Haftalık Bülten (Anadolu Yatırım)


Yeni haftada majör merkez bankalarının faiz kararı izlenecek...
Geçtiğimiz hafta önemli ekonomik verilerin ve jeopolitik gelişmelerin takip edildiği küresel piyasalarda bu hafta; ABD'de Fed Faiz kararı ve işgücü istatistikleri, Euro Bölgesi'nde ve Almanya'da GSYH ve TÜFE, İngiltere'de BoE faiz kararı, Çin'de imalat PMI, Japonya'da BoJ faiz kararı, yurt içinde enflasyon verileri öne çıkan makroekonomik veriler arasında yer almaktadır. ABD'de üçüncü çeyrek bilanço sezonu bu hafta McDonalds, Pfizer, Apple, S&P Global şirketleri ile devam edecek. Yurt içinde ise AKSA, GARAN, TKNSA, ISGYO, KOZAA, KOZAL, AKGRT, ASELS, CCOLA, TSKB, AEFES, MGROS, GWIND, AGHOL'un 3Ç23 finansal sonuçları izlenecek. ABD'de bu hafta gözler Fed'in 1 Kasım'da gerçekleşecek toplantısında olacak. Fed'in faiz seviyelerinde %5,25-5-50'de sabit bırakması beklenmektedir. Faiz kararının ardından Fed Başkanı Powell'ın enflasyon ve para politikasına ilişkin açıklamaları izlenecek. Powell tarafından açıkalanacak olası güvercin mesajlar piyasalarda risk iştahını artırabilir. Geçen hafta ABD 10 yıllık tahvil faizleri %5,02 ile 16 yılın en yüksek seviyesini test ederken, dolar endeksi 106,58 ile pozitif seyir izledi. Haftalık bazda Nasdaq %2,04, Dow Jones %2,14, S&P 500 %2,53 değer kaybetti. Ülkede bu hafta ayrıca, işgücü istatistikleri yakından takip edilecek. ADP özel sektör istihdamının ekim ayında 89bin'den 141bine, JOLTS'un ise 9,610mn'dan 9,270mn'a yükselmesi beklenmektedir. Cuma günü TSİ 15:30'da açıklanacak tarım dışı istihdamın ise ekim ayında 326bin'den 182bin'e gerilemesi bekleniyor. Eşzamanlı olarak açıklanacak işsizlik oranında ise beklenti ekim ayında %3,80'de sabit kalınması yönündedir. Ortalama saatlik kazançların ise ekim ayında %0,30 artarak yıllık bazda %4,20'den %4,0'a gerilemesi bekleniyor.

















Euro Bölgesi'nde bu hafta odak öncü büyüme ve enflasyon verilerinde olacak. Ekonomik aktivitenin yavaş seyrettiği bölge ekonomisinin 3Ç23'te %0,10 daralması yıllık bazda ise %0,20 büyüme kaydetmesi bekleniyor. Bölge ekonomisi geçtiğimiz çeyrekte ise %0,50 büyümüştü. ECB'nin enflasyon hedeflemesinde yakından izlediği çekirdek TÜFE'nin ekim ayın öncü verisinde yıllık bazda %4,50'den %4,20'ye gerilemesi beklenmektedir. Manşet TÜFE'de ise beklentiler %4,30'dan %3,20'ye gerilemesi yönünde bulunmaktadır. gede ayrıca, tüketici ve sanayi güvenleri takip edilecek. Tüketici güveninin ekim ayında -17,8 puandan -17,9 puana gerilemesi bekleniyor. Sanayi güveni ise eylül ayında -9 puan olarak açıklanmıştı. S&P Global imalat PMI ekim ayı final verisinin ise 43,0 puan olarak açıklanması beklenmektedir. Bölgede işsizlik oranının ise eylül ayında %6,40'ta sabit kalması bekleniyor. Almanya'da bu hafta odak büyüme ve enflasyon verilerinde olacak. Avrupa'nın en büyük ekonomisinin 3Ç23'te çeyreklik bazda %0,3 daralması beklenmektedir. Geçtiğimiz çeyrekte ise büyüme kaydedilmemişti. Resesyon endişelerinin sürdüğü İngiltere'de bu hafta faiz kararı yakından izlenecek. BoE'nin kasım ayında faiz oranını %5,25'te sabit bırakması beklenmektedir. Kararın ardından BoE Başkanı Bailey'nin açıklamaları izlenecek















Çin'de bu hafta odak imalat PMI verisinde olacak. Ekim ayında imalat PMI'ın 50,2'den 50,4 puana yükselmesi beklenmektedir. Bileşik PMI eylül ayında 52,0 puan olarak gerçekleşmişti. İmalat dışı PMI'ın ise ekim ayında 0,1 puan yükselerek 51,8 puana gelmesi bekleniyor. Ayrıca ekim ayı verilerinde beklentiler hizmet PMI'da 50,2'den 51,2 puana yükselmesi yönündedir. Japonya'da bu hafta odak BoJ faiz oranı kararında olacak. Faiz oranının ekim ayında -%0,10 'da sabit bırakılması beklenmektedir. Japonya Merkez Bankası'nın faiz oranları 2016'dan bu yana -%0,10 olarak açıklanmaktadır

               












Yurt içinde bu hafta gözler ekim ayına ilişkin enflasyon verilerinde olacak. TÜFE eylül ayında %4,75 artışla yıllık bazda %61,53 olarak gerçekleşmişti. ÜFE ise eylülde %3,40 artarak yıllık bazda %47,44 olarak açıklandı. İTO İstanbul enflasyonu ise eylülde %73,18 olarak gerçekleşti. Geçtiğimiz hafta TCMB tarafından yayımlanan piyasa katılımcıları anketinde katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 67,22 iken, bu anket döneminde yüzde 68,01 olmuştur. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 44,94 iken, bu anket döneminde yüzde 45,28 olmuştur. Yurt içinde ayrıca, ekonomik güven endeksi ekim verisi takip edilecek. Güven endeksi eylül ayında ise 95,40 olarak açıklandı. TCMB'nin geçtiğimiz hafta açıkladığı faiz kararına ilişkin PPK toplantı özeti takip edilecek. BDDK bankacılık sektörü istatistikleri yayımlanacak. İmalat PMI ise eylül ayında 49,60 olarak açıklandı. Ayrıca 3Ç23'e ilişkin turizm geliri açıklanacak. Geçtiğimiz çeyrekte turizm geliri 12,98mlr dolar olarak gerçekleşmişti. Yabancı girişi ise ağustos ayında aylık %5,65 oranında artış gösterdi. Ticaret dengesi ise ağustos ayında -8,66 mlr dolar açık verdi. Hizmet ÜFE'ye ilişkin eylül verileri takip edilecek. Hizmet ÜFE ağustos ayında %5,25 artışla yıllık bazda %79,95 olarak açıklandı. Haftalık ve aylık para ve banka istatistikleri ile menkul kıymet istatistikleri takip edilecek.

 Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
 http://www.anadoluyatirim.com.tr/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.