Donald Trump'ın yeniden ABD Başkanı seçilmesinin ardından küresel çapta Trump'ın politikaları ve olası sonuçlarına yönelik fiyatlamaların öne çıktığı görülüyor. Geçen haftaki yazımızda detaylıca ele aldığımız üzere Trump'ın ortaya koyduğu ekonomi politikaları içerisinde özellikle küresel ticarete yönelik ek gümrük vergileri ve ABD içerisinde planlanan vergi indirimlerinin enflasyonist sonuçlarının olması beklenmektedir. Trump'ın ekonomi politikalarının ABD ekonomisinde enflasyonda yükselişi ve ABD borçluluğunda artışı beraberinde getirebileceğine dair değerlendirmelerin risk iştahı ve birçok varlık sınıfı üzerinde baskı oluşturduğu takip ediliyor. Bu hususta ABD'de yükselmesi beklenen enflasyonun önümüzdeki aylarda Fed'in faiz indirimlerini sekteye uğratabileceği endişeleri geçen hafta doların küresel çapta değer kazanımını sürdürmesine ve ABD tahvil faizlerinde yüksek seyrin devam etmesine neden oldu. Önceki yazımızda belirttiğimiz üzere güçlenen dolar ve yükselen tahvil faizlerinin küresel hisse piyasaları, gelişmekte olan ülke varlıkları ve emtialar üzerinde baskı oluşturduğu görüldü. Ek gümrük vergilerinin Avrupa ve özellikle Çin ekonomilerini olumsuz etkileyeceği beklentileri de talep duyarlı emtialar ve Euro, Sterlin gibi para birimlerini baskıladı. Dolar Endeksi 107'li seviyeleri test ederek son iki yılın en yüksek seviyesi görürken, ons altın da satıcılı seyrini devam ettirerek 2.550 dolara kadar gerileme gösterdi. Trump'ın seçimi kazanmasından önce dolar endeksi 103'lü seviyelerden ve ons altın 2.750$ seviyelerinden işlem görmekteydi. Trump'ın 2025 Ocak ayında yemin edip göreve başlamasının ardından atacağı adımlar, bu adımların hızı ve boyutu gibi konular küresel risk iştahı ve varlık fiyatları üzerinde belirleyici olacaktır.
Yeni Haftada Ne Konuşacağız?
Küresel piyasalarda ABD'de yeniden seçilen Başkan Trump gündemde yerini koruyor. 05 Kasım seçimleri geride kalırken, yankıları hala sürüyor. Trump ocak ayında göreve başlayacak. Öncesinde Trump'ın kabinesi merak ediliyor ve yavaş yavaş şekillenmeye başladı. Bu hafta içinde Trump'ın kabinesiyle ilgili haber akışları önemli olacaktır. Fed tarafında ise Başkan Powell kafaları karıştırdı. Faiz indirimi konusunda aceleci olmayacaklarını belirtti. Bu hafta içinde Fed üyelerinin konuşmaları önemli olacaktır. Faiz indirimi konusunda aceleci olmayacaklarını belirtmeleri, 2025 yılında faiz indirim hızının yavaşlama ihtimalini güçlendirebilir. Bu da piyasalarda hareketliliğe yol açabilir. Bu hafta ABD'de açıklanacak veriler var ancak geçtiğimiz haftalara nazaran nispeten sakin. Veri bazlı hareketlerin sınırlı kalması beklenebilir. Avrupa kanadında ise Avrupa Merkez Bankası(ECB) Başkanı Lagarde ve üyelerinin konuşmaları yoğun olacak. ECB içinde faiz indirimi konusu gündemde ve aralık ayı toplantısına ilişkin beklentiler şekilleniyor. Bu hafta içinde üyelerin konuşmaları buna yönelik beklentileri etkileyebilir. İngiltere'de ekim ayı enflasyonu bu haftanın önemli verileri arasında görülmektedir. Asya piyasalarında, Japonya'da dış ticaret dengesi ve enflasyon verileri takip edilecek. Yurt içi piyasalarda gündem TCMB'nin faiz kararı olarak bulunuyor. Merkezin karar metnindeki ifadeleri, gelecek ay yapılacak toplantısı açısından önemli olacaktır.
Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.gedik.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.