Haftalık Bülteni (Odeabank)

Geçen hafta başında beklentilerimiz Dolar endeksinde ve tahvil faizlerinde aşağı yönlü eğilimin durması ve yukarı yönlü baskı ihtimallerinin artması yönündeydi. Haftaya başlarken küresel ekonomilerin hemen hepsinde Dolar baskısı hissedildikten sonra İngiltere Başbakanı May'in önceki haftasonu yaptığı Brexit açıklamaları güvenli liman talebini artırarak ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin %2,30'daki destek seviyelerine tekrar çekilmesine, Dolar endeksinin de 101,2 civarından 100,3 civarına düşmesine sebep oldu. Brexit belirsizliği ve petrol fiyatlarındaki düşüşün getirdiği riskten kaçış eğilimi haftanın ortasına kadar ABD tahvil faizlerinde aşağı yönlü baskı yaratırken bu etkilerin ardından Başkan Trump beklentileri ve enflasyonun önem kazanması ABD 10 yıllık tahvil faizinin %2,50 seviyesinin üstüne çıkmasına sebep oldu. Dolar endeksi bu dönemde 100,3 seviyesinden 101,40 civarına kadar yükseldi. Geçen haftaki diğer beklentilerimiz Avrupa'da da sınırlı yükselebilecek enflasyonun Euro/Dolar paritesinde düşüşlere engel olabileceği ve Brexit belirsizliği altındaki Sterlin/Dolar'da değer kayıplarının Euro/Dolar'a kıyasla daha fazla olabileceği yönündeydi. Euro/Dolar paritesi 1,0617 civarında başladığı haftada 1,0720'e kadar çıkarken haftanın geri kalan günlerinde artan ABD tahvil faizlerine karşılık 1,0580 civarına kadar düştü. Avrupa Merkez Bankası toplantısı sonrasında ise Avrupa tahvil faizlerindeki artışın devam etmesiyle Euro/Dolar haftaya başladığı 1,0680 seviyelerine kadar yükseldi. Sterlin/Dolar ise Brexit açıklamaları ile 1,1986'ya kadar düştükten sonra Başbakan May'in daha ılımlı algılanan konuşması ve beklenenden yüksek gerçekleşen Aralık ayı enflasyon göstergelerinin faizleri desteklemesiyle 1,2415 civarına kadar yükseldi. Hem Euro/Dolar hem de Sterlin/Dolar hafta başındaki satış baskısının ardından geçen haftayı bir önceki haftaya göre daha yüksek seviyelerde kapattılar. Gelişen ekonomilerin kurları ise hafta başındaki ABD tahvil faizlerinin düşmesiyle değer kazaansalar da hafta içinde ciddi değer kayıpları yaşadılar. Haftaya başlarken Başkan Trump konuşmasının ardından 100,2 civarına kadar düşen Dolar endeksinin gelişen ekonomilerin kurları üzerindeki pozitif etkisi gözleniyor. Donald Trump'ın yemin töreni sonrası ABD Başkanı olarak yaptığı ilk konuşmada maliye politikalarına ilişkin detay vermemesi ve "önce Amerika" söylemi sonrasında ABD tahvil faizlerinde düşüş gözleniyor..
Özellikle geçen hafta TCMB'nin TL likiditesini sıkılaştırma yöntemiyle %9,06 civarına kadar yükselttiği ortalama fonlama faizin Dolar/TL'nin 3,7230 civarına kadar düşmesine destek verse de ABD tahvil faizlerindeki artışla değer kaybeden Türk Lirası Başkan Trump'ın konuşmasının ardından 3,7550 civarına kadar düşse de haftaya 3,77 civarından başladı. ABD tahvil faizlerindeki düşüşle beraber Meksika Peso'sundaki değer kazancına eşlik eden Türk Lira'sında kazançların TCMB faiz artışı beklentileriyle desteklendiğini düşünüyoruz.
Geçen hafta ABD'de Aralık ayı tüketici enflaasyonu yıllık %2,1 olan beklentileri karşılarken çekirdek tüketici enflasyonu beklentilerden sınırlı yüksek gerçekleşerek %2,2 oldu. Aralık ayı sanayi üretimi ise aylık %0,8 artarken imalat sanayi üretiminin düşük gerçekleşmesi iyi gelen veride zayıf görüntü yarattı. Aralık ayı konut başlangıçları verisinin de beklentiler üzerinde kalması da ABD ekonomisinin %2,1-2,3 aralığındaki dengeli büyüme patikasında olduğuna işaret ederken enflasyon göstergelerindeki canlanma önümüzdeki haftalarda daha netleşecek olan Trump ekonomi politikalarıyla beraber ABD tahvil faizlerinde aşağı yönlü riskleri azaltarak yukarı yönlü baskıların artabileceğini gösteriyor.
Avrupa'da da Aralık ayı enflasyon göstergeleri beklentiler dahilinde gerçekleşti. AMB başkanı Draghi para politikası toplantısı sonucunda büyüme görünümü hakkında devam eden aşağı yönlü risklere rağmen daha iyimser değerlendirmelerde bulundu. Bununla birlikte, enflasyon dinamiklerinin zayıf olduğunu yinelerken AMB'nin enflasyon hedefine ulaşşmak için destekleyici para politikasına olan ihtiyacın devam ettiğine dikkat çekti. Brexit görüşmelerinin ve ABD'de Başkan Donald Trump'ın muhtemel politikalarının küresel ekonomi üzerindeki olumsuz etkisi konusunda konuşmak için erken olduğunu belirtti. Draghi, enflasyonda baz etkisi ve geçici faktörler kaynaklı yükselişlere beklentilerimiz dahilinde temkinli yaklaşırken bir süre daha AMB'nin mevcut destekleyici para politikası duruşunu koruyacağına işaret etti.
İngiltere'de Aralık ayı tüketici enflasyonu yıllık %1,6 olurken beklentileri aştı. Üretici fiyatlarının beklentiden düşük kalan artış miktarına rağmen tüketici enflasyonunda gözlenen güçlü artış perakende satışlara da yansıma beklentisini doğursa da Aralık ayı perakende satışlar beklentilerin oldukça altında aylık %-1,9 olarak gerçekleşti. Perakende satışlar verisinin genel olarak oynaklığından dolayı ABD'den sonra iç talep ile büyümesine destek verebilecek ve enflasyon yaratabilecek ekonomiler arasında başta gelen İngiltere''de Brexit yol haritası çıkarıldıktan sonra finansal piyasaların sakinleşebileceğini ve Sterlin/Dolar'ın toparlanarak değer kazanabileceğini tahmin ediyoruz. Bu yüzden Sterlin/Dolar paritesinde Brexit ilk gününden itibaren belirttiğimiz 1,18 seviyesinin kritik olduğunu tekrarlıyor bu seviyenin önümüzdeki aylarda Brexit görüşmeleri sırasında kırılabileceğini fakat yol haritası çıkarıldıktan sonra Sterlin'de güçlü bir artış olabileceğini tahmin ediyoruz.
Çin'de 2016 yılı 4.çeyrek büyümesi %6,7 olan beklentileri hafif aşarak %6,8 gerçekleşti. Aralık ayı sanayi üretimi ise yıllık %6 seviyesinde kaldı. Perakende satışlar da beklentiler üzerinde kalarak yıllık %10,9 oldu. Çin verileri imalattaki yavaşlamaya karşılık hizmet sektöründeki güçlenmeye işaret etse de halen büyüme üzerindeki kırılganlık devam ediyor. Çin'de iç talebi canlandırma çalışmalar kısmen sonuçlara yansımaya başlasa da ekonomik büyümeyi dengeleme sürecinin daha uzun ve daha zorlu geçeceğini tahmin ediyoruz.
Yurtiçinde ise Ekim ayı işsizlik oranı %11,8 ile %11,5 olan beklentilerin üzerinde gerçekleşti. TCMB önceki haftalarda aldığı geç likidite penceresi aracılığıyla likiditeyi sıkılaştırma eğilimine devam ederek geçen hafta ortalama fonlama faizinde 30 baz puana yakın artış gerçekleştirdi. Ayrıca piyasadaki döviz likiditesine yardımcı olmak amacıyla günlük swap ihaleleri düzenledi. TCMB'nin aldığı bu önlemlerle Dolar/TL'de son haftalardaki ciddi değer kayıplarının frenlendiği gözleniyor. Kısa vadede aldığı bu likidite tedbirlerinin sonuçlarını görmek, orta vadede ise iç talepteki toparlanmanın gücüne ilişkin daha net sonuçlar elde etmek isteyeceğinden, TCMB'nin gelecek haftaki toplantıda faizleri değiştirmeyeceğini veya piyasa beklentilerinin altında kalan cüzi bir artırım yapacağını öngörüyoruz. Bununla birlikte, Türk Lirası'ndaki negatif ayrışmanın sona erdirilmesi için faiz koridorunun önemli ölçüde genişletilmesi gerektiğini, bu toplantıda ise TCMB'nin önümüzdeki dönemde daha sıkı bir duruş sergileeyeceğine yönelik güçlü bir mesaj vermesi gerektiğini düşünüyoruz.
Bu hafta küresel veri takviminde ABD'de 4.çeyrek büyümesi ilk tahmini, Aralık ayı yeni konut satışları ve toptan stoklar, İngiltere'de 4.çeyrek büyümesi ilk tahmini, Avrupa'da Ocak ayı Satın Alma Yöneticileri Endeksleri ilk tahmini ve Aralık ayı kredi büyümesi verileri açıklanacak. Yurt içinde ise TCMB para politikası toplantısı kararları önem kazanıyor. ABD verilerinin ortalama %2,1-2,3 aralığında seyreden büyümeyi destekleyecek yönde gerçekleşeceğini, Avrupa'da ise Ocak ayı verilerinde sınırlı zayıflık gözlenebileceğini tahmin ediyoruz. TCMB'nin ise beklentimiz doğrultusunda faiz artırmaması durumunda Türk Lirası'nda değer kayıplarının tekrar başlayabileceğini düşünüyoruz. Bu hafta ABD tahvil faizlerinin geçen hafta sonu itibariyle düştükleri seviyelerden yükselme eğilimine geçerek sınırlı artabileceğini ve Başkan Trump'dan gelecek açıklamaların önem kazanacağını düşünüyoruz. Gelişen ekonomilerin kurlarının baskı alttında kalabileceği bu dönemde TCMB'den açıklanabilecek faiz artış adımları Türk Lirası'ndaki kayıpları önleyebilir.
Bu görüşler doğrultusunda haftalık beklentilerimiz:
EURUSD: 1,0480 - 1,0850
USDTRY: 3,6120 - 4,0210
BIST 100: 79.100 - 86.500
10 YILLIK BONO (Bileşik): %11,10 - %11,60
ALTIN: 1.170$ -1.240$



Odea Bank A.Ş.
www.odeabank.com.tr

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanıılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş