Ocak ayının ilk haftalarında Fed başta olmak üzere merkez bankalarına ilişkin faiz indirim iyimserliğinin azalması risk iştahı üzerinde baskı oluştursa da ocak ayının ilerleyen bölümünde küresel ekonomilerde yumuşak iniş senaryolarının güç kazanması, Çin’den gelen teşvik adımları ve ABD teknoloji hisselerindeki yükseliş eğilimi gibi etmenlerle risk iştahı yeniden güç kazandı. ABD’de açıklanan öncü PMI rakamları da beklentilerin üzerinde geldi. ABD’de öncü imalat PMI 47,9’dan 50,3 seviyesine, öncü hizmet PMI 51,4’ten 52,9 seviyesine güçlü bir toparlanma kaydetti. Perşembe günü ABD ekonomisine ilişkin açıklanan ve ilk okuma olan 2023/4Ç büyüme rakamı da %2,0 olan piyasa beklentisine karşın %3,3 olarak açıklandı. Bu haftaki veriler resesyon endişelerini azaltırken, yumuşak iniş senaryolarını ve risk iştahını destekledi. ABD’de açıklanan finansal sonuçların katkısıyla ABD borsalarında zirve seviyelerindeki fiyatlamalar da öne çıktı. Buna karşın yılın ilk yarısında küresel piyasalarda dalgalı bir seyirle birlikte zaman zaman düzeltmelerin yaşanabileceği de göz ardı edilmemelidir. Bu noktada ilk olarak yüksek seyreden hisse değerlemeleri, ABD ekonomisi genel olarak gücünü korumaya devam etse de parasal sıkılaşmanın gecikmeli etkileriyle önümüzdeki aylarda zayıflama eğiliminin güç kazanması ile resesyon endişelerinde yaşanabilecek olası bir artış, şirket kârlılıklarında görülebilecek zayıflama ve halihazırda süregelen jeopolitik endişeler ana risk faktörleri olarak takip edilmelidir. Özellikle merkez bankalarının faiz oranlarını sabit tutacağını düşündüğümüz yılın ilk yarısında belirttiğimiz risk faktörlerindeki artış risk iştahı ve hisse piyasaları üzerinde baskı oluşturabilir. Kızıldeniz kaynaklı sorunlar gündemdeki yerini korumaktadır. Kızıldeniz’deki saldırılar ve süregelen gerilim nedeniyle Süveyş Kanalı birçok büyük nakliye şirketi tarafında tercih edilmezken, sefer süreleri ve nakliye ücretlerinin ciddi ölçüde artış kaydettiği görülüyor. Bu durum olası bir tedarik krizi ile artan maliyetler nedeniyle enflasyonist bir baskı endişesini de canlı tutuyor.
Yeni Haftada Ne Konuşacağız?
Küresel piyasalarda, ABD ve Avrupa Merkez Bankalarının faiz indirimlerine yönelik beklentiler belirsizliğe neden oluyor. En son, Avrupa Merkez Bankasının faiz kararı vardı. Faizlere dokunmadı ancak faiz indirimini konuşmak için erken olduğu yinelendi. Bu hafta içinde Fed'in faiz kararı önemli olacak. Fed tarafında bu ayki toplantı için herhangi bir beklenti yok. Ancak, 2024 yılının kalanı açısından nasıl sinyal verecekler, faiz indirimleri için nasıl bir yönlendirme yapacakları, piyasaların seyrinde de oynaklığa neden olabilir. Küresel piyasalar için bu haftanın gündemi Fed'in faiz kararı olarak takip edilecek. Karar dışında haftanın son işlem gününde, ABD'de istihdam günü olacak. Ocak ayı verisi açıklanacak. Hafta içerisinde, Fed ve ECB üyelerinin de konuşmaları izlenebilir. Bu hafta, Fed dışında İngiltere Merkez Bankasının da faiz kararı takip edilecek. Yurt içinde, geçtiğimiz hafta TCMB'nin faiz kararı geride kaldı. Bu hafta içinde yurt içinde açıklanacak veriler var ancak fiyatlamalar üzerinde etkisinin sınırlı kalması beklenebilir. Hafta içinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın olası açıklamaları takip edilebilir.
Teknik Takibimizde Olan Hisseler
Bu hafta teknik takibimizdeki hisseler: AGHOL, AYGAZ, PGSUS, TTRAK
Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.gedik.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.