Haftalık Bülten (Gedik Yatırım)


Geçen hafta içerisinde küresel çapta açıklanan ekonomik verilerde zayıflama emareleri takip edildi. Tedbirlerin gevşemesiyle birlikte vaka sayılarının ciddi ölçüde artış kaydettiği Çin ekonomisinde açıklanan aralık ayı imalat ve hizmet PMI rakamlarında düşüş görüldü. Çin'de imalat PMI 49,0 ve hizmet PMI 48,0 olarak açıklanırken, PMI rakamları eşik değer olan 50,0 seviyesinin altında kaldı. 2022 yılında sıfır Kovid politikasına bağlı olarak uygulanan sıkı tedbirler nedeniyle yavaşlamanın görüldüğü Çin ekonomisinde son aylarda tedbirlerde gevşeme adımları atılsa da artan vaka sayıları ekonomik görünüm üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. Euro Bölgesi'nde aralık ayı imalat PMI rakamı 47,8 ve hizmet PMI rakamı da 49,8 olarak açıklandı. Kasım ayı verilerine kıyasla PMI rakamlarında toparlanma gözlense de bileşik PMI 49,3 ile eşik değerin altında kalmaya devam etti. ABD'de açıklanan ISM imalat PMI rakamı da aralıkta bir önceki aya göre 0,6 puan azalışla 48,4'e inerek art arda ikinci ay imalat sektöründe daralma yaşandığını gösterdi. Cuma günü açıklanan ISM hizmet PMI rakamı aralık ayında 56,5 seviyesinden 49,6 seviyesine sert bir düşüş gösterdi. Toparlayacak olursak, ekonomiler açısından öncü gösterge olarak takip edilen PMI rakamları dünyanın en büyük ekonomilerinde eşik değerin altında yer alırken, küresel çapta resesyon korkularını varlığını sürdürüyor. Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva geçen haftaki açıklamasında dünya ekonomisinin büyük kısmı için 2023'ün zor bir yıl olacağı uyarısında bulundu. Bunun gerekçesi olarak ABD, Avrupa Birliği (AB) ve Çin gibi 3 büyük ekonomideki yavaşlamayı gösterirken, bu ekonomiler içerisinde en dayanıklısının ABD ekonomisi olduğu ifade etti. Georgieva, AB'nin ise Ukrayna'daki savaştan çok ciddi şekilde etkilendiğini belirterek bu yıl AB ülkelerinin yarısının resesyona gireceği öngörüsünü paylaştı. 2023 yılında küresel ekonomilerde zayıflamanın devam etmesi ve ekonomilerde ılımlı resesyonların yaşanabileceğini değerlendiriyoruz. Bu hususta açıklanacak ekonomik veriler ve ekonomilerdeki zayıflama risk iştahı üzerinde zaman zaman baskı oluşturabilir. Aynı zamanda büyümenin yavaşlaması ve sıkılaşan likidite koşulları finansman ihtiyacı yüksek şirketler ve ülkeler için zorlu bir sürece işaret etmekte olup, 2023 yılında küresel çapta işten çıkarmaların artış kaydetmesini bekliyoruz. Yılın ilk çeyreğinde merkez bankalarının devam eden faiz artışları, resesyon korkuları ve kış aylarında gözlenebilecek vaka artışları gibi gelişmelerle risk iştahının baskı altında kalabileceği düşünüyoruz. Yeni yılın ikinci çeyreğinde merkez bankalarının faiz artış döngülerini sonlandırması ve resesyon endişelerinin sindirilmesiyle birlikte 2023 yılının ikinci yarısında küresel risk iştahı ve riskli varlıklarda daha anlamlı bir toparlanma bekliyoruz.
Yeni Haftada Ne Konuşacağız?
Küresel piyasalarda, ABD'de enflasyon haftası olarak görülüyor. 31 Ocak-01 Şubat tarihlerinde yapılacak Fed toplantısı öncesi ABD'de açıklanan veriler yakından izleniyor. Geçtiğimiz hafta, ABD'de istihdam haftasıydı. Bu hafta enflasyon haftası olacak. ABD'de açıklanacak aralık ayı enflasyon verisinin, Fed'in şubat ayı toplantısına dair beklentileri etkilemesi bekleniyor. Hafta içerisinde, veri bazlı oynaklıkta izlenebilir. ABD'de Temsilciler Meclisinin yeni başkanı belli oldu ve Kevin McCarthy seçildi. Meclis başkanını seçmek için 4 günde 15 kez oylamaya gittikleri söyleniyor. Çin'deki açılma haberleri, karantinaların kaldırılması, geçtiğimiz haftalardan beri piyasaların gündeminde bulunuyor. Bu haber, risk iştahı açısından olumlu yorumlansa bile Çin'de vaka sayılarında yaşanan artış tedirgin edici olabiliyor. Bu nedenle, bu hafta içinde Çin'deki vaka sayılarının seyri takip edilebilir. Artış devam ederse, risk iştahını baskılayabilir. Rusya-Ukrayna arasındaki gelişmeler yakından izleniyor. En son, Rusya'nın Ukrayna'ya misilleme yaptığına dair haberler yayınlandı. Bu hafta içinde, her iki ülke arasındakiler izlenebilir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, her iki ülkenin liderleriyle geçtiğimiz günlerde görüşmeler gerçekleştirmişti. Cumhurbaşkanının, yurt dışı temaslarının bu hafta içinde sürmesi beklenebilir. Avrupa tarafında ise bu hafta için Almanya'da ve Euro Bölgesinden açıklanacak veriler bulunuyor. Aynı zamanda, Avrupa Merkez Bankası yetkililerinin de konuşmaları takip edilebilir. Yurt içinde, Türkiye'de sanayi üretimi, işsizlik oranı, ödemeler dengesi, TCMB piyasa katılımcıları anketi açıklanacak veriler arasında görülüyor. Geçtiğimiz hafta, Türkiye'de enflasyon verisi takip edildi. Bu hafta açıklanması beklenen verilerin, fiyatlamalar nezdinde bir hareket yaratması beklenmeyebilir. Hafta içerisinde, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin de iş insanlarıyla görüşmeleri sürüyor. Bu görüşmeler sonrası piyasaya verecekleri açıklamalar izlenebilir.

 
 
 Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.gedik.com

                                     ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.