Haftalık Bülten (Gedik Yatırım)

Küresel çapta tüm dikkatler Rusya - Ukrayna arasındaki gelişmeler üzerinde kalmaya devam ediyor. Şubat ayından bu yana jeopolitik gelişmeler küresel çapta fiyatlamalar üzerinde etkisini sürdürüyor. Rusya Ukrayna’ya yönelik askeri operasyonlarını sürdürürken, batı cephesinden gelen sert yaptırım adımları öne çıkıyor. Bölgede yaşanan savaşın ilerleyen süreçte ciddi ekonomik etkileri yaşanacak olup, bu savaşın ne kadar süreceğine bağlı olarak savaşın ekonomiler üzerinde yaratacağı tahribatın boyutu da belli olacaktır. Özellikle petrol başta olmak üzere emtia fiyatlarında yaşanan yükseliş, ilerleyen süreçte maliyetleri önemli ölçüde artırarak küresel çapta enflasyonist baskıların devam etmesine ve derinleşmesine neden olacaktır. Bu hususta merkez bankalarının izleyeceği yol haritası da oldukça önemli olacaktır. Bölgedeki savaş hali devam ettiği müddetçe piyasalarda riskten kaçış eğilimi ve haber akışlarına karşı duyarlılık yüksek seyretmeye devam edecektir. Hafta sonu ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Avrupalı müttefikleriyle Rusya'dan petrol ithalatını durdurmayı görüştüklerini açıkladı. Rus petrolüne ambargo planının etkisiyle yeni haftanın başlangıcında petrol fiyatlarında sert yükselişler gözlenirken, riskli varlıklardaki satış baskısının artış kaydettiği görülüyor.
Yeni Haftada Ne Konuşacağız?
Yeni haftada, Rusya-Ukrayna arasındaki gelişmeler ön planda kalmaya devam edecektir. İki ülke arasındaki gerilim sürerken, bir yandan barış müzakereleri de yapılıyor. 07 Mart günü bu müzakerelerin üçüncü turunun yapılması bekleniyor. Bu hafta içinde diplomasi trafiği yoğun olacaktır. Hafta sonu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı V. Putin ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi ve acil ateşkeş çağrısında bulunduğunu bildirmişti. Rusya tavrını bozmuyor ve ABD başta olmak üzere Batılı ülkelerden yaptırımlar açıklanıyor. Bu hafta içinde yeni yaptırımlar gelebilir. Piyasalarda da oynaklık devam ederken, petrol fiyatlarında da yükseliş hız kesmiyor. Rusya, petrolde en büyük üretici konumunda. ABD ile Batılı ülkeler, Rusya'dan petrol ithalatını durdurmayı görüştüklerine dair açıklamalarda bulunuyor. Olası böyle bir ihtimalin olması durumunda bu haftada petrol fiyatlarındaki yükselişin devam etmesi beklenebilir. Yaşanan gelişmeler karşısında, Rus borsası da 28 Şubat tarihinden itibaren işleme kapalıydı. Bu hafta için planlı olarak 7-8 Mart tarihlerinde Rus borsasının işleme kapalı olacağı duyuruldu ancak bu tarihin uzatılma ihtimali de olabilir. Jeopolitik riskler sebebiyle açıklanan verilerin etkisi ikinci planda kalıyor. ABD'de geçtiğimiz hafta istihdam haftasıydı ve verilerin fiyatlar üzerinde etkisi pek hissedilmedi. Bu haftada ABD'de enflasyon haftası olarak görülüyor. 10 Mart tarihinde açıklanacak şubat ayı ABD enflasyonunda beklentiler yükselişin devam etmesi yönünde. Özellikle son günlerde enerji fiyatlarındaki artış sebebiyle enflasyon üzerinde de baskının sürmesi bekleniyor. Avrupa'da gözler bu hafta Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararında olacaktır. Karar için bir sürpriz beklenmiyor ancak son günlerde yaşanan jeopolitik riskler nedeniyle ECB'nin bu konuya dair vereceği mesajlar yakından izlenecektir. Yurt içinde, Türkiye'den açıklanacak veriler bulunuyor. Siyasi tarafta, özellikle Rusya ve Ukrayna arasındaki gelişmeler nedeniyle telefon görüşmeleri devam edebilir. Bu konuyla ilgili gelecek açıklamalar önemli olacaktır.



 Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.gedik.com

                                     ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.