile Yellen ekonomiye duydukları güveni dile getirdi. FED'in 2016 yılı tahminleri arasında en büyük uyumsuzluk büyüme rakamlarında oldu. İngiltere'de ise her ne kadar ekonomi diğer Avrupa ülkelerine göre daha iyi bir seviye de olsa da Brexit etkisiyle yavaşladığı görülüyor. Bu hafta hem ABD hem İngiltere tarafında açıklanacak olan 4. çeyrek büyüme rakamları bu nedenle oldukça önemli olacak. Kurda teknik olarak ise toparlanmanın devam etmesi için öncelikle 50 günlük hareketli ortalamaya denk gelen 1.2400 bölgesinin üstünde kapanışlar görmeliyiz. Bu bölgenin üstünde 1.2450-1.2500-1.2550 dirençleri takip edilebilir. Satıcılı seyirde ise 1.2350-1.2300-12200 seviyeleri destek olarak çalışabilir.

ALTIN
Değerli metal üst üste dördüncü haftasında da yükselişine devam etti. Hafta içerisindeki olumlu ABD veri akışının devam etmesi değerli metaldeki yükselişlerin sınırlı olmasına neden olurken, ABD-Çin öncülüğündeki küresel risk endişeeleri değerli metali yukarıya taşıyan önemli gelişmelerdi. Diğer taraftan ABD'nin yeni başkanı Donald Trump'ın yemin ederek görevine başlaması önümüzdeki süreçte değerli metaldeki volatilitenin artmasına neden olabilecek önemli gelişme olarak öne çıkıyor. Bu haftaya ise Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin konuşmasıyla başlayacağız. Ardından hafta içerisinde ABD'den açıklanacak olan büyüme verileri, altın fiyatlarındaki hareketliliğn üst seviyeye çıkmasına neden olabilecek önemli veri olarak karşımıza çıkıyor. Teknik olarak baktığımızda ise değerli metalde Aralık ayının sonunda başlayan yükseliş trendinin devam ettiğini görüyoruz. Bu yukarı yönlü hareketin devamında 1220 dolar direnç seviyesinin aşılması durumunda 1232 dolar direncine hareketlenme görebiliriz. Olası geri çekilmelerde ise 1202 ve 1190 dolar destekleri önemli. Özellikle 1190 dolar desteği aşılmadığı sürece değerli metaldeki yükseliş hareketi devam edebilir.

USDJPY
ABD başkanı Donald Trump'ın görevi almasının aardından White House'un ülke büyümesi ile ilgili sayfasında yapmış olduğu bilgilendirme ve FED Başkanı Yellen'ın geçtiğimiz haftaki söylemleri dikkatleri çekti. White House sitesinde Trump'ın yıllık yüzde 4 büyüme hedeflediğine vurgu yaparken, ekonominin kuvvetlendirilmesi için 10 yıl içinde 25 milyon yeni iş imkanının sağlanmak istendiğine değinildi. Yellen ise faiz artırım süreci ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Ülkenin istihdam ve enflasyon hedeflerine yakın olduğunu belirten Yellen, 2019 yılı sonuna kadar yılda birkaç faiz artırımının öngörüldüğünü söyledi. Japonya tarafında ise sanayi üretimi ve makine siparişleri verileri ön plandaydı. Ülkede sanayi üretimi Kasım ayında yüzde 1,5 artış ile beklentileri karşılarken, bir önceki dönemde gerileyen makine siparişleri yüzde 4,4 artış gösterdi. Teknik açıdan bakıldığında ise yeni haftaya aşağı yönlü hareketini hızlandırarak başlayan parite 112,60 desteğini test etmek üzere seyrine devam ediyor. Desteğin kırılması durumunda harekeetin hızlanabileceği paritede 111,80-111,10-110,00 seviyeleri test edilebilir. Yukarı yönlü hareket ise 114,50 direncinin üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda güçlenebilir. 114,50'nin üzerinde 115,30 ilk dikkat çeken direnç noktası olurken, hareketin devamında 116,30-116,80 seviyeleri görülebilir.

EURTRY
TL varlıkları adına oldukça kritik bir haftaya girdik. Salı günü TCMB, Ocak ayı PPK toplantısını gerçekleştirecek. Son dönemlerde kurda artan volatilite sebebiyle bir dizi önlem alan TCMB, kurdaki yükselişe de bir miktar sınırlayabildi. Bu ayki faiz kararında ise oldukça karışık beklentiler mevcut. JP Morgan, Goldman Sachs gibi bankalar, TCMB'nin 150-200 baz puanlık faiz artışı ile piyasa beklentilerini karşılayabileceğini belirtmişti. Fakat 1 hafta vadeli repo ihalesinin açılmaması ve bankaların fonlama ihtiyacını gidermek amacıyla geç likidite penceresine yönlendirilmesi sonrası ortalama fonlama maliyetleri yüzde 9'un üzerine çıkmıştı. Bu sebeple sert faiz artırımından ziyade, pollitika ve gecelik borç verme faizinin 50 baz puan artırılabileceğini ve geç likidite penceresi faiz oranın ise 100 baz puan yukarı çekilebileceğini düşünüyoruz. Ayrıca zorunlu karşılık gibi likidite düzenleyici araçlarda da yeni bir düzenlemeler görebiliriz. Karar sonrası yapılacak açıklamalar ise bir hayli önemli. Gereken durumda faiz artırımından çekinilmeyeceği mesajı verilirse, kurdaki geri çekilmeler hızlanabilir. Avrupa tarafında ise ECB'nin toplantısını takip ettik. ECB piyasa beklentilerine paralel olarak faiz oranlarında ve ya varlık alımlarının süresinde ve miktarında herhangi bir değişime gitmedi. Karar sonrası basın açıklamasında bulunan Draghi, varlık alımlarının azaltılması konusunda dikkatli ve derin bir analiz gerekeceğini fakat henüz o noktaya gelmediklerini ifade etti. Teknik olarak ise Cuma günkü satış hareketiyle paritenin oldukça kritik bir bölgeye yaklaştığını görüyoruz. 4.0170-4.0000 aralığının aşağı yönlü geçilmesi ile satışlar hızlanabilir ve 3.9840-3.9500-3.92000 görülebilir. Toparlanmalarda ise 4.0500'in üzerinde kalıcılık sağlanırsa 4.0900 ve 4.1200 seviyeleri hedeflenebilir.

PETROL
Petrol piyasalarının gündeminde hafta sonu gerçekleştirilen İzleme Komitesi toplantısı vardı. Aralık ayında yapılan görüşmeler sonrası OPEC günlük üretimini 1.2 milyon varil, OPEC dışı 11 ülke ise 600 bin varil azaltma sözü vermişti. Kesintiler Ocak ayından itibaren başladı. Geride bıraktığımız hafta sonu ise ülkeler üretim kotalarını denetleme adına kurulacak olan İzleme Komitesi toplantısı çerçevesinde bir araya geldi. Görüşme sonunda yapılan açıklamalarda, petrol üretimini azaltma ve küresel fiyatları yükseltme konusunda iyi ilerleme kaydedildiği belirtildi. 1.8 milyon varillik kesinti miktarının 1.5 milyon varillik kısmı gerçekleşti ve bu süreçte petrol fiyatları yüzde 20'ye yakın değer kazanımı sağladı. Toplantıdan çıkan bir diğer önemli sonuç ise Komite toplantılarının 2 ayda bir düzenlenmesi yönündeki karardı. Mayıs ayına kadar devam edecek anlaşma süreecinde iki İzleme Komitesi toplantısı daha takip edeceğiz. Görüşmeler sonrası Suudi Arabistan petrol bakanı, ABD'nin OPEC'ten bağımsızlık arayışına devam edeceği dönemde, yeni başkan Trump'ın enerji politikasına gönderme yaptı. Rusya enerji bakanı ise ilgili ülkelerin petrol üretimini kısma anlaşmasının 'üretim verilerine göre' yerine getirilmesini denetlemeye hazır olduklarını belirtti. Ülkelerin çoğunun genel olarak yükümlülüklerini eksiksiz yerine getirdiğini belirten Rus bakan, anlaşmanın ihlali ile ilgili komiteye herhangi bir bilginin henüz ulaşmadığını kaydetti. Görüşmelerin olumlu geçmesi ile petrol fiyatları haftayı daha iyimser beklentiler ile devam ettirebilir. Teknik olarak ise Brent petrolün yeni haftaya alıcılı başlaması durumunda 56.00-56.40 aralığına bakacağız. Hareketlilik buranın üzerine çıkarsa 57.00-57.50-58.30 seviyeleri sırasıyla takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 54.50 desteği kırılırsa 53.60 ve 52.50 seviyeleri gündeme gelebilir.

USDTRY
Kurdaki yükselişi önnlemek için alternatif politikalar izleyen Merkez Bankası 24 Ocak'ta faiz kararını açıklayacak. Uygulanan politikalar kısa vadede kurun ateşini biraz alsa da asıl sorun eksi reel faizler. Gelişmekte olan ülkeler arasında tek eksi reel faiz veren ülkeyiz. Faiz artırımı ile bu pozitife geçmediği sürece TL'de kalıcı bir değerlenme görmemiz pek mümkün görünmüyor. Merkez Bankası zor bir dönemden geçiyor. Bir tarafta ekonomik aktivitede bozulma ve enflasyonda yükseliş diğer tarafta ise kurdaki artış Merkez Bankası'nı zorluyor. 24 Ocak'taki toplantıda Merkez Bankası'nın politika faizi ve üst bantta 50 baz puan, geç likidite penceresinde ise 100 baz puan artış yapacağını düşünüyorum. Mart ayına kadar 150-200 baz puan artış yapılması durumunda kurda bir rahatlama görebiliriz. Merkez Bankası'nın ufak faiz artışları yapıp alternatif politikalara devam etmesi ise kurdaki yükselişin devam etmesine neden olabilir. 27 Ocak'ta ise Fitch, not değerlendirmesini açıklayacak. Yatırım yapılabilir seviyedekii tek notun da kaybedilmesi Türk varlıklarından az da olsa yeni bir çıkışı tetikleyebilir. 3.70-3.75 bölgesi önemli destek olmakla birlikte 3.82'nin üzerinde 3.92-3.94 bölgesi yeniden test edilebilir. Sonrasında ise yeni zirve 4.10-4.15 bölgesinde olabilir. Merkez Bankası'nın radikal kararlar alması ise TL'nin kırılganlığını azaltacaktır. Radikal kararlar sonrası 3.70-3.75 bölgesinin altında gelen bir fiyatlama görürsek 3.55-3.60 bölgesine kadar devam eden bir hareket olabilir.

DAX
Trump'ın popülist söylemeleri sırasında endekslerde görülen satış baskısı sonrası endekslerde toparlanma görülürken. Dax Ocak'ın başından beri yatay bant hareketine devam ediyor. Brexit süreci resmen başladığında Avrupa Borsalarının satış baskısı altında kalabileceğini düşünüyoruz. Ayrıca yıl içindeki seçimlerde siyasi belirsizlik yaratacak. Genel olarak risk algısının arttığı bu dönemde tahvilden çıkış hisse senedi piyasasına giriş görüyoruz. Avrupa'da parasal genişlemenin devam etmesi ve ekonominin topparlanma sinyallerinin yanında petrol fiyatlarındaki dengelenmede bu yükselişte etkili oldu. Geçtiğimiz haftaya 11537 seviyesinden başlayan DAX 11650 direncine kadar yükselse de bu seviyede tutunamadı ve haftayı 11618 seviyesinden kapattı. DAX'ta 11485 önemli destek. Bu seviyenin üzerinde yükseliş devam edebilecek gibi ancak 11650 ve 11690 dirençleri şimdilik önemli. Bu seviyeden gelecek satışlar ile 11485 görülebilir. 11690'nın üzerinde göreceğimiz kapanışlarda ise 11800 önemli seviye olarak karşımıza çıkıyor.









 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com

***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş