Haftalık Bülten (Gedik Yatırım)

ABD'de biri büyük bankalardan Silicon Valley Bank (SVB) olmak üzere toplamda üç bankanın iflası bankacılık sektörüne ilişkin endişeleri ve yeni bir kriz korkularını artırarak son haftalarda küresel risk iştahı üzerinde baskı oluşturuyor. Sektörde yaşanan sıkıntılar ve artış kaydeden endişeler sonrasında hızlı bir şekilde alınan önlemler dikkat çekti. İlk olarak ABD'de iflas açıklayan bankalardaki tüm mevduatlara güvence verildi. Fed bankalara normalde sağladığından daha uygun koşullarda bir yıllık krediler sunan yeni bir "Banka Vadeli Finansman Programı" açıkladı. Aynı zamanda Fed, doğrudan borç verme aracı olan iskonto penceresi aracılığıyla borç verme koşullarını da gevşetti. ABD'de bankacılık krizinde adı geçen bankalardan biri olan First Republic Bank, aralarında JPMorgan, Citigroup, Bank of America ve Morgan Stanley'nin de bulunduğu bankalardan yaklaşık 30 milyar dolar mevduat sağladı. ABD, Kanada, İngiltere, Japonya, Avrupa ve İsviçre merkez bankaları, dolar swap hattı operasyonlarının sıklığını artırma kararı aldı. Ayrıca İsviçre'nin en büyük ikinci bankası olan Credit Suisse'e dair artan endişeler Avrupa bankaları üzerinde baskı oluştururken, İsviçre'nin en büyük bankası UBS, küresel finans piyasalarını tehdit eden bankacılık krizinin odağındaki Credit Suisse'i tarihi bir anlaşmayla satın aldı. İsviçre hükümetinin desteğiyle gerçekleşen bu satın alma sonrasında Avrupa bankaları üzerindeki baskı bir süreliğine hafifledi. ECB Başkanı Lagarde, geçen haftaki açıklamalarında Euro Bölgesi'nde bankacılık sektörünün dirençli olduğu ve fiyat istikrarı ile finansal istikrarı korumak için gerekeni yapmaya hazır olduklarını mesajını yineledi. ABD Hazine Bakanı Yellen da geçen haftaki açıklamasında, ABD'de bankacılık sektöründe yaşanan kriz sonrası mevduatların güvenliği için gerekirse daha fazlasını yapmaya hazır olduklarını söyledi. Alınan önemler, güveni telkin etmeye yönelik yapılan açıklamalar ve UBS'in Credit Suisse'i satın alması gibi gelişmeler küresel bankacılık sektörüne ilişkin endişelerin önceki haftaya kıyasla bir miktar yatışmasına katkı sağladı. Ancak cuma günü küresel çapta zayıflayan risk iştahıyla yeniden artış kaydeden satış baskısı, haftanın son işlem gününde Deutsche Bank üzerinden Avrupa başta olmak üzere bankacılık hisselerinde derinleşen kayıplar, Avrupa bankalarının CDS'lerinde süregelen yükseliş eğilimi finans sektörüne yönelik endişelerin gündemdeki yerini koruduğunu ve piyasalardaki korkuların devam ettiğini gösteriyor.
Yeni Haftada Ne Konuşacağız?
Küresel piyasalarda, merkez bankalarıyla dolu bir mart ayını geride bırakmaya hazırlanıyoruz. Bu hafta, mart ayının son haftası. Son iki haftadır, Avrupa-ABD-İngiltere- Türkiye ve birçok ülkenin merkez bankalarının faiz kararları takip edildi. Majör merkez bankalarının piyasalara verdikleri sinyaller, fiyatlamalar üzerinde de belirleyici oldu. ABD ve Avrupa'da bankalarla ilgili gelişmelerde ön plandaydı. Son birkaç gündür, yeni bir haber akışının olmaması, piyasalara nefes aldırıyor. Yeni haftaya başlarken, merkez bankaları üyelerinin konuşmaları gündemde olabilir. Özellikle, geçtiğimiz hafta Fed toplantısı geride kaldı. Fed üyelerinin de konuşmaları başladı. En son, Fed üyelerinden Kashkari yapmış olduğu açıklamasında, bankacılık sistemindeki son streslerin ABD ekonomisini resesyona yaklaştıracağını belirtti. Bu hafta içinde üyelerden gelecek açıklamaların, piyasaların seyrinde belirleyici olması beklenebilir. Aynı zamanda, 02-03 Mayıs tarihlerinde yapılacak Fed toplantısına dair beklentileri de etkileyebilir. Hafta içerisinde, Avrupa Merkez Bankası Başkanı C. Lagarde'ın da konuşmaları bulunuyor. Geçtiğimiz günlerde, Çin Başbakanı ve Rusya Devlet Başkanı biraraya gelmişti. İki ülke arasında yapıcı görüşme gerçekleştirildiğine dair açıklamalarda verildi. Rusya Devlet Başkanı Putin, Çin ile bir askeri ittifak oluşturmadıklarını ancak askeri ve teknik konular dahil işbirliğini geliştirdiklerini belirtti. Hafta içerisinde, Rusya-Çin ikilisine dair olası haber akışları takip edilebilir. ABD ve Avrupa'da enflasyon rakamları, hedeflerinden uzakta seyrediyor. Bu nedenle para politikalarında sıkılaşıyorlar. Japonya'da da enerji ve gıdada artan maliyetlerin oluşturduğu enflasyona karşı toplam 15 milyar dolar finansman desteği vereceği duyuruldu. Bu hafta, Japonya'da da işsizlik oranı ve sanayi üretim verileri takip edilecek. Bankalarla ilgili gelişmeler son bulmadı sadece yeni bir haberin olmaması, piyasaları rahatlatıyor. Ancak yeni hafta içinde de, bu konu gündemde kalabilir ve olası haber akışlarına karşı dikkatli olunabilir. Türkiye'de ise bu hafta açıklanacak veriler bulunuyor. Aynı zamanda, Türkiye bir seçim sürecinde. 14 Mayıs tarihinde seçimin yapılması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yapmış olduğu en son açıklamasında, yeni bir seçimin eşiğinde olduklarını, elbette her seçimin önemli olduğunu ancak 14 Mayıs seçimlerinin tam anlamıyla tarihi bir yol ayrımı olduğunu belirtti. Hafta içinde de, siyasilerden gelecek açıklamalar takip edilebilir.
Teknik Takibimizde Olan Hisseler
Bu hafta teknik takibimizdeki hisseler: GSDHO, GWIND, IPEKE, LOGO

 Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.gedik.com

                                     ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.