ABD ile Çin arasındaki ticaret müzakerelerini tıkanması ve ABD ile İran arasındaki gerilimin yeniden tırmanması küresel risk iştahını baskılayan ana gelişmeler oldu. Görüşmeler devam ederken önceki hafta Trump'tan gelen açıklamalar ve devamında Çin mallarına yönelik gerçekleşen vergi artışı ile Çin'in en büyük telekomünikasyon şirketlerinden birine getirilen yasaklamalar müzakerelere yönelik umudu azaltırken, Çin'den yapılan açıklamada ticaret görüşmelerini sürdürmek konusunda isteksiz oldukları dile getirildi. Bu süreç küresel piyasalardaki risk iştahını baskılayan ana gelişme olurken, ABD'nin İran'dan petrol ithalatı için 8 ülkeye verdiği muafiyet hakkını sonlandırmasının ardından ABD ile İran arasındaki gerilimin tırmanması, ABD'nin bölgeye 120 bin asker göndereceğine ilişkin iddialar, bölgedeki petrol boru hatları ve tankerlerine yönelik saldırıların küresel petrol arzına yönelik endişeleri artırması da olumsuz algıyı kuvvetlendirdi. Bu hafta da bu iki konudaki gelişmelerin küresel ölçüde piyasaların gündeminde kalmaya devam edeceğini düşünüyoruz.
Yeni Haftada Ne Konuşacağız?
20-24 Mayıs haftası ekonomide oldukça yoğun veri akışı bizleri bekliyor. Özellikle Fed başkanlarının yoğun söyleşi gündeminde ABD ekonomisine yönelik dayanıklı mal siparişleri gibi önemli verileri elde edeceğiz. Diğer tarafta küresel hizmet & imalat PMI verileri Perşembe günü yoğun bir şekilde takvimimizde yer alıyor. Ancak piyasa fiyatlaması son günlerin ekonomi ajandasıyla ne kadar uyuyor bu da soru işareti. Özellikle ABD ve Çin arasında yaşanan ticaret savaşı ve diyalogların etkisinin verilerden ziyade daha baskın olduğunu görüyoruz. Bu nedenle yakın takibimizde hem ticaret müzakerelerine ilişkin gelişmeler hem de son günlerde tansiyonun arttığı ve bizi de yakın coğrafyada ilgilendiren ABD-İran gerilimi var. İlk olarak ABD-Çin gerilimini ele aldığımızda Trump seçildiğinde önce Çin'i kur manipülatörü olarak suçlamış ardından ilişkiler ticaret savaşlarında boyut kazanmıştı. Fakat geldiğimiz noktada Trump'ın Fed üzerindeki faiz indir baskısı doların yuan karşısında aşırı değerlenmesini önlemek için atılması gereken zorunlu bir adım olarak ele alınıyor. Hali hazırda ABD 2 ve 10 yıllık tahvil faizleri de Fed'in faiz indireceğini fiyatlamaya başladı bile. Bu nedenle bu hafta konuşacak fed başkanlarının faizler hakkındaki tonlamaları önemli olacak. İleriki günlerde ticaret savaşları yerini kur savaşlarına bırakabilir ve başta gelişen ülke para birimleri olmak üzere volatilitenin yüksek seyirde olduğu günler görebiliriz. İstanbul seçimlerine gün sayarken Türkiye'nin de ana gündemi ekonomi ekseninde seyrediyor. Veri bakımından yoğun olan haftanın ekopolitik gelişmeleri de veri ajandasın aratmayacağı benziyor.
Teknik Takibimizde Olan Hisseler
Bu hafta teknik takibimizdeki hisseler: AKSEN, PETKM, SODA, THYAO, YKBNK
Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.gedik.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.